Радев: Неглижирането на ядрените и въглищни мощности е прибързано

Много партии броят гласовете, но не броят заразените с Covid, заяви президентът
22 окт 2021 21:35, Анисия Иванова
83
Радев: Неглижирането на ядрените и въглищни мощности е прибързано
Снимка: Президентството

Кризата на енергийните пазари на ЕС показа, че решенията за неглижиране на ядрената енергия и въглищата са твърде прибързани. Затова се приема и настояването на 10 държави, сред които и България, ядрената енергия и производството на енергия от природен газ да бъдат признати като „зелени“ енергии. Въглищата все още имат важно място като базова мощност. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Брюксел след заседание на Европейския съвет, съобщиха от Президентството..

Това дава перспектива на България да продължи да развива ядрената си енергетика и проекти за енергия от природен газ, посочи Румен Радев. Президентът призова да се направи много ясна разлика, от една страна между базови мощности - каквито са ядрената енергия, въглища и газ, и от друга страна възобновяемите източници. По думите му Зелената сделка е необходима и трябва да се стремим към зелената енергия, но тя е 38% от енергийния микс на ЕС, 26% все още идват от ядрена енергетика, 16% - от газ, а 13% – от въглища.

Докато ние не намерим устойчиви решения на основния проблем как наистина евтината, екологично чиста енергия от ВЕИ да се съхранява, не можем да „задраскаме“ нашите базови мощности. Те дават стабилност и независимост в енергийния микс, заяви Румен Радев и посочи, че настоящата криза е върнала фокуса към темата. „Докато сме зависими от цените на газа на международния пазар, ние трябва да обърнем по-голямо внимание на тези базови мощности“, посочи държавният глава. По думите му изграждането на стратегическа автономност включва енергетиката, в това число ядрената енергия и въглищата.

Президентът посочи, че ЕС не се ангажира с конкретна финансова помощ в ситуацията с растящите цени на природния газ и електроенергията, но е дал препоръки и отговорността остава изцяло за държавите членки и техните финансови възможности. „Единственото финансово измерение като някаква мярка, и то може да бъде политически инструмент в ръцете на ЕК, е това, което предложих много ясно – да се премахне или поне да се намали цената на емисиите на парникови газове, за да може по този начин особено за държавите като България, в които въглищата имат значителен дял от микса, да има реално облекчение“, заяви Румен Радев. Прието бе предложението на България, Чехия, Полша, Унгария да се извърши проверка на пазарите на електрическа енергия и газ и на пазара за системата за търговия с емисии. „Ако се установят нередности, трябва да могат да се вземат мерки. Очакваме този доклад да излезе през ноември. Целта е да се ограничи спекулата на борсите“, заяви Румен Радев.

По темата „Миграция“ президентът Радев отново е поставил въпроса за изготвяне на ясен оперативен план в случай на рязко нарастване на миграционния натиск към външните граници на ЕС. Трябва да има поети предварително задължения от страната на ЕС и на всяка една държава по какъв начин ще се включат в такава ситуация, която включва аспекти на сигурността, като и хуманитарни и политически измерения, допълни българският президент.

В отговор на журналистически въпрос за липсата на добра ваксинационна кампания в България и Румъния, президентът посочи, че ЕС отчита средно 75 процента ваксинирани, но в Източна Европа ситуацията с разпространението на коронавируса е тревожна. „Призовавам за съзнателност, за разбиране към това, което прави правителството“, заяви президентът. Той допълни, че може и да подлежи на критика в някои аспекти начинът на въвеждане на последните мерки в България, но трябва да се направи всичко възможно, за да не се допуска още по-висок ръст на заразените.

Много от партиите в момента броят гласове – ще вземат ли или ще изгубят гласове, ако обявят ясни позиции, но не броят хората, които се заразяват, нито с колко лекари и медицински сестри разполагаме, не броят колко хора умират на ден, заяви Румен Радев. Той посочи, че по темата със зелените сертификати не вижда партиите да излизат с конструктивни и ясни позиции. „Част от тях са заети да организират протести, да подкрепят тайно тези протести и да ги разпалват. Други просто не казват нищо. Всички са изплашени от това, което става, и не искат да вземат отношение какво да се прави в тази криза“, посочи президентът.

По въпроса за върховенството на закона, обсъден по време на заседанието, президентът заяви, че темата изисква диалог, политическа воля и правни аргументи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
2
 
! Отговори
Р.Радеф-балалайка преди 2 години
Балалайка - руски музикален инструмент.
64
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Европа унижи Радев,като му каза,че няма думата. Той винаги ни излага на международни срещи.
63
1
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До Наско/66"Румене хората на запад започнаха да намаляват и употребата на газ..." - почнаха и точно затова сега имат проблем. Защото от много акъл си наппавиха "сметката без кръчмаря".
62
2
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Радев е про'ст, защото и той е атлантик, като тиквата.Всички атлантици са про'сти. Борисов сам го каза.
61
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето ви зелена сделка : Ние се съгласяваме да закрием Марица-Изток и не им искаме смешните 13 милиярда , в замяна си връщаме златното находище в Челопеч . Тогава ще можем да си плащаме и по 1000лв. за мегават без проблеми ...
60
3
 
4
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До СС Не гледай до носа си! Утре ако стане някаква авария в атомна електроцентрала ,е само няма да имаме ток, а няма да имаме и земя под краката си за достатъчно години за да се изсели и другата половина от страната. Не може човек да е спокоен у нас докато не махнем БСП! Наглостта им стига до там, че дори се смятат за комунисти - ако истинските комунисти бяха като тях, отдавна да сме забравили комунизма яде ли се или се пие, значи...
59
3
 
8
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Както винаги, Радев нищо не е разбрал - не става въпрос за "неглежиране", а за спасяване на климата на планетата и човечеството! По-нататък може да се измислят нови технологии, които да не вредят на Земята и хората, но засега тези ресурси са опасни...То...явно на БСП трябваа дълго да се обяснява - те не могат да мислят, могат само да козируват...Тъ.па.на.ри с тъ.па.на.ри...И как мислите, че такива хора, ще пуснат нещо талантливо напред- ще го изядат с парцалите още преди да си е отворило устата
58
1
 
3
 
! Отговори
Наско преди 2 години
Румене хората на запад започнаха да намаляват и употребата на газ , а ти още говориш за кимюра . Мисли за вредните газове и нашите и твоите деца и внуци а не за пари(много пари) .
57
1
 
4
 
! Отговори
СС преди 2 години
ЕС е пирамида дреме и за Източна Европа !! Тока от АЕЦ за България ,зелният ток за Брюксел !!!
56
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"ЕС не се ангажира с конкретна финансова помощ в ситуацията с растящите цени на природния газ и електроенергията" -- като не се ангажират откъде накъде ще ни казват каква енергетика да развиваме, ес някаква детска градина ли е?
55
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тиквата направи от проспериращи проекто гьолове.
54
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев е виновен, че Тиквата не знае какво е подписвал...
53
5
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Този р.ъб наистина ще направи от България блато ! Уверено ни води към национална катастрофа !!!! Толкова беди ни очакват , но "Галъп" ( тази абсолютно нескопосна агенцийка) заявява , че щял да вземе избора от първи тур ! Има ли толкова болни мозъци и мазохисти в родината ???
52
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
мажи мажи радефф, искаме да видим какво ще подпишеш. те централите може и да не ни ги затворят принудително ама ние сами ще ги затворим защото токът от тях ще е по скъп и от перките и 95% от населението няма да може да си го позволи. и 90% от цената му ще влази в гушките на карбонните рекетьори. на печелившите честито. да пита ушиту и мама меркел колко са комисионните на банките дето продават кредитчетата. и на кого са ги продали.
51
1
 
2
 
! Отговори
Сосидж преди 2 години
Ама защо всеки го заявява пред журналисти? Заявява се в ЕК!
50
3
 
8
 
! Отговори
АК-47 преди 2 години
Раде-ееев, докато говориш с половин уста за ползата от ваксините, всъщност изобщо не го казваш, а здравният ти антиваксър с ехидна усмивка говори за тях, как ще чакаш да намалява броя на заразените и умрелите. Нали твоите зомбирани последователи горяха маски. Нещастници, неграмотници...
49
4
 
17
 
! Отговори
и те така преди 2 години
ами както на теб мая общата ти организираше протестите , сега има протести срещу личното ти правителство бе фигурант . юмрука дето вдигаше сега е вдигнат срещу теб .
48
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев закопа България. Сега иска да се хареса на ЕС и да изчисти имиджа си на провален диктатор. Няма да му мине номера. Ще продаде България и ще си изкопае дупката сам.
47
6
 
17
 
! Отговори
До 43 преди 2 години
Кви проблеми поставял,кого лъжеш?Къде е решението?Няма!Харвардците задкулистно решиха да затворят въглищата,защото спонсорите им видяха плячка.Радев не е поставял нищо,а се присъединил към други държави за намаляване цените на емисиите.Затварянето си остава и пари за тока от ЕС няма!Той пред нас говори за въгл.централи да не затварят,а в плана който не оспорил датата е 2006 г.Е?
46
5
 
30
 
! Отговори
Радев Вън ! преди 2 години
Писна ни от този празнодумец и нищонеправещ фигурант ! Радев Вън !