Европа е по-близо до война от когато и да е през последните 30 години

Причината - напрежението по оста Русия - Украйна
14 яну 2022 07:10, Нели Христова
218
Европа е по-близо до война от когато и да е през последните 30 години
Снимка: БГНЕС

Полша, която пое ръководството на най-голямата организация за сигурност в блока, предупреждава, че от няколко седмици Източна Европа е изправена пред перспективата за голяма военна ескалация.

Министърът на външните работи на Полша предупреди днес, че Европа е по-близо до война от когато и да било през последните 30 години, след като Русия даде мрачна оценка на дипломатическите усилия тази седмица за намаляване на напрежението в Украйна.

"Изглежда, че рискът от война в зоната на ОССЕ сега е по-голям от когато и да било през последните 30 години", заяви полският външен министър Збигнев Рау по време на обръщението си към пратениците на 57-те членки на ОССЕ днес, цитиран от TRT World.

Без да назовава Русия, полският външен министър Збигнев Рау спомена напрежението в Украйна, Грузия, Армения и Молдова - все страни с активни или замразени конфликти, в които се твърди, че Русия е страна.

"От няколко седмици сме изправени пред перспективата за сериозна военна ескалация в Източна Европа", каза той, откривайки едногодишното председателство на страната си на най-голямата организация за сигурност в региона.

Той съобщи със загриженост за липсата на пробив на срещата.

"Разлика в подходите“

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков заяви в интервю за телевизия RTVI, че руските военни специалисти предоставят на президента Владимир Путин варианти в случай на влошаване на ситуацията около Украйна, но трябва да се даде шанс на дипломацията. Въпреки това той заяви, че разговорите със Съединените щати в Женева в понеделник и с НАТО в Брюксел в сряда са показали, че има "задънена улица или различие в подходите", и не вижда причина да се седне отново през следващите дни, за да се подновят същите дискусии.

Русия убеждава Запада да забрани на Украйна да се присъедини към НАТО и да направи крачка назад по разширяването на алианса в Европа.

Съединените щати заявяват, че призивите на Москва да наложи вето на украинското членство и да спре военната дейност на НАТО в Източна Европа не са основателни, но че са готови да разговарят за контрола на въоръженията, разполагането на ракети и мерките за укрепване на доверието.

Напрежението може да ескалира

Пратеникът на САЩ в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) заяви след разговорите с Русия във Виена днес, че Западът трябва да се подготви за евентуална ескалация на напрежението с Москва.

Майкъл Карпентър, постоянен представител на САЩ в групата от 57 държави, заяви пред репортери в конферентен разговор, че Съединените щати няма да се съгласят със сфери на влияние или с ограничения на правата на държавите да избират сами съюзите си. Това беше препратка към исканията на Русия алиансът на НАТО да спре разширяването си на изток.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
21
 
! Отговори
f16 преди 2 години
За мисирката афтор да припомним военните конфликти в Европа през последните 30 години. Югославия, Чечня, Грузия, Армения, Азербайджан, Украйна ( и в момента).Турция и Гърция винаги са на ръба, въпреки че и двете са в НАТО. Войната никога не е спирала, но за щастие в бг няма армия и никой не иска да се излага и да воюва срещу нас.
50
3
 
4
 
! Отговори
Achtung...! преди 2 години
Аз мисля да се шмугна у ТрабантЦедеса на двора и да изчакам там докато атомната буря отмине...
49
5
 
24
 
! Отговори
БХК преди 2 години
А Русия дали знае че ще напада някого?Исторически погледнато, Русия не е нападала почти никого, като изключим няколко пъти, когато е следвала спогодби някакви си.А САЩ през цялата си история има 11 години без военни конфликти.Каквото и да стане,лошото е че България е между *** и наковалнята и ще го отнесе яко.
48
5
 
5
 
! Отговори
:) преди 2 години
Ама той Радев за това ли прави лицеви? Да не го бият и унижават. Като му кажат падни за 20 да си прави опорки. После ще си чисти тоалетните. Ама никой няма да го шамари или унижава.
47
3
 
26
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Даааа американските интриганти свършиха своята работа скъпа газ скъп ток подготвят се да се бият до последния европеец
46
3
 
19
 
! Отговори
Kolqn преди 2 години
До българин. Явно живееш на Марс. Ако Русия реши и нападне Украйна, ще го направи. Ама за чии *** и е тази скапана държавици, ще трябва да им оправя инфраструктура пенсии и така нататък. А Европа с НАТО барабар най много да и пръднат на оназ работа. Мислиш ли че някой ще си мръдне пръста? Колкото за Крим си го мръднаха толкоз и сега!!! Полша ще им направи санкция и вече ще им праща само криви краставици и дотам.
45
4
 
10
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Има ли нещо по-лошо от война ?!
44
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия без войни не може да съществува.
43
3
 
18
 
! Отговори
man преди 2 години
До българинНикой няма да си мръдне пръста за Украйна, както не си го мръднаха и при Кримската криза. Всичко е за сплашване, опре ли ножа до кокала, всички дават назад и пазят статуквото. Това си е нормално, прочети за 1 и 2 световни войни.
42
2
 
5
 
! Отговори
до 61 преди 2 години
Имам недвижима собственост, като почнат да пускат бомби, може да се повреди.
41
22
 
3
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 55 Това хубаво, ако е така както казваш. Щото и НАТО никого няма да напада - само си пази границите. Но тежко му на някой, било Русия, било друга държава (Китай, Северна Корея и т.н.), ако нападне наша територия, например Литва, Латвия или Естония - тогава от Русия ще останат само сибирските степи.И Украйна ако бъде нападната ще има отговор, защото Украйна е потенциален кандидат, макар още не член.
40
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До мариНАТО Ти нали не си в тикволандия? Какво ти пука?
39
10
 
7
 
! Отговори
:) преди 2 години
Бе неможе сега война много е студено. А и управляващия шапкар ни е неграмотен.
38
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещо за страхотната демокрация, която бе донесене с помоща на Европа в Ирак, Либия и Сирия няма ли да напишете?
37
2
 
21
 
! Отговори
мариНАТО преди 2 години
И тикволандия е пак на губещата страна, както винаги.
36
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия никого няма да напада а само си пази границите. Но тежко му на някой ако я нападне щото Русия каза че ще изравни със земята мястото от което е нападната.
35
1
 
11
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
И пак ми идва да кажа тази истина - ЕС е икономически гигант и политическо джудже !!!
34
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали Украйна е далече от САЩ, американците просто си играят със съдбите на цели народи, унищожават ги, далеч от тяхната територия.
33
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Време е за война. Малко да се поразчисти Европа. Виждам НАТО набити, обща немско-руска граница, балтийските републики пак под руски ботуш. Циркони, Сармати, Сатани, Искандери, лети туй чудо с 20 маха, нямат шанс западните дегеенерати!
32
0
 
11
 
! Отговори
ран преди 2 години
До ФактА преди 200 години, как беше? И тебе какво те вълнува, та ти си имаш Ес, Брюксел, Гранд плас, нато и овален кабинет, само за тебе мислят!