Учени в Белгия призоваха за отмяна на COVID мерки

Краят на кризата зависи от политическо решение
10 фев 2022 14:43, Елка Василева
72
Учени в Белгия призоваха за отмяна на COVID мерки
Снимка: архив, БГНЕС

Десетки белгийски учени подписаха открито писмо до властите, в което призовават за отпадане на противоепидемичните мерки. Призивът им бе поместен във водещи медии в навечерието на утрешното заседание, на което се очакват първите плахи стъпки в такава посока.

Според учените - лекари, вирусолози, представители на академичната общност, отслабването на вируса на COVID поставя под съмнение нуждата от ограничения на обществения живот. Те отбелязват, че всички епидемични показатели в страната се подобряват и настояват съответните решения за отпадане на ограниченията да се вземат по-скоро.

Още по темата

Някои от мерките вече са необясними - защо например 25-годишен здрав младеж да не може да тренира колективен спорт, след като не е ваксиниран с препарат, неспособен да забави разпространението на вируса, питат учените. По техните думи ограниченията се превръщат в навик, от който политиците и част от обществото трудно ще се откажат бързо. Отправен е призив за политическа смелост, каквато бе проявена през 2020 г. с решението за спиране на обществения живот в началото на пандемията.

Краят на кризата днес не зависи от здравната обстановка, а от политическо решение, пишат авторите на писмото. Те се опасяват, че безкрайното продължаване на контрола над обществото със здравен претекст ще нагнети напрежение и ще доведе до увеличаване на недоволните, а от това може да се възползват екстремистките движения.

В последните месеци в Белгия се състояха няколко многохилядни протеста срещу противоепидемичните мерки, включително с искания за оставка на правителството. Утре властите се очаква да смекчат част от ограниченията, но засега ще се запази приложението на сертификатите за COVID, които предизвикват най-силни възражения.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Здравна криза, създадена с политически решения, няма как по друг начин да се реши, освен с политически решения. Престъпната ваксинация обогати баснословно една шайка разбойници и създаде дългосрочен бизнес за друга. Превърнаха хората в мишоци с една измислена "ваксина". Свестните учени бяха със затъкнати уста, преследвани и обвинявани. Беше време да ги чуят.
17
0
 
32
 
! Отговори
объркан преди 2 години
Въпрос към многоуважавания здравен инспектор Ангел Кунчев Многоуважаеми доцент доктор (и т.н) Ангел Кунчев, Нали ни убеждавахте че трябва да вярваме на учените? Е, сега какво да правим?Учените казват, че мерките са безсмислени?
16
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Усетиха се, че търпението на хората вече е изчерпано и скоро ще играе тоягата.
15
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много е приятно да наблюдаваш как се гърчат в агония местните ковидфашисти, когато техните просветени евроджендърски чорбаджии от самия Брюксел заявяват, че от мерки и сертифийкати няма смисъл. Яд ги е че са се прецакали да се набодат и призовават за строги ограничения срещу чистокръвните. Като видят някой здрав и прав, без зелевия аусвайс, направо гас пикаят от злоба.
14
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано края на този театър приключи скоро, тия политици параноици съсипаха живота на милиони хора по света.
13
8
 
2
 
! Отговори
Либерал Комунист преди 2 години
Путин е виновен
12
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Хмх Много ги е страх. Добре, че се ваксинираха 80% от белгийците, та да намалее малко страха.
11
0
 
29
 
! Отговори
Хмх преди 2 години
От цяла Европа камионите и тракторите се насочват към Брюксел. Страх ви е за кожите вече, а? Иначе гледам тук, неадекватни телезомбита предимно...
10
30
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Белгия са васкинирани 80% от населението, а смъртността им е средно около 25 човека. Те имат резон да отпускат и премахват по-голямата част от мерките. Всъщност, всички страни в това положение се ориентират в тази посока. Учените просто подсещат политиците, че обществото е изпълнило това, което се е искало от него.
9
0
 
35
 
! Отговори
Не! преди 2 години
"защо например 25-годишен здрав младеж да не може да тренира колективен спорт, след като не е ваксиниран с препарат, неспособен да забави разпространението на вируса" мдааа, перфектен въпрос! И да, няма здравна криза, има политическа!
8
1
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
НА ТАЯ СНИМКА АЗ ВИЖДАМ САМО КОМУНИСТИ И РУСОФИЛИ И БОШИРОВ И ПЕТРОВ СА ТАМ АМА СЕ КРИЯТ ЗАД ВТОРИЯ ПЛАКАТ.
7
1
 
26
 
! Отговори
НеРазбрал преди 2 години
Ако погледнете картата, където ще се разполагат войски на НАТО , заради Украйна, и сравните със страните, приели набедената пандемия ще се види нещо много и интересно. Швеция, страната в която ковид мерките бяха почти нулеви , няма да приеме натовски войски. Защо ли?Защото тя е една от страните в света, която не слугува и на Сорос, в това число и на краварите. Е, изводите оставям за Вас.
6
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
даам, махат маските, дистанцията и дезинфекцията, оставят сертификатите. браво, чудесно. просто няма как да е по-добре. давайте сега така, после ше видите какво сте направили.
5
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ицката е прав. Това на снимката са една шепа нещастни фашисти.
4
1
 
18
 
! Отговори
Ицката преди 2 години
Това са шепа нещастни фашисти!
3
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само наш кирчо тука засилва мерките. Супер неадекватен
2
20
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голяма радост...хихи
1
0
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В целият свят учените трябва да се обединят срещу търговията с ваксини.Спрете тази лудост!