Нова тактика срещу италианската мафия - да им бъдат отнети децата

Ще сработи ли?
21 ное 2021 22:30, Нели Христова
26
Нова тактика срещу италианската мафия - да им бъдат отнети децата
Снимка: БГНЕС

Заради необходимостта в края на 19-ти век да запълни празнината в слабото правоприлагане в Сицилия, италианската мафия бързо еволюира и процъфтява след края на Втората световна война. С времето групи като Коза Ностра, Ндрангета и Камората заеха местата си сред най-големите световни престъпни организации, занимаващи се с наркотици, изнудване и пране на пари.

Арестите на високо ниво, операциите и правителствените институции, целенасочено създадени, за да спрат кланове, постигнаха ограничени резултати. Мафията продължава да оставя жертви след себе си и струва на държавата огромна сума пари.

Но докато както държавата, така и гражданите се борят да ги победят, някои активисти срещу мафията призовават за различен и противоречив план за битка: взимане на новородените от родители на клана.

"По-често, отколкото не, мафията прави деца за труд, а не от любов", казва регионалният съветник на Кампания Франческо Емилио Борели пред The ​​Independent. "Не можете да спасите дете, ако вече е станало престъпник – детето трябва да бъде отстранено скоро след раждането."

Борели и други смятат, че държавата трябва да обмисли премахването на родителските права на мафиотите и предоставянето на децата за осиновяване.

Патриархалните и ориентирани към семейството мафиотски групи като Коза Ностра и Камора често разчитат на децата си, за да помогнат и в крайна сметка да наследят семейния бизнес. Тези кръвни връзки направиха практически невъзможно италианското правителство да затрие клановете.

По спорният проект се работи от години. През 2017 г. местните медии съобщиха, че Върховният съвет на съдебната власт на Италия е отговорил положително на предложението, призовавайки парламента да го разгледа, но оттогава не са постигнати осезаеми резултати.

"Срещнахме много препятствия", каза Борели. "Някои твърдят, че родителските права са преди всичко и това е неправилно - интересите на детето са на първо място."

Правени са и други опити за отслабване на престъпните организации чрез преместване на уязвими членове на семейството в други части на Италия и реинтегрирането им в обществото. През 2012 г. подкрепяният от правителството проект Free to Choose беше създаден от съдия в опит да даде ново начало на децата на босовете на мафията. Оттогава около 80 деца и 30 семейства са избягали от престъпността.

В родния град на Борели, Неапол, където Камората царува необезпокоявано, има около 1000 семейства, които през последните пет десетилетия отглеждат децата си в рамките на престъпната система.

Днес въоръжени тийнейджъри обикалят живописните улички, докато 6-годишни момичета пакетират и раздават кокаин от задната част на мотопедите. Някои непълнолетни са спрели да ходят на училище и се мъчат да четат и пишат.

Докато много от децата на висшите мафиотски босове често биват отстранени от престъпния свят и отглеждани в привилегии и анонимност, синовете и дъщерите на средната класа на бандите бързо се запознават със семейния бизнес, което ги прави безработни и податливи на затвор.

"Ако излязат от затвора, тяхното повторно включване в обществото е изключително сложно, тъй като те са до голяма степен неграмотни и нямат професионално обучение", обяснява Борели. "В повечето случаи, когато тези деца навършат 11 или 12 години, има малък или никакъв шанс за възстановяване и те стават престъпници.

Но не всички приемат една и съща фаталистична гледна точка.

"Няма магическа рецепта – но дори тези, които са израснали в среда, замърсена от престъпност, могат да бъдат спасени", казва Дарио Чиринсионе, журналист и автор, който направи рядко дълбоко потапяне в живота на децата на членове на мафията, които оставят престъпността зад себе си.

Според Чиринсионе престъпните дейности могат да бъдат намалени, като се извадят за момент децата и тийнейджърите от домовете им и им се даде шанс да живеят нов живот, като същевременно им се осигури психологическа подкрепа. Редица от тези проекти се изпълняват от години в Италия и в някои случаи са се оказали успешни.

"Уместно ли е да се извадят тези деца от домовете им за да им се покаже, че има и друга вселена? Да. Редно ли е да ги премахнем и да ги накараме да се отрекат от баща си и майка си? Не винаги", каза той.

"Отнемането на дете не решава въпроса – ако не друго, рискувате да отгледате гневно поколение", обяснява Чиринсионе. "Единственият начин да се противопоставим на мафията е чрез образование и култура и разсейване на митовете - имаме трудна задача."


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма значение какъв си, ако някой се опита да ти отнеме детето имаш пълното право дадено от господ да му гръмнеш 2 куршума в тиквата и ще бъде изцяло заслужено. Никой, ама НИКОЙ няма право да ми пипа детето. А какво ще спре управляващите да използват тоя "закон" за политически репресии. Ако отидете да видите какво искат да въведат, там ти вземат децата "ако те подозират", аз мога да кажа че подозирам баба гицка че е ***, да я заключат ли? Какво стана с невинен до доказване на противното?
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До: 18 Така е, прав си. Но си нямаш представа какво е в някои градове на Италия, особено Сицилия и други предимно южни области. Нашите "римляни" са направо невинни като гергьовски агънца в сравнение с тамошните! Там няма член на семейството, дете, възрастен, баба или дядо, който да не е престъпник. Те задължително минават нещо като "университет по престъпни науки" и като положат изпит се "дипломират" успешно и започват "работа по специалността"! И у нас го има но не в такава степен.
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хм, тия ако сериозно са решили подобно нещо ще си навлекат сериозен гняв от тези организации
19
0
 
3
 
! Отговори
Гугъл преводач преди 1 месец
Егати слабия превод. "По-често, отколкото не". Ужас. А да не говорим за цитиране на източник - това си е плагиатство
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щом са стигнали до децата, значи не могат да се справят с мафията :))) Децата ако са малки се учат от родителите, ама станат ли пубертети, тогава зависи от уличната среда :)
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Ако излязат от затвора, тяхното повторно включване в обществото е изключително сложно, тъй като те са до голяма степен неграмотни и нямат професионално обучение", обяснява Борели. "В повечето случаи, когато тези деца навършат 11 или 12 години, има малък или никакъв шанс за възстановяване и те стават престъпници." това ми е излючително познато и важи с пълна сила за реалността в БГ, не напразно са се кръстили нашите роми на римляните.
16
0
 
3
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 месец
До Анонимен 16___Мусолини е имал успехи срещу мафията, защото яко ги е убивал, но покрай мафиотите са си заминали и много невинни хора !
15
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бените Мусолини имаше най-големи успехи в борбата срещу мафията, но за жалост и него го убиха червените другари.
14
0
 
6
 
! Отговори
НикогаПовечеСДС-Чума преди 1 месец
Институциите и хората се борят срещу Мафията, а у нас институциите помагат да съществува,защото тя единствена развива икономика ,а хората и подражават,защото за 32 години опростачване на младото поколение - какво може да се очаква?
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това не е ли цар Киро
12
1
 
3
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 1 месец
Ние така отнехме детето на мафията Лели ГЕРБ, вчера.
11
1
 
4
 
! Отговори
Фак на Мафията преди 1 месец
Абе махния Италянската тя и нашата не и отстъпва. Давай да се требат тези престъпни душмани на хората. Това са проклетници дето не трябва да са на свобода!
10
1
 
0
 
! Отговори
Теди преди 1 месец
На топ мафиотката Мария Козарова и да и вземат ГРОЗНИЯТ ПСИХОПАТ полза няма все тая
9
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не 100. 1000 милиарда е откраднал ББ. Държи ги в мазето на бащината си къща в Банкя.
8
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Явката Някой виждал ли го е това дете? Или е само в главите на тр0лове като тебе?
7
7
 
21
 
! Отговори
Явката преди 1 месец
По тази логика и ББ не трябва да вижда детето си, дето е в Барселона, за да не стане и то престъпник.
6
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Но докато както държавата" лошо ми става като чета такива безсмислици. Кой ви е подарил дипломата бе.
5
8
 
18
 
! Отговори
мда преди 1 месец
Кои са тези смешници? Бойко е открадал над 100млрд, а тези какво ли не правят за да оцеляват, вместо да се учат от най-големия мафиот на планетата
4
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво ни интересува това нас нормалните хора?
3
7
 
23
 
! Отговори
Гешев кажи преди 1 месец
Арестуваха над 100 човека от Ндрангета и нито един мафиот от България, що така бе генерал майор Васил Василев и Главен Прокурор Иван Гешев !?