Министрите в ЕС с гаранции за нископлатените работници

Те ще са с правомощия да се противопоставят на работодателите
6 дек 2021 16:06, Петя Славова
10
Министрите в ЕС с гаранции за нископлатените работници
Снимка: БГНЕС

Министрите на ЕС договориха днес мерки за по-добра защита на нивата на заплащане в Европа, както и даването на повече правомощия на работниците да се противопоставят на ниското заплащане.

Въпреки че предложението не определя минимална работна заплата за целия ЕС, след като бъде утвърдено, то ще представлява значителна стъпка в посока насърчаване на европейския социален модел, особено в държавите от Източна Европа, където заплатите са ниски.

27-те държави членки са исторически разделени по този въпрос, тъй като националните системи за заплащане и минималните заплати варират в широки граници - от 312 евро на месец в България до 2 142 евро в Люксембург, според данни, публикувани миналата година.

Някои скандинавски страни са настроени против всякаква промяна на тяхната система за колективно договаряне, при която компаниите договарят заплатите директно с мощните профсъюзи без намесата на държавата.

"Трудът трябва да се заплаща", каза словенският министър на труда Янез Циглер Крал, чиято страна е шестмесечен ротационен председател на ЕС.

"Не можем да приемем, че хората, които влагат цялата си енергия в своята работа, продължават да живеят в бедност и не могат да си позволят приличен стандарт на живот", добави той, цитиран от БГНЕС.

Според плана, страните, в които няма системи за колективно договаряне, които обикновено осигуряват по-добри условия на заплащане за работниците, се призовават да ги прилагат.

На държавите със системи за минимална работна заплата се възлага задачата да гарантират, че нивата на заплащане се актуализират редовно и справедливо

Източник от ЕС заяви, че договореният компромис е нестабилен и че преговарящите ще бъдат подложени на натиск да не отстъпват пред Европейския парламент, който миналия месец прие свой собствен вариант на закона.

От 1 януари Франция поема председателството на ЕС и превърна постигането на компромис между двата варианта на плана в приоритет на шестмесечния си мандат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
7
 
! Отговори
Да преди 2 години
Това не е проблем на Европа А на лакомите *** по цяла Европа Във България на фирмите им се изкупува стоката на европейски цени а на работниците се плаща като във Индия никога няма да има равнопоставеност заради тъмните балкански робовладелци във Европа
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв либерален капитализъм ви гони, като ЕС върви към социализъм. Швейцария и Норвегия защо отказаха да влезат? Англия защо излезе? Там където има най-малко регулации, там стандарта на живот е по-висок. Популистите ги лигавят и им поддържат жалкото съществиване защото са им необходими като гласоподаватели. И тук, към бюрата по труда има всякакви курсове и квалификации. Сина ми след като го домързя да продължи образованието си мина през тях и получава прилични доходи от занаята който получи.
6
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
бачкаторите освен за роби за друго не стават. смелите и красивите знаят че светът е разделен на господари и подчинени. всичко друго е добронамерена измама под предлога 'демокрация' пак с цел стрижене но този път за постове.
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 4 - А зорът е, че у нас проф. съюзите са обсебени с наши хора.
4
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"даването на повече правомощия на работниците да се противопоставят на ниското заплащане." - Има го - нарича се нова работа. Вместо да унищожавате дребният бизнес и да правите живота на големите корпорации по-лесен, защо не осигурите добри условия, з аразвитието на бизнес? В скандинавксите страни има хиляди и хиляди компании и постоянно развитие. Не знам защо, но в БЪглария си мислят, че са комунисти едва ли не, а всъщност са най-близко до либерален капитализъм от всички останали.
3
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Някои скандинавски страни са настроени против всякаква промяна на тяхната система за колективно договаряне, при която компаниите договарят заплатите директно с мощните профсъюзи без намесата на държавата." - И ако не знаете каква е разлиакт,а нека ви я кажа - Когато бях студент в Дания, в България в Макдонлдс дава по 3 лева на час + 20 стотиники нощни, ако имаше. В Дания даваха по 32 лева на час + 50% отгоре за нощна + 50% за уйкенда.
2
1
 
12
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 2 години
ВСИЧКИ РАБОТНИЦИ трябва да си получават заплатите
1
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Те ще са с правомощия да се противопоставят на работодателите" - Да, сега направете минималните заплати, колкото средните! Моля ви се! Нека всеки, който го е домързяло да научи поевче от таблицата за умножение, да взима заплати, колкото хората с 5+ години образование и стаж. И нека, да вдигнем и данъците! Нека да раздаваме и пари! Нека забраним и бизнеса, че е лош!