Кой е направил сексуалните издевателства в църквата възможни?

1900 страници "равносметка на ужасите"
22 яну 2022 07:45, Петя Славова
98
Кой е направил сексуалните издевателства в църквата възможни?
Снимка: БГНЕС


Кой е направил тези извращения възможни, кой ги е укривал, кой ги е премълчавал и игнорирал? И какво е знаел германският папа? В Германия бяха огласени 1900 страници смазващи разкрития за издевателствата в църквата, предава "Дойче Веле".

Фактите, извадени на повърхността, са направо смазващи. Адвокатите, участвали в разследването на сексуалните посегателства над малолетни в католическата епархия на Мюнхен-Фрайзинг, разкриват образа на една бездушна църква - немилостива към жертвите, но снизходителна към извършителите. Най-малко 497 деца и младежи са станали жертва на сексуални посегателства и издевателства между 1945 и 2019 година.

1900 страници "равносметка на ужасите"

Почти 60% от тези близо 500 жертви са били тогава на възраст между 8 и 14 години. Повечето от деянията са били извършени през 1960-те и 1970-те години, като голям брой от обвиненията са станали известни чак след 2015 година, когато редица жертви проговориха за преживяното.

Като извършители са идентифицирани 235 души - католически свещеници, дякони, църковни служители. И това са само случаите, за които са намерени данни в архивите на Мюнхенската епархия. Експертите са убедени, че действителният брой на жертвите е значително по-голям. Затова е ясно, че изнесените сега числа не разкриват цялата истина.

Всъщност проведените разследвания се концентрират не толкова над конкретните числа. Те разкриват най-вече друго - че е ставало дума за истинска система. Кой е направил тези извращения възможни, кой ги е укривал, кой ги е премълчавал и игнорирал?

Мюнхенската адвокатска кантора, която е проучила всички налични данни за сексуалните посегателства над малолетни в католическата епархия на Мюнхен-Фрайзинг, представи своя заключителен доклад - 1900 страници, които показват "равносметка на ужасите". Един от адвокатите използва точно този израз, при това няколко пъти. Дебелите томове, в които се съдържат разследванията, разкриват нови измерения на злото. Разкриват и спешната нужда от допълнителни проучвания за случилото се в миналото.

Общо шестима архиепископи са били начело на епархията в Мюнхен от 1952 година насам. Всички те са били повишени в сан на кардинал. И всички те, без изключение, носят различни степени на вина по отношение на извършените сексуални посегателства над малолетни - предимно защото са прикривали виновните. Трима от тези архиепископи са още сред живите. А единият е дори бивш папа.
През 2005 година Йозеф Ратцингер бе избран за папа

Бенедикт ХVI: през 2005 година германският кардинал Йозеф Ратцингер бе избран за папа

Общо пет години, от 1977 до 1982, Мюнхенската епархия се оглавява от архиепископ Йозеф Ратцингер, който по-късно прави кариера в Рим, а през 2005 година е избран за папа под името Бенедикт ХVI. Но и той е сред отговорните лица, които отказват да поемат отговорност за случилото се. Бившият папа многословно обяснява на какво се дължат пропуските, за които го обвиняват по четири от известните случаи, но отхвърля всякаква лична вина. Твърди дори, че не е участвал в определени съвещания, макар че протоколите от тях ясно посочват името му сред присъстващите.

Една-единствена дума

Ратцингер се опитва да се измъкне и с друг трик - прави разлика между извършителите в зависимост от това дали действията им са били в качеството им на свещеници или като частни лица. Сякаш подобно разграничаване може да промени трагичната съдба на жертвите.

С подобни опити за измъкване Йозеф Ратцингер показва повече от ясно, че си остава загрижен на първо място за доброто име на Католическата църква като институция, а в крайна сметка и за собствения си имидж. Този имидж обаче е вече сериозно увреден. А всичко можеше да бъде много по-просто. Щеше да е достатъчна една-единствена дума: Съжалявам.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Описание:
Файл:
Име:
E-mail:
Възраст:
 
Въведете показания код * 
 






98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
1
 
! Отговори
Няма Бог... преди 2 години
... щото ако имаше , нямаше да има сексуални издевателства . И то в собствения му храм. ... И то безнаказани .... Бог бил добър ??? Към кого ? Към насилниците в свещеннически одежди ли ? Че не ги лови закон и по-вишестоящите "божии служители" правят всичко за да ги прикрият и оправдаят. ... А защо ли искат да ги скрият ? ДАли не е защото - Гарван гарвану око не вади .... и теси във Ватикана също са правили "такива работи" с малки момченца .... а нямаше ли такъв случай и във Ватикана наскоро ?
58
1
 
1
 
! Отговори
Сесил и Мария преди 2 години
Бойко Борисов
57
1
 
8
 
! Отговори
Стара Калимявка преди 2 години
Това сега нищо не е . През средновековието тия католици направо са били неудържими .... И от тогава държавите си следват едно правило. Каквото става в църквата си остава в църквата . Я помислете , нашия поп дето преди години го " упрекнаха" че се движил с луксозни возила и златен Ролекс дали данъчно... полиция ... държава се заинтересува от къде ги има тия пари тоя поп без нито един ден трудов стаж ? Така е по цял свят....
56
2
 
10
 
! Отговори
До балканджи Мишо преди 2 години
То пък нашите попове с мазните си бради и калимявки са образец за святост и непоквареност, просто на запад се дава по-голяма гласност както за всичко друго, така и за религиозните извращения ... !!!
55
4
 
8
 
! Отговори
балканджи Мишо преди 2 години
Сменете името католицизъм с педофилия и готово, тея са страшни отвратяги.
54
3
 
7
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Ами кой ? - човешката природа, в крайна сметка човек е сътворен такъв какъвто е, разбира се по презумпция за лошите му прояви винаги е набеден дяволът, но може би той просто е друго лице на Господа, който като е сътворил овцата която кротко да пасе трева е помислил и за вълкът, който да се възползва от нейното овчедушие, а религиозните ско.тове и манипулатори са най-лошата проява на човешката природа откакто свят светува, в това число и всички религии съществували някога ... !!!
53
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хач пара индулгенцията, бате ?! Нема такава перверзия като католицизЪма !
52
1
 
8
 
! Отговори
онбашията преди 2 години
Проблемите на католическата църква демонстрират един много сериозен недостатък на хората, когато нещо се обърка никой не задава въпроса "къде сбъркахме, коя беше грешната стъпка, която трябва да върнем назад". Не, вместо това всички дават акъл какво трябва да се реформира, че проблема да се "реши". Тия посегателства са новост на 20ти век, но никой не пита "какво променихме че се появиха". Вместо това всички дават акъл да се премахнело безбрачието, сякаш не са карали 20 века така.
51
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БПЦ също е отстъпила ...Миналия великден пяха на турски в Св.Неделя!
50
0
 
22
 
! Отговори
МП преди 2 години
Католическата църква отдавна е отстъпила от Христовото учение.Самия факт че се управлява от Папа/божий наместник на земята/ говори за изопачението на Христовите думи.Исус не е оставил свой наместник. Неговите думи към апостолите бяха: "Който иска да бъде пръв сред Вас нека Ви бъде слуга"
49
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С жени и без жени щом си обратен нищо не те спира.Познавам сума гейове с брак и деца.Педофилите са същите.
48
1
 
6
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
Не трябва да има Безбрачие за католическите свещеници. Както виждате, може да си Мнооого Грешен и Без Жена! ИЗВРАЩАВАНЕТО НА ТОВА, КОЕТО Е КАЗАЛ ХРИСТОС, ОСОБЕНО ПО ОТНОШЕНИЕ НА ЖЕНИТЕ, ВОДИ ДО ПРОПАСТТА И ДЕХОВНОТО ПАДЕНИЕ.
47
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно Ватиканът е предчувствал днешна еврогейска ЕВРОПА.
46
3
 
10
 
! Отговори
Бачи Кико преди 2 години
Да им сипват бром у чая като едно време в казармата на тия нерези, че да НЕ им стават шпагите и да не си мислят за глупости.
45
1
 
9
 
! Отговори
До 47 преди 2 години
Твърсението ти е гл.упа.во! Нито всички християни са лоши, нито вкички са добри, нито всички мюсулмани са добри или пък лоши, нито пък будистите. Христос е дошъл " да ПОСЛУЖИ, А НЕ ДА СЛУЖИ", както казва самият той, цитиран в евангелията. ДА ПОСЛУЖИ ЗА ПРИМЕР КАК ТРЯБВА ДА СЕ ЖИВЕЕ, А НЕ ДА СЛУЖИ НА ХОРАТА, КАКТО ГО ИЗКАРВАТ РЕЛИГИИТЕ. И да изкупувал греховете им!
44
1
 
10
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Самата система на католиците създава тези извращения, защото хората имат естествени нужди, които трябва да се удовлетворяват по някакъв начин и когато се забраняват.. Ми виждате какво става.
43
2
 
15
 
! Отговори
Ц преди 2 години
ВСИЧКИ РЕЛИГИИ И ЦЪРКВИ СА ИЗПОЛЗВАНИ СЛЕД ХРИСТОС ЕДИНСТВЕНО С ПОЛИТИЧЕСКИ ЦЕЛИ!!! ЗА ПО- ЛЕСНО ПОДЧИНЕНИЕ НА МАСИТЕ. ДОРИ ХРИСТИЯНСТВОТО Е БИЛО РЕДАКТИРАНО. ЗАТОВА НЕ ТЪРСЕТЕ БОГ ТАМ, КЪДЕТО ГО НЯМА!
42
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много ***.до.фи.ли стават свещеници, понеже там закона не ги лови. Църквата, за да замаже положението, ги мести в някоя затънтена епархия или някъде из третия свят. Но там те си продължават злодеянията.
41
2
 
12
 
! Отговори
Хаджи Ганди Ходжа преди 2 години
Обичам Христос, но се отвращавам от християните - те са толкова противоположни един на друг!
40
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Църквите е виновно за спирането на развитието на наукста в древноста. Христианите опожаряват една от най великите библиотеки в света - Александрийската."-----------Оправи си фактите. За опожаряването подозират Юлий Цезар, а той е живял, управлявал и починал век преди раждането на Христос.