ЕС иска да увеличи предпазните средства и йода срещу радиация

Работата на HERA трябва да се активизира след събитията в Украйна
21 мар 2022 17:30, Нели Христова
42
ЕС иска да увеличи предпазните средства и йода срещу радиация
Снимка: Pixabay/jessebridgewater

Европейският съюз се стреми да увеличи запасите от йодни препарати и лични предпазни средства срещу радиация, съобщи говорител на Европейската комисия, цитиран от "Financial Times".

"Комисията работи за повишаване на готовността в областта на химическите, биологичните, радиологичните и ядрените заплахи като цяло и тези усилия започнаха още преди военните действия в Украйна", цитира вестникът думите на говорителя.

По данни на "Financial Times", Брюксел се опитва да приложи "поуките от пандемията от COVID-19, която остави Европа без достатъчно запаси от лични предпазни средства и ваксини".

Миналата година беше създадено Европейското управление за реагиране при извънредни ситуации в областта на здравеопазването (HERA), за да идентифицира и да се подготви за евентуални бъдещи извънредни ситуации в областта на здравеопазването.

В случай на нужда HERA се призовава да увеличи финансирането и да стартира механизми за наблюдение, насочване и набавяне на необходимите медицински консумативи и суровини. Освен това разполага с производствени мощности, готови да посрещнат търсенето на лекарства.

Според евродепутатите работата на HERA трябва да се активизира след събитията в Украйна.

"Трябва да извлечем важни поуки от пандемията от коронавирус", отбелязва един от тях, цитиран от вестника.

"Настояваме за конкретни мерки по отношение на ядрените съоръжения. Засега не сме готови за това, не разполагаме с необходимите доставки", добавя депутатът.

Белгия, България и Чешката република съобщиха по-рано, че в аптеките липсват таблетки калиев йодид, които се използват за лечение на последиците от радиационно облъчване, както и други богати на йод лекарства, припомня изданието. В края на февруари българското правителство реши да отпусне допълнително финансиране в размер на 4,1 млн. лева (около 2,05 млн. евро) за закупуване на специални материали за ядрена авария.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
урсула нали е акушер саг нови тайни договори за йодни таблетки найлонови ръкавици
34
3
 
3
 
! Отговори
Лоредана преди 2 години
Ами ти ако искаш не ползвай противогаз и не пий йодни таблетки,като стане авария в АЕЦ или война с конвенционално ядрено оръжие, няма да пита теб бе глезльо.Ще си умреш от простотията!Никой не може те спаси от нея. От къде се извъдихте такива запъртъци, бе?!Казарма за вас лигльовци!Как ще ни пазите ако ни нападнат чужди войски?Ще бягате по плоската планета Земя и ще се вайката холограмата Луна да не вземе да угасне,нахлюпили неонови шапки от страх, че 5 джи ви пържи мозъците.
33
2
 
10
 
! Отговори
Сменяте преди 2 години
маските с противогази, факсини с йодни таблетки ли, циркаджии мизерни!?! И цирка продължава, а?
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Kiro diavola nosi neshrastie na xorata
31
2
 
3
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 2 години
Казват ,че чиляк облъчен с радиация му падал самолета ! И най добрата бибитка нимой да го дигне ! И почвал си пи-кае в обувките ! Тва вярно лий бре ?
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И нас ли ще ни тровят украинците или при нас специалната военна мисия ще се изпълнява от български военни?
29
1
 
12
 
! Отговори
Star преди 2 години
За СПИН скоро нищо не сте писали.Какво става със СПИН-а ?
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога ще и радват таблетките бре)
27
1
 
16
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Внимание!!! "Йодните препарати" НЕ лекуват последствията от радиация! Произволното приемане на "йодни препарати" е опасно за вашето здраве.
26
6
 
3
 
! Отговори
бг преди 2 години
велколепна майсторска работа!.Много хубав графит. Дано намали малко путлерастията сред някои ***.
25
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз днеска купих таблетки йод от аптеката. Аптекарката ми каза, че всичко поръчано се изкупува много бързо, а нови наличности нямало по складовете.
24
2
 
13
 
! Отговори
SS преди 2 години
Какъв ще бъде обаче постапокалиптичният свят ! Следва ядрена зима,нива на радиация,отмиране на животински и растителни видове ! Колко от оцелелите,ще оцелеят ? Все пак се надяваме ,че ще има и такива ! Казват ,че човек ще може да ходи с месеци и да не срещне друг ! Как ще се възроди човешкият вид при липса на жени в детеродна възраст ? Това никой не знае !
23
0
 
23
 
! Отговори
SS преди 2 години
Никакъв йод няма да ви спаси от радиация ! При ядрен конфликт ще оцелеят тия в космоса,тия който летят на над 10 000 метра височина, подводничарите, в спец пригодените бункери и някой части на Амазония,Африка,Австралия,Сибир ! Всичко друго може да се каже ,че дава фира !
22
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От кое по - напред да си извличаме поуки, че не може да смогнеме вече
21
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия се готвят да ни предложат следващото театро !
20
1
 
30
 
! Отговори
Били преди 2 години
Няма вируси вече, след като руснаците разбиха лабораториите, затова ще трябва да продължим по плана с радиация.
19
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мдааа ес е решил да минем и през ядрена война заради американците. Чудя се с какво са ги стиснали за гушата, та никакъв здрав разум няма
18
1
 
30
 
! Отговори
Рептилите преди 2 години
С вируса се провалиха и не можаха да ни изтребят. Сега ще пробват с радиация.
17
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Назря юоментът да се сложи точка на големите патаклами в украйна. В имрто на Исус Христос и православието ДПРЕТЕ ТАЯ ЛУДОСТ братя да се избиват едни други. Кскво ще постигнете? Зеленски е дерайлирал напълно и е гоъов да избие украинците до крак. Спрете го тоя луд човек бе. Избийте парите от ръцете на олигарсите, за да живеят и дишат свободно хората. Всичко е заради гадните зилиони богатства в ръцете на шепа хора. Е, те по ли са силни от света?
16
3
 
25
 
! Отговори
Овча глАва преди 2 години
Страх да има за оФцете. Чрез страх ще правим милиярди. Скоро кацат и извънземните