В Германия заразените надхвърлиха 50 000

В страната има призиви за частична задължителна ваксинация
12 ное 2021 09:38, Петя Славова
101
В Германия заразените надхвърлиха 50 000
Снимка: БГНЕС

През последното денонощие в Германия са регистрирани рекордните 50 196 нови случаи на зараза с коронавирус. В някои провинции положението е тревожно. Вече се чуват призиви за частична задължителна ваксинация, предава "Дойче Веле".

За първи път от началото на пандемията новите случаи на зараза с коронавирус в Германия преминаха границата от 50 000 за 24 часа. От института "Роберт Кох" съобщиха, че през последното са се заразили 50 196 души с коронавирус. Предния ден броят на новозаразените беше малко под 40 000, а преди седмица - близо 34 000 за денонощие.

Близо 100 000 жертви на COVID-19 в Германия

"Това е бедствие. Трябват мерки, сходни с локдаун", заяви водещият германски вирусолог Кр. Дростен. Той смята, че сегашните ограничения не са достатъчни. Има и предупреждение млади хора да не се ваксинират с Moderna.
"В момента сме под тиранията на неваксинираните": рекордни числа в Германия
Германия: Без локдаун, но с по-строги мерки срещу коронавируса
Само с ваксина не става: Германия без ориентир в пандемията

Заболеваемостта вече достига 249,1 пациенти на 100 000 население в рамките на една седмица - този показател нараства рекордно за четвърти пореден ден. Значително се е увеличил и броят на починалите във връзка с Ковид-19: през последните 24 часа са регистрирани нови 235 смъртни случая. А броят на хоспитализираните пациенти е нараснал от вторник до четвъртък от 4,31 на 4,65 души на 100 000 души население за седмица. Този показател е особено важен, тъй като е определящ за възможно затягане на противоепидемичните мерки. От началото на пандемията в Германия с коронавирус са се заразили вече 4 894 250 души, а починали с доказана връзка с Ковид-19 са 97 198 човека, сочат още данните на "Роберт Кох".

Заради тревожното развитие на пандемията Бавария отново обяви извънредно положение. То дава възможност на отделните власти и институции да работят координирано за справяне с пандемията. Предишното извънредно положение в Бавария беше отменено на 4 юни 2021 година.

Министър-председателят на южната германска провинция Маркус Зьодер предупреди, че пандемията се е върнала "със страшна сила" и призова партиите, които в момента в Берлин преговарят за следващото коалиционно управление на страната, да приемат спешен план за борба с пандемията. "Изправени сме пред тежка зима. Това, което сега наблюдаваме в отделни провинции, е само предвестник на онова, което очаква цялата страна", заяви той пред ДПА.

Маркус Зьодер настоява за въвеждането на частично задължително ваксиниране, особено за някои рискови професии - като болногледачите, санитарите и другите медицински работници. За същото се обяви и Германският етичен съвет, който съветва германското правителство. Чува се и все по-често призивът за ускоряване на темповете на поставяне на т.нар. бустерна доза ваксина.

Саксония - малко ваксинирани, много заразени

Много тревожна е картината и в Саксония. Там заради драстично повишената заболеваемост (три пъти по-висока от средното за Германия) властите решиха да затегнат мерките. От началото на тази седмица в ресторантите и музеите в тази източна провинция могат да влизат само ваксинирани и преболедували. Негативният тест вече не се признава. Това е тъй нареченото "2G-правило".

В Саксония делът на неваксинираните е особено нисък - само 57 процента от населението на провинцията е напълно ваксинирано (с 2 поставени дози). А тъкмо неваксинираните в момента най-вече пълнят интензивните отделения на болниците: проучване на обществената телевизия MDR показа, че две трети от приетите за интензивно лечение пациенти в Саксония, Тюрингия и в Саксония-Анхалт са именно неваксинирани хора.

Кметът на саксонския град Бауцен - социалдемократът Александер Аренс - е убеден, че положението може да бъде овладяно само ако се ваксинират повече хора. Той обаче не вярва, че по-строгите мерки ще накарат повече хора да се ваксинират.

Всеки понеделник в този източногермански град се провеждат протести на тъй наречените инакомислещи (Querdenker). Те демонстрират срещу противоепидемичните мерки и ваксините и се определят като последните останали бунтовници срещу "тиранията", както наричат германското управление.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
***,обявете очевидния факт ваксините НЕ работят
5
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо просто не вкарате неваксинираните в концлагери? Там ги ваксинирате и за по-сигурно ги водите на баня. Имате богат опит в тия неща. Който е чел история, знае за какво говоря.
4
3
 
40
 
! Отговори
алоооооууууу.. преди 2 години
неваксинираните ако си плащат здравни осигуровки от години защо да не 'пълнят' болниците ... ????!! нали затова като си плащаш искаш в замяна услуга или стока ??? ваксинираните също пренасят и заразяват !! защо ги пускат да сеят заразата наляво надясно ????
3
4
 
9
 
! Отговори
ЕС Натовец преди 2 години
Яко са ги наръсили с Новичока.
2
5
 
39
 
! Отговори
Erick USB преди 2 години
А защо не напишете комко са ваксинирани???? Мълчите!!!! Те бяха от отличниците по вакси !? Мълчите а медиите, алооо
1
1
 
46
 
! Отговори
Гьобелс преди 2 години
Няма как да има задължителна ваксинация с информирано съгласие. Избийте си го от главата.