И в Германия се задава криза за шофьори и доставчици

Страната се нуждае от 1,2 млн. работници в около 70 сфери
Обновена: 28 окт 2021 07:52 | 28 окт 2021 07:50, Анисия Иванова
38
И в Германия се задава криза за шофьори и доставчици
Снимка: Pixabay

Германия се изправя пред проблемите, които изпитва Обединеното кралство в момента - километрични опашки пред бензиностанциите и недостиг на храна и стоки поради липса на персонал в различни области, най-вече шофьори на ТИР-ове, съобщава вестник Die Welt.

В интервю за изданието председателят на Федералната агенция по труда на Германия Детлеф Шеле казва, че сега страната се нуждае от „общо около 1,2 милиона работници, от които две трети са специалисти“. „Вече има недостиг на кадри на ниво специалисти в около 70 сфери“, добави той.

Последните изчисления на Института за германска икономика (IW) показват, че на първо място липсват социални работници и медицински персонал за грижи за възрастни и болни хора, има и недостиг при технически специалисти и шофьори.

Още по темата

Но експертите са най-притеснени от липсата на шофьори. По време на пандемията, когато икономиката беше парализирана, нямаше такъв проблем, но сега, с възраждането на икономическите и търговските отношения, хиляди шофьори не достигат.

Сред служителите в този сектор има и друг проблем: само 13,6% от шофьорите на ТИР са на възраст под 35 години.

В края на септември невиждана криза удари Великобритания, когато заради недостиг на бензин опашките пред бензиностанциите бяха километрични, припомня БГНЕС. Петролната корпорация Бритиш Петролиум затвори редица бензиностанции поради проблеми с доставката на гориво. От корпорацията обясниха това с недостига на шофьори на камиони, с който напоследък се сблъскаха и множество други компании.

В резултат на кризата горивата поскъпнаха рекордно от 9 години насам.

Недостигът на шофьори за тежкотоварни превози, който предизвика кризата, се дължи както с пандемията, така и с излизането на страната от Европейския съюз. Хиляди професионални шофьори от страни от ЕС напуснаха Обединеното кралство през последните две години, а обучението за нови беше възпрепятствано от пандемията, поради която изпити за шофьорски книжки не се провеждаха дълго време.


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия избяга от Съветския съюз през 1991 година.................Сега Германия ще избяга от Европейския съюз и Евросъветския съюз ще се разпадне като Съветския съюз без Русия.
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Империалистическият комунизъм свърши. Идва обикновеният капитализъм и фашизъм.
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имат си и шофьори и товарачи и берачи - с имена като Ханс, Курт и т.н. но просто още не са го осъзнали. Иска се време мързеливия европеец да се възприеме отново като работник и творец на блага. Кризите вършат чудеса.
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е, как липса? Нали шмеркелицата им внесе инджилери от тамбукту и ядрени физици от Папуа? Кеа криза?
32
0
 
3
 
! Отговори
Дръжте феминистките! преди 1 месец
Да накарат феминистките да карат камионите, щом са толкова нафукани. Заради тях ти иде да ковидясаш и да ги накихаш.
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да и добре е да си помислят за претъпканите Аотобани , също така и много от големите логистики се заиграват с 13 часовия работен ден Много колеги не я желаят тази професия , пренасочили са се в други сектори .Поздрави ! Успешен двн !
30
0
 
12
 
! Отговори
Борко Джонсън преди 1 месец
Германия и те кога успяха да излязат от Европейския съюз че да имат недостиг на работна ръка . Хайде , тук в УК си имаме араби, ннеггра и индийци дето не искат да работят и нашите проблеми с работниците са ясни ... ама в Германия? ... там е ПЪЛНО с мигранти - професионалисти , източноевропейци - професионалисти , турци -професионални работници , ето, и афганистански инжЕнери им идват ... и пак НЯМАТ РАБОТНИЦИ ... Що тъй ? А САЩ кога са били в Евросъюза че сега И ТЕ нямат шифИори ? Еббассси...
29
0
 
13
 
! Отговори
4epa преди 1 месец
Шофиори и товара4и - 2х1 за това няма да има !!!!!!!!!!!!
28
0
 
17
 
! Отговори
76 преди 1 месец
Да добавим към "леката" професия хроничната умора, стрес, недоспиване..постоянно смятане ъде почва почивката, наваксване..някой забрави ли мислите на тия дето са оставили жена и деца...и кажете че не го преживават осбено тия с младите жени...там е драма а жената си е жена...кара вара па ..кой я награби...а бае върти ли недоспал. И огромни заплати не могат да изплатят липсите и драмите. Все някой те дебне, кантари, камери,То затова масово нивото падна и сегашните шофьори 80 проц е боклучор.
27
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 7 Това е една от най-тежките и неблагодарни професии. От вибрациите в седнало положение, кръстът става леш. Постоянно дишаш бензини, масла, антифризи, накладки... Рано или късно ще спукаш гума. Смяната е нещо епично! Винаги имаш черничко под ноктите. Камионът и стоката в него струват майка си, баща си, цялата ти рода, и пак не можеш да го платиш ако се случи нещо. С единият крак си в гроба, с другият в затвора. Стресът е на най-високо ниво, удря в сърцето и т.н... Разбра ли "Б" категория?
26
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
толкова араби.турци.афганистанци отидоха .всички са далавераджий и собственици на кафенета.а социалните помощи си вървят.никой от тях не работи.
25
1
 
21
 
! Отговори
Shark преди 1 месец
Нали имат бежанци, баба Меркел каза, че били все разни специалисти. Да ги накарат да работят, а не само на държавни помощи да живеят. Тези хора не разбират ли, че по този начин вървят към нещото, от което най-много се страхуват. Някой малък човек с мустаци пак може да превърти.
24
0
 
5
 
! Отговори
Ала Бара преди 1 месец
Ши карам голямата кола, ала колко ниверници шъ мии лимита на месец да газа, за под 20 ни съ качвам
23
1
 
32
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 месец
ТАКА СТАВА ПРЕДИ 30г. НЕ ИСКАХТЕ ПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИЯНИ СЕГА ЗАЛАГАЙТЕ НА ПРАВОСЛАВНИ МЮСЮЛМАНИ. АЙДЕ УСПЕХ
22
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Новдошлите не можели да оцелят пътя с камионите, все се качват на тротоара
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не става за нас, не сме вакснати!
20
1
 
31
 
! Отговори
Док преди 1 месец
А сега, Ко стана? Яжте си "поправката Макрон", слагайте молитвено килимче, вместо пасажерска седалка в кабината на камиона, на всяка бензиностанция и ТИР паркинг постройте по една джамия и МОЖЕ БИ ще си подберете от ония, дето баба ви Меркел ви ги внесе за без пари. А със склонностите им да газят хора с камиони ще трябва да свиквате още от сега. Не щяхте бели християни, сега ще чакате на черрнни амууджжи да ви работят.
19
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Що така бе, дайте ключовете на идилците, на тях и пътища не им трябват даже!
18
0
 
23
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 месец
МАЛКО ЛИ БЕЖАНЦИ ИМ ДОЙДОХА ЩО НЕ ГИ КУЛТИВИРАТ ИЛИ НЕ СТАВА РАБОТА
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
АБЕ КО СТАА, КЪДЕ ИЗЧЕЗНАХА ШОФЕРИТЕ ОТПРЕДИ 2 Г.? кОВИДЯСАХА ЛИ? ЯВНО ТОВА Е ПРОБА КЪВ ФЕЙК МОЖЕМ ДА ПОЕМЕМ!