Ефектът от COVID в Германия: Непълен работен ден и по-ниски заплати

Все повече компании предупреждават, че ще пуснат служители в отпуск
13 яну 2022 20:47, Анисия Иванова
63
Ефектът от COVID в Германия: Непълен работен ден и по-ниски заплати
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пандемичните ограничения в хотелиерството и търговията на дребно увеличиха броя на служителите в Германия, работещи с намалено работно време. Това показват данни на икономическия институт IFO, огласени днес, съобщава Ройтерс.

Броят на работниците, включени в социални програми за запазване на работни места, е нараснал до 879 000 души през декември. Увеличението е с близо една четвърт спрямо ноември, когато в тези програми бяха включени 712 000 работещи.

Програмите предвиждат при намаляване на обема на работа да се намали и работното време и възнаграждението на служителите, а засегнатите служители получават финансова помощ от държавата за частично изравняване на отпадналия доход. Най-големият брой възползвали се от програмите  - близо 6 милиона души, беше регистриран през април 2020 година.

"Скокът в случаите на коронавирус е увеличил броя на служителите, работещи с намалено работно време, главно в секторите на хотелиерството и търговията на дребно”, казва анализаторът на IFO Себастиан Линк, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Броят на служителите с намалено работно време в сферата на хотелиерството е нараснал на 126 000 от 75 000, а в търговията на дребно – на 53 000 от 23 000. В производството се е покачил на 390 000 от 381 000 като предприятията продължава да страдат от проблеми с доставките на микрочипове. Високото ниво на заразени по време на четвъртата вълна от коронавирус в Германия стана причина за налагане на нови ограничения, засягащи търговците на дребно и доставчиците на услуги през декември.

Германия забрани на неваксинирани хора да ползват редица услуги, ограничавайки ги само до тези от първа необходимост. Това удари сериозно бизнеса по Коледа. Сега бързото разпространение на Омикрон помрачава изгледите за възстановяване на бизнеса.

Министерството на труда предупреждава, че скокът на новите случаи на COVID-19 и подновяването на ограниченията с цел намаляване на инфекциите засилват несигурността на трудовия пазар. Показателно за това е, че все повече компании предупреждават, че скоро може да пуснат повече служители в отпуск.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
49
 
! Отговори
Някоя преди 2 години
... е ограничен, но става все по-ясно и очевидно, че проблемът не са неваксинираните, а че ваксината реално не действа и не предлага защита срещу заразяване. В момента всячески се опитват да принудят хората да си сложат 3, а след това и 4 доза, но дори и най-заблудените започват да се усещат, че нещо не е наред.
28
18
 
6
 
! Отговори
Някоя преди 2 години
... достатъчно пари да си купят храна, да платят сметките си и т.н. Точно обратно, спестяванията на обикновените германци са се увеличили в последните 2 години. До колкото за цената на тока- в рамките на 10 години тя се е повишила за потребителите (домакинства) с около 10 цента за киловатчас. Тоест средно с по 1 цент на година. Т. нар. "зелен сертификат", тук 3G-Regel беше въведен отдавна и нещата бяха що годе под контрол. Сега важи 2G, тоест достъпът на неимунизирани лица до обществения живот
27
21
 
17
 
! Отговори
Някоя преди 2 години
Живея и работя в Германия вече от 10 години. Мярката, която е предоставена от държавата, компенсира работниците, така че да вземат заплата в пълен размер, въпреки намаленото им работно време. Тоест обеднели по тази причина няма, цените на стоките и услугите, най-вече от първа необходимост, се качиха, но това е следствие от инфлацията, която се породи не само от пандемията, но и по ред други причини. И въпреки това хората, разбира се има и изключения, не трябва да се притесняват дали ще имат...
26
2
 
12
 
! Отговори
Balkan man преди 2 години
eфектът от ковид в България пъленранотен ден и полски заплати, всъщност и с ковид о без ковид
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И искаме доброто на тая държава амин
24
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ицо хазарта ние сме нормални хора искаме да бъдем лекувани като хората а не *** като вас да ви чакаме две години и да спите и ако това е фашизъм здраве му кажи гледаи си музиката и се не занимаваи с политикание хората по-добре знаем какви доктори има и какво се прави
23
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Германия дето постоянно се хвалят как ставали много зелени и как затваряли атомни централи в момента имат най скъпия ток в света! 0.63 лв. на киловат за домакинствата.
22
4
 
42
 
! Отговори
Как Така ? преди 2 години
Нали медиите ден и нощ хвалиха Запада, как там се боцкали и спазвали всички мерки. Е какво стана над 75% Ваксинирани + Супер Зелев сертификат и накрая НИЩО! Ваксините ако бяха поне 30% ефективни, досега всичко да се е нормализирало. Боцкайте се, но знайте, че няма да има промяна!!!
21
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да си додем на думата. Скоро и без заплати. Яко се напъват да ме накарат да намразя зеления цвят.
20
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мдаа, добавете и доста по-високи цени. Еко-зелените талибани ще ги унищожат.
19
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Мдаа"Проблема е че и те са наивни и с робско мислене като нашето" ....... Не знам, не знам. Нали бяхме най-информираните и свободолюбиви, ако се съди по коментарите ви за ваксините? А иначе сте прав за робското мислене ...
18
16
 
0
 
! Отговори
ПРЕВОД преди 2 години
Германия въвежда мерки за ограничаване на Заразата , икономиката трябва да работи .Коментарите под моя са от Паникьосани Хора .Никъде не пише че има масови гробове .Проблема с Ковид се преекспонира от хора Незасегнати от Вируса .
17
1
 
17
 
! Отговори
Мдаа преди 2 години
Василев прав си за нещастниците от така наречения трети свят. Тия хора наистина се експлоатират зверски - виждал съм го на живо. Проблема е че и те са наивни и с робско мислене като нашето и не знам как могат да се измъкнат.Единственото решение според мен е връщане към земята и животновъдството и всяко семейство да се изхранва само, като на про дажниците горе не се (про)дава нищо. Само така можем да се отървем от тия ***.
16
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това което беше замислено ,стана.Всичко върви по план.
15
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Унищожени са дребният и среден бизнес. Дават трохи, които инфлацията изяжда.
14
2
 
31
 
! Отговори
Един Българин преди 2 години
Яяяя колко е готино да угодничиш на управляващите... ето ви Ковид, но за сметка на това ви вдигаме инфлацията и намаляваме заплатите. Вие не забравяйте да се "защитите" с 4-5 игли.
13
2
 
30
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
Едно време се чудихме кога ние ще ги стигнем? А то се оказа че те нас гонят....
12
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Обективен"Намален работен ден и ниски заплати ? .....ами те ще се почувстват като Българи." ....... Има още на какво да се научат от нас. Все пак при нас често е увеличен работен ден и ниски заплати .......
11
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Революцията ше стане тогава, когато на широкоъглестия вурстоед му забранят свинското...
10
0
 
28
 
! Отговори
. преди 2 години
Западър напечата толкова пари и изтегли толкова дългове, е е пред рухване. Затова и иде войната!