Скок на минималната заплата в Германия - 12€ на час от октомври

Увеличението ще повиши заплатите на около 6,2 милиона работещи
23 фев 2022 21:36, Анисия Иванова
74
Скок на минималната заплата в Германия - 12€ на час от октомври
Снимка: Pixabay

Правителството на Германия одобри увеличение на минималната работна заплата на 12 евро на час - водещо предизборно обещание на социалдемократите на канцлера Олаф Шолц. "Много граждани на нашата страна работят много, но печелят малко - това трябва да се промени", заяви Шолц, когато обяви решението в Twitter.

"За мен това е един от най-важните закони и въпрос на уважение", каза той.

Минималното заплащане ще се повиши от 9,82 евро на час на 10,45 евро от 1 юли, а от 1 октомври - на 12 евро. Увеличението ще повиши заплатите на около 6,2 милиона работещи в Германия.

Според министъра на труда Хубертус Хайл от промяната ще се възползват най-вече хората, работещи в сферата на ресторантьорството, професиите в сферата на услугите, складовата логистика и чистачите.

"Говорим за хора, които са поддържали работата на магазина по време на пандемията", каза той.

Увеличението на минималната работна заплата беше включено в коалиционния договор, договорен между социалдемократите (СДП), Зелените и либералната СвДП след изборите през септември. Германската конфедерация на профсъюзите (DGB) заяви, че промяната ще засили покупателната способност в най-голямата икономика в Европа с около 4,8 млрд. евро годишно, съобщи БГНЕС.

Но според критиците тя може да подхрани инфлацията, която към края на 2021 г. достигна почти 5% в Германия. Йоахим Руквид, председател на Асоциацията на германските фермери (DBV), каза в сряда пред вестник „Rheinische Post“, че увеличението "вероятно ще има значителен ефект върху цените на храните".

Правителството заяви, че от него ще се възползват най-вече жените и работниците в бившата Източна Германия. Промяната трябва да бъде гласувана в долната и горната камара на Бундестага и в Бундесрата преди да стане закон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
3
 
! Отговори
Bg. преди 2 години
А при нас е 12? на ден, срамота.
50
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
12 евро ще става. супер. тамън ще стигне за наема , сметките и 2 бири. може и за едно пазаруване в лидл да остане. 4 години живях във Франкфурт, още тогава вземах 12 евро , но едва покривах наем и сметки. Откакто съм в Сингапур стандарта ми значително се подобри за същата работа. да не говорим колко по чисто, спокойно и подредено е тук от Германистан. Така или иначе до 2-3 десетилетия там ще живеят само Турци, Араби и Ромове
49
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз сега отивам да сложа в джоба си 220 евраци па нека другите си бачкат за 12 евро на час
48
2
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
А в България минималната часова ставка е 2 евро след 12 години управление на мутрите
47
1
 
3
 
! Отговори
Готвачът преди 2 години
Ха, ха, ха!!! До тогава и олиото, хлябът, бензина.... ще се увеличат така че немецът ще е по-беден от всякога през последните 30 години!
46
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще им трябва, но няма да е достатъчно. Сега всичко ще поскъпне, раята трябва да плати цената на краварските амбиции.
45
2
 
7
 
! Отговори
Св преди 2 години
Аз толкова взимам за целия работен ден ...
44
4
 
7
 
! Отговори
до 63 преди 2 години
2но Ваксиниран и Бустериран, ЗеленоСертификатчик, стой си там където си и некоментирай и без друго след идната Вълна Бустери, които ви готвят за Есента, ще сте храна за червейте!
43
2
 
7
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
Печатайте Още Хартийки, Раздавайте ги без Никакъв изработен Продукт зад тях да ги крепи и Инфлацията този път не само в Германия, а в цяла Европа благодарение на ЕС, ще Удари нивата на ВайМарска Германия, а какво следва след това - ами Война, щото друго не остава и след това по Учебниците се Пишат Приказки за Супер Раса и Газови Камери, а не за ЮдеюСемит Банкери създали с Печатане на цветни хартиики нечувани Инфлационни нива!
42
6
 
9
 
! Отговори
Тираджията преди 2 години
Много обичам да чета коментари където сравнявате заплати.Големи хора уж а така и не разбрахте 0е с работа богат не се става.Демокрация се нарича.Дават се пари които да ти стигнат до края на месеца и да ти останат 50-100 евра за касичката.В Германия незнам но в Испания в големия град 1500 евра са колкото 710 лева в България че и по малко.
41
2
 
7
 
! Отговори
Непукиста преди 2 години
Като чета коментарите и чякате Германия всеки момент ахаха да умре с тея 2200 евра на месец.Пък ве получавате 330 евро на месец и германците са прецакани
40
5
 
6
 
! Отговори
пепи преди 2 години
От немци до немци има голяма разлика . Има нема са 80 милиона . Въпроса ми е *** - взимаш 2000 евро , даваш 500 евро храна и разходи . Остават 1500 евро . Къде са ??? . Или друга сметка - 1200 евро чиста заплата и 900 евро разходи . Остават 300 .Май май втората сметка е по вярна .
39
3
 
6
 
! Отговори
До хохохи преди 2 години
Отивай в русия, там и заплати не дават по 6 месеца, и спестявания нямат, точно както в рекламните листовки. А за немците не се притеснявай. Достатъчно пари имат.
38
4
 
4
 
! Отговори
хохохи преди 2 години
А бре не знам ама като сметнеме кви са заплатите в Германия и кви са разходите - ужким и се получава доста голяма сума която би трябвало да е спестена в края на месеца . Да ама нещо тия пари ги няма . Значи нещо не е както го описват в рекламните каталози .
37
3
 
20
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
А бе много знаете, ама повечето тук живеете на кредити и ако ви изгонят от работа ще гладувате. Да не казвам колко от вас още живеете с мама и тате, нищо, че ще женени и имате деца. Какво се сравнявате с Германия и ми приказката как това не било пари. Ами това е минимална, на толкова почват 16 годишни младежи в макдоналдс. Тук на минимална кой друг работи? Вие каква покупателната способност имате с 1200 лева? Живеещи с мама и тате и не може жена ви гола да се разхожда вкъщи да не я види свекърът
36
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Познавам и много хора , които се върнаха от Германия .
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ангел12 евро по 8 часа е 96 евро на ден. Това по 20 дни в месеца е равно на 1920 евро бруто. По курса на БНБ в лева е 3755 лева бруто на месец минимална заплата от 1ви Окт.
34
4
 
2
 
! Отговори
Ангел преди 2 години
Така и не разбрах - това бруто или нето е . При бруто се получава малко над 1000 евро . Един апартамент е доколкото знам около 900 евро и нагоре. Тъй че това е само наема .
33
4
 
6
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 2 години
Не обръщайте внимание на евтина пропаганда!? "Скока" на заплатите за някои, е нищо в сравнение със скока не цените на абсолютно всичко....
32
4
 
9
 
! Отговори
Ха!!!!! преди 2 години
Това повишение е вече изядено от цените на горивата и покрай тях и на другите стоки. И се нарича - инфлация.