ЕК: Европа се нуждае от ядрена енергия и природен газ

Ще има списък на енергоизточници, благоприятни за климата
23 окт 2021 08:34, Елка Василева
172
ЕК: Европа се нуждае от ядрена енергия и природен газ
Снимка: БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Европа се нуждае от "стабилен, ядрен" източник на електроенергия и от природен газ в прехода си към нисковъглеродна икономика. Тя каза това след края на срещата на върха в Брюксел, предаде БНР.

До края на годината Европейската комисия ще издаде списък на енергоизточници, смятани за благоприятни за климата. Това ще позволи да се вложат  значителни финансови средства - т.нар. зелено финансиране, в развитието на подходящи технологии.

Още по темата

За включването на атомните централи и природния газ в зеления списък са се произнесли "голямото мнозинство" от европейските лидери, съобщи източник на Франс прес. Сред поддръжниците на идеята е и България.

Сред противниците са Германия и Австрия, които сочат нерешения проблем с радиоактивните отпадъци.

Българският президент Румен Радев изрази очакване ядрената енергия и производството на енергия от природен газ да бъдат признати като "зелени" от Еврокомисията още през ноември. Радев е предложил на Европейския съвет да бъде премахната или поне намалена цената на квотите за въглеродните емисии. Идеята е била отхвърлена, но е получено съгласие по друго предложение.

"Поне се съгласиха, заедно с Полша, Чехия и Унгария, предложението да се извърши проверка на пазарите на електрическа енергия и газ, както и на пазара на системата за търговия с емисии, и ако се установят нередности, да могат да се вземат мерки. Очакваме този доклад да излезе до средата на ноември", коментира българският президент.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЮРУШ.....това е защото българските аец са вредни за природата, само западните са еко.
8
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глей ти. Просветнало им на еврокалпазаните.
7
6
 
1
 
! Отговори
Така е преди 2 години
Но без газ! Няма нужда от газ. На една държава като България и стигат 4 атомни централи. 2 на Дунав и 2 на Черно Море. И това ще е достатъчно да се задоволят напълно нуждите на икономиката включително и за отоплението през зимата на цялото население.
6
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо тази Европа която сега иска ядрена енергия и природен газ запуши нашите енергоблокове на АЕЦ Козлодуй и създаваше пречки за да бъде спрана и АЕЦ Беляне. Защо нашите плашливи и продажни политици спрахя Южен поток и той отиде в Турция.Има ли отговори?
5
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що обърна резбата, м а? Нали уж вятърни мелници щеше да гониш като бъдещето на еуропа?
4
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сетила се Мара да се побара.
3
1
 
22
 
! Отговори
уникум преди 2 години
Милионите перки за ток ще генерират енергия колкото 2 АЕЦ-ца. Я за производството им са дадени незнайно колко милиарда. Та къде е печалбата.
2
0
 
38
 
! Отговори
dudunchubla преди 2 години
Верно ли се нуждае от ядрена енергия. Не думай. А иначе швабите си затвориха атомните централи и след това горяха газ и лигнитни въглища да праят ток. Гении.
1
0
 
26
 
! Отговори
x преди 2 години
Това на снимката е самото зло.