Събират още средства за реконструкция на Нотр Дам

Надеждата е катедралата да отвори врати през 2024 г.
18 дек 2021 15:11, Петя Славова
16
Събират още средства за реконструкция на Нотр Дам
Снимка: БГНЕС

Нов призив за дарения за възстановяването на Нотр Дам направи фондация. Сумата възлиза на 4,7 милиона евро. Средствата са необходими за финансиране на вътрешната реконструкция на катедралата, която бе частично унищожена от пожар през 2019 г., предава Bulgaria ON AIR.

Католическата църква, отговорна за тази програма, я представи пред Националната комисия по културното наследство и архитектурата миналата седмица, която от своя страна прие главните искания. Проектът включва нов маршрут за посетители, подмяна на обзавеждането, инсталиране на осветление и звук, съобщава вестник "Фигаро".

На 9 декември Националната комисия по културното наследство и архитектурата прие програмата – напомня фондацията в свое изявление. Ще започне постепенно изпълняване на 6 проекта до окончателното отваряне на катедралата, предвидено за 2024 г. Сред тях - разширяване на хоровия орган, за който фондацията вече е събрала 1,2 милиона евро.

"Още 5 подобрения, предложени от Парижката епархия, остава да бъдат частично финансирани, като общата им цена възлиза на 6 милиона евро, 1,3 милиона от които са вече събрани", уточнява пред AFP Кристоф Русло, главен представител на фондация Нотр Дам.

"Следователно, остава да се съберат още 4,7 до юни 2024 г.", добавя той.

За ремонт на залата за литургии (дарохранителница, олтар, кръщелно, амвон, пейки.); светлинното и звуковото оборудване; реконструкция на реликвариума с Трънения венец и създаването на място за обща молитва; и накрая, напълно обновена изложба на Съкровищата на Нотр Дам.

Съкровището на Нотр Дам, поместено в зала, която трябва да бъде напълно обновена, включва златни монети, туниката на Свети Луи, църковните одежди за чествания през вековете, а също и свещник от кръщенето на Наполеон, пояснява Кристоф Русло.

Благодарение на държавното подпомагане от юли 2019 г, са събрани 853 милиона евро дарения от частни лица и предприятия, от Франция и целия свят.

Според Кристоф Русло, цената на обезопасителния строеж за Нотр Дам, завършен това лято и чиято стойност възлиза на 165 милиона евро, в крайна сметка е струвал 151 милиона. Благодарение на него е премахнато скелето, което беше в катедралата по време на пожара. Същинската работа по реставрацията трябва да започне тази зима.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо,да изчакат още малко и после ще я обърнат направо в джамия!
12
0
 
3
 
! Отговори
ANO. преди 2 години
SAMO 850 MILIONA ZA EDIN POKRIV M.....MNOGO BE ..
11
1
 
3
 
! Отговори
Snorky преди 2 години
Да не би този палеж да прилича на нашите тука Конюшната например. Заради това и милиардерите там да се отказаха да финансират възстановяването?!
10
0
 
3
 
! Отговори
Котка преди 2 години
Като храм ли ще бъде реставриран или като музей?
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Пич"Ех, няма го сега Баце - да се прегърне с Макрон и да дари няколко милиона народни пари за Нотр Дам" - ти се майтапиш, но Тиквата беше НАИСТИНА спуснала директива общините да даряват. Несебър бяха обещали 10000 еврос.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А сига бе, нали тамошните "патриоти" милиардери се надпреварваха да обещават стотици милиони?! Май, май и те лъжат точно като тамошните политици. Само балканските неграмотни комплексирани про'стаци си мислят, че френската мутра е по-цивилизована от нашенския про'стак от някое се'ло.
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фактът, че отказват да назоват причината за пожара говори достатъчно. По същия начин отказват да споменават и имена след дадени, да ги наречем "инциденти".
6
0
 
5
 
! Отговори
До 2 преди 2 години
Да, ще дойде ЕС да ти ремлнтира България..!! А ти какво ще правиш бе... ще стоиш отстрани със скръстени ръце и ще гледаш нали..., и дори ще ги плюеш !
5
1
 
14
 
! Отговори
Аха преди 2 години
Пак ли ще наемат джихадисти да я "ремонтират" ?
4
9
 
4
 
! Отговори
Асан преди 2 години
По добре да го събарят тоя попски б ардак :)))
3
0
 
17
 
! Отговори
Пепи преди 2 години
нали богатите французи обещаваха по 1 милиард , друг по два . кво стана . минаха ли милион дарения .
2
3
 
8
 
! Отговори
Пич преди 2 години
Ех, няма го сега Баце - да се прегърне с Макрон и да дари няколко милиона народни пари за Нотр Дам. Защото сме много богати и много сме го надкарали.
1
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а ЕС вместо да се занимават с глупости и да си затварят очите за корупцията тук, кога ще реставрират България?