Ангел Джамбазки отправи нацистки поздрав в Страсбург

Жестът му бе осъден от Роберта Мецола, може да получи и наказание
17 фев 2022 08:00, Петя Славова
178
Ангел Джамбазки отправи нацистки поздрав в Страсбург
Снимка: БГНЕС

Българският евродепутат националист Ангел Джамбазки отправи нацистки поздрав в залата на Европейския парламент в Страсбург - жест, който бе осъден от председателката на тази институция на ЕС Роберта Мецола и може да му навлече наказание, съобщи Франс прес.

Джамбазки се изказа по време на дебат на пленарната сесия на ЕП за обвързването на европейските фондове с върховенството на правото. След това, докато се изкачваше нагоре по стълбите към изхода на залата, представителят на евроскептичната група Европейски консерватори и реформисти (ЕКР), се обърна и изпъна дясната си ръка в продължение на няколко секунди, преди да излезе. Това може да се види на видеозапис на дебата, публикуван на сайта на Европейския парламент, отбелязва АФП.

"Никога няма да ви позволим да ни казвате какво трябва да говорим и какво трябва да правим. Да живеят България, Унгария, Орбан, ФИДЕС и Европа на националните държави", заяви преди това българският евродепутат от парламентарната трибуна по време на дебата във връзка с решение на Съда на ЕС, който постанови, че отпускането на средства от европейските фондове може да бъде обвързано с върховенството на правото в съответната страна членка.

Това решение засяга на първо място Унгария и Полша, чиито консервативни националистически правителства са в конфронтация с Европейската комисия. То бе разкритикувано от Ангел Джамбазки и вTwitter, където той също изрази подкрепа за двете страни, предава БТА.

Жестът, отправен от българския евродепутат, бе осъден от председателката на институцията Роберта Мецола.

"Фашистки жест в Европейския парламент е неприемлив. Това обижда мен и всички в Европа. Този жест е част от най-мрачната глава от нашата история и трябва да остане там", коментира в Туитър малтийката Мецола, която е от консервативната Европейска народна партия.

Заместник-председателката на ЕП Пина Пичерно, която ръководеше дебата, каза, че с с помощта на камерите в залата ще бъде проверено "дале е имало фашистки поздрав или не". Ако се потвърди, че българският евродепутат е отправил такъв жест, ще му бъде наложено наказание, добави италианската социалистка.  

Според правилника на Европейския парламент тази санкция може да ограничи участието на нарушителя в дейностите на институцията или да бъде под формата на глоба, отбелязва АФП.

Държавният секретар на Франция по европейските въпроси Клеман Бон, който присъстваше на дебата от името на френското ротационно председателство на Съвета на ЕС, определи в Туитър жеста като "скандален и недостоен".

От френската делегация в либералната група в ЕП "Обнови Европа" призоваха председателката на парламента "да действа".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
когато пратиш мека китка не където трябва, така се получава
81
10
 
20
 
! Отговори
коко преди 2 години
Браво на Джамбазки!Те в европейския парламент друго не заслужават.
80
15
 
8
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 2 години
ДЖАМБАЗКИ Е ОТКРОВЕН ПРОПУТИНСКИ РУСКИ ФАШИСТ И ЯВЕН НЕВЪЗПИТАН БЪЛГАРСКИ КОМУНИСТ И НК.
79
7
 
17
 
! Отговори
Ментора бай Иван преди 2 години
И Каракачанов предлага тоя извратеняк за свой председател на ВМРО?Да онемееш от македонска простотия!
78
6
 
21
 
! Отговори
опетков преди 2 години
Много добре Джамбазки е иронизирал неолиберасткия фашизъм. Засега все още другомислещите само ги наказват, но скоро ще започнат да ги затварят в концлагери. Европейският съд развърза ръцете на същите фашаги, маскиращи се зад "върховенството на закона" да се саморазправят с неудобните им държави, като им се отнемат суми от Плана за развитие. Сегашният ЕС вече е твърде далеч от това за което е бил замислен от създателите на "обединена Европа". Както и лидерите му.
77
9
 
16
 
! Отговори
Отворко преди 2 години
Джамбазки-с какво е известен?-член е на ВМРО- руска и нациско-фашистка организация.-кара кола пиян по пътищата.-не е ходил в казарма а правеше закон за задължителна наборна служба.-не е женен и има съмнителна сексуална ориентация.-липса на всякакво възпитание.-пропутинки настроен и откровен руски фашисст.СРАМ!
76
2
 
12
 
! Отговори
до Руми преди 2 години
да не го бъркаш с комунизъм, щот няма много разлика . Последния лагер е затворен след края на войната из европа, ама у нас до 80те години функционират под вечото ръководство на БКП/БСП
75
7
 
4
 
! Отговори
ИФИ преди 2 години
ВЕТО ЗА МАКЕДОНИЯ НЯМА МЯСТО ЗА ТАКАВА ДЪРЖАВА ВЪВ ФАШИСКИ КЛУБ ЗАЕДНО С БЪЛГАРИЯ ......... ЕЕЕ МОЯТА БЪЛГАРИЯ, ЦИРК!
74
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македонците от кеф ще вият като линейки.
73
10
 
9
 
! Отговори
Руми преди 2 години
Фашизма е все още жив в България!!!
72
1
 
7
 
! Отговори
цезар преди 2 години
също ли е бил "фашист" - хейл Сизар ?
71
3
 
15
 
! Отговори
джамбо преди 2 години
не се отличава с блестяща интелигентност, но пък от друга страна щом комунистическите символи не са забранени, що нациските трябва да са?
70
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Пример: Свастиката 96 Много добър пример - заради такива отпадъци, като хитлер и джамбазки, се забраняват древни, свещени символи, вместо да им забраним да ги използват, защото са ценност за цялото човечество.
69
10
 
14
 
! Отговори
За България преди 2 години
Аман, вече. Тия ***..ници, останали от миналото управление, докато не сринат БГ няма да мирясат! Тоя ***...раст не трябва ли да му вземем имунитета и да го съдим за уронване на престижа и насаждане на омраза!
68
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този "пинчер" що не спре да се излага, че излага и нас. То верно, че политик друго не може да работи ама все пак.
67
10
 
7
 
! Отговори
Ало,осъзнайте се преди 2 години
Който поздравя неуместното и просташко поведение на джамжзалията с меки китки в ЕП...само да Ви обърна внимание,че дори и в Германия това се счита за престъпление. А,забравих...в Германия няма демокрация и джамжзалията с меки китки ще ги открехне...
66
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ямболия 86 Какви националисти са тези шкембе войводи, чисти далавераджии с елементи на клоунски прояви.
65
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прави са Македонците като наричат Българите фашисти. Това е поредното доказателство че фашизма е все още жив в България!!
64
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тя, нали много ги защитаваше, не ги ли знаеше що за отпадъци са :)
63
3
 
17
 
! Отговори
Бонго Бацил преди 2 години
"Толерантността ще достигне такова ниво, че на интелигентните хора ще бъде забранено да мислят, за да не обидят ***." Фьодор Достоевски