След 16 години на власт: Какво ще прави Меркел от тук нататък?

Тя няма да се върне към науката
Обновена: 9 дек 2021 22:00 | 9 дек 2021 21:52, Нели Христова
128
След 16 години на власт: Какво ще прави Меркел от тук нататък?
Снимка: БГНЕС

След 16 години на изтощителни европейски срещи на върха, късни коалиционни преговори и последователни конферентни разговори с държавни глави, Ангела Меркел обеща да прекара обозримото бъдеще, закачайки в килера плоските си черни обувки и четейки няколко добри книги.

Но новопоявилите се подробности за нов офис в центъра на Берлин и завоалираните намеци в интервюта предполагат, че светът може би все още не е видял края на кариерата на Меркел.

Новият канцлер на Германия Олаф Шолц положи клетва в двореца Белвю на президента в сряда по обяд, след което Меркел се "оттегли от политическия живот". Тя "няма да присъства на назначения в продължение на месеци", каза дългогодишният й говорител Щефен Зайберт, миналия петък.

На видеоконференция с парламентаристи от нейния Християндемократически съюз (CDU) във вторник, напускащата канцлерка каза, че ще остане на разположение за въпроси, но няма да дава никакви съвети публично.

Меркел отхвърли предложенията, че може да облече бяла лабораторна престикла и да се върне към научните изследвания със съпруга си, квантовият химик Йоахим, който наскоро удължи договора си като старши изследовател в берлинския университет Хумболт до 2022 г.

"Може би редовно ще говоря за връзката между нашия просперитет, изследванията и иновациите – но съм сигурна, че няма да правя никаква научна работа", каза тя пред Ройтерс миналия месец.

Откакто влезе в политиката в обединена Германия през 1990 г., тя едва имаше свободна минута, в която да обмисли какво може да я заинтересува след това, каза канцлерът на събитие през септември с нигерийския писател Чимаманда Нгози Адичи.

"Искам да помисля много внимателно в тази наближаващата фаза от живота ми върху въпроса какво се появява в мен", каза Меркел. "Искам ли да пиша, да говоря, да ходя, искам ли да съм у дома, искам ли да пътувам по света?", допълни тя.

Преместването й в родното й място Хамбург, където се говори, че канцлерката е закупила имот в богатото предградие Бланкенезе, беше отменено по време на кампанията й през септември, когато тя увери гражданите на североизточната част на Германия, че Берлин и Бранденбург ще остава център на нейния живот.

Тя със сигурност няма да "приеме първата покана, само защото се страхувам да не направя нищо", каза Меркел, докато приемаше почетна степен в университета "Джон Хопкинс" в Балтимор през юли.

Да не прави нищо не изглежда реалистична перспектива за Меркел или поне така предполага документ, който офисът й представи на комисия на Бундестага миналия месец.

Според официалното искане, което по-късно изтече в германската преса, Меркел е поискала бъдещия й офис на берлинския булевард "Унтер ден Линден" да има девет служители, двама от които офис мениджъри, двама специалисти асистенти, трима чиновници и двама шофьори.

За сравнение, нейният предшественик Герхард Шрьодер работеше от офис със седем служители, след като загуби от Меркел през 2005 г. Шрьодер, разбира се, побърза да остави петно ​​върху политическото си наследство, като постъпи на работа в руската газопроводна компания Nord Stream, само месеци след като напусна канцеларията.

Неговият предшественик Хелмут Кол, чиито стари офиси Меркел ще поеме, използва политическото си пенсиониране, за да създаде компания, предлагаща доходоносни стратегически съвети и лобистки услуги.

Първата жена канцлер на Германия ще намери вратата между политиката и бизнеса поне временно заключена: закон, приет през 2015 г., забранява на притежателите на високи политически постове да преминат директно към лобиране за поне една година и до 18 месеца.

След като навакса четенето по време на самоналожената си почивка, може би Меркел ще намери вдъхновение от роман, публикуван тази пролет. Криминалният роман на Дейвид Сафиър "Мис Меркел" представя канцлерката, която се оттегля в дачата си в квартал Укермарк на Бранденбург в североизточната част на страната, но скоро се отегчава и започва да разследва неразкрити убийства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 2 години
Имаш нещо против бунгалото ми ли? Някога не е имало вътрешни тоалетни и всичко е било външна тоалетна. А в цивилизацията си имам вътрешна тоалетна , а благодарение на тебе и крадливите ти корумпирани приятелчета не мога да си оправя художествената база на работа, като стигна до бунгалото ще го мисля. Първо работата , после личното. Първо работа, после игра ...
53
0
 
0
 
! Отговори
Един въпрос: преди 2 години
Трябва да питаме господин Светлозар Игов трябва ли според него един народ като българския да трябва да убие най-голямата колониална гад в историята на света досега без ничия друга помощ за да докаже, че е надраснал цитирам "кървавата пяна" по устата си! След един милион жертви господин Игов,разрушено изкуство и последствие разрушена икономика бих казал,че кървавата пяна е по устата на някой друг не на българския народ.Не сме в Индия господин Игов, защото даже и в Индия Ганди щеше да прати Неру
52
3
 
9
 
! Отговори
емигрант преди 2 години
може да направи фондация з а подпомагане и прием на нови имигранти в Германия за да увеличи жителите и
51
5
 
12
 
! Отговори
Ddd преди 2 години
Най-добрe да осинови няколко брадати тинeйджъри, от тия дeто ги докара в Европа, и послe като заспи прeз нощта, тe да и направят това коeто го могат най-добрe - да и рeзнат манeрката и да постнат видeото онлайн.
50
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От тук нататък почва едно пътешествие към портите на Ада, и няма да има връщане от там.
49
1
 
6
 
! Отговори
ганЮ простака преди 2 години
сега ще дискутира германските недостатъци....пфу.
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Меркел ще смени Шрьодер в Газпром.
47
2
 
12
 
! Отговори
Стойчо преди 2 години
Тия двете баби Меркел и Урсула големи поразии направиха!
46
0
 
8
 
! Отговори
Аксиома преди 2 години
Рано или късно -всеки си получава заслуженото.
45
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да си направи сепуку и да ни отърве от присъствието си заради всичкото зло което причини на Европа.
44
1
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
щ реже вени.
43
2
 
10
 
! Отговори
Б.Б преди 2 години
Всеки палец на горе върху този коментар е шут в дупата на Б.Б
42
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някъде преди време имаше една статия , че след политиката щяла да се отдаде на голямата си страст- Отглеждане на картофи , което значи че можете да я видите на някой пазар зад сергията !!
41
2
 
13
 
! Отговори
Пууу преди 2 години
Най-после се махна тая глупачка, но след като съсипа Европа !
40
3
 
5
 
! Отговори
МУТРИ ВЪН! преди 2 години
* юмруци горе *
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще си гризе понатък ноктите! Питайте чичко Гоогле с Меркел и нокти и ще разберете за какво говоря, най добре на немски!
38
2
 
1
 
! Отговори
Казани преди 2 години
Народа е търпелив, но посегнете ли на казаните с ракия - тогава ще падат глави и ще се играе футбол с тях.
37
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да построи дом за емигранти и да си ги отглежда. Напълни Европа с тази напаст дето не подлежи на интеграция. Все едно гетата на Франция да ги интегрираш или нашите. Европейците страдат заради тъпоумието на тази жена.
36
0
 
10
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 2 години
Нека не я мислим М еркел с нейните 20 хиляди евро на месец пенсия. Добре, че се махна да не я гледаме всеки ден по 25 пъти.
35
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Към ПсихиатриятаСамо да отбележа, че Меркел няма деца, така че, едва ли има внуци, на които да плете чорапи.Най- добре ще направи, ако потъне в дън земя.