ЕС дава убежище на руски войници, които сложат оръжие

„Никой не може да е неутрален пред такава брутална агресия“
6 апр 2022 16:03, Елка Василева
162
ЕС дава убежище на руски войници, които сложат оръжие
Снимка: архив, БГНЕС

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова руските войници, изпратени в Украйна, да сложат оръжие в замяна на убежище в ЕС. Мишел говори пред пленарната зала на Европейския съвет в Страсбург.

„Това не е специална операция, това са военни престъпления. Ние гледаме нещата право в очите. Трябва да има сурови последствия за извършителите“, подчерта Шарл Мишел като припомни трагедията в Буча.

Още по темата
„Имам послание към руските войници на бойното поле - ако не искате да убивате вашите украински братя и сестри, ако не искате да бъдете престъпници, сложете оръжията, престанете да се биете и напуснете бойното поле. Знам, че някои от вас, уважаеми членове на Европейския парламент, са предложили да се даде убежище на тези руски войници, които няма да се подчинят на руските заповеди“, каза Мишел, цитиран от БНР.

„Може сумата от 1 млрд. евро, която отпуснахме за Украйна, да изглежда голяма, но толкова плащаме всеки ден на Путин за доставка на газ и петрол", подчерта на свой ред върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел.

„Обявените вчера санкции срещу Русия няма да бъдат последните“, заяви от своя страна председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Очакваме останалите да спазват нашите санкции или поне да не ги подкопават.  И това беше  посланието ни към Китай в петък. Като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН Китай има особено задължение за подкрепа на световния мир и сигурност. Никой не може да бъде неутрален, когато е изправен пред такава брутална агресия срещу цивилни“, каза Фон дер Лайен.

Тя подчерта, че Русия не води война единствено срещу Европа, а събитията днес ще определят как ще третираме такива военни престъпления в глобален мащаб в бъдеще. „За това Китай трябва да заеме ясна позиция“, бе категорична тя.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
3
 
! Отговори
g.venov преди 2 години
тоя еврогей що не иде да им го каже лично,държа да го видя
121
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
интересно ми е какво ще правиш в западна европа, пардон в новия ислямски халифат, само името май е европа.....
120
3
 
7
 
! Отговори
Mен преди 2 години
Хаха смешници са тия геьове от ЕС.
119
4
 
9
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 2 години
до анонимен 136: От ВВС досега хамериканците са провели над 250 войни и винаги на друг континент. Така, че Светлана Алексеевич да си оправи познанията, кой е раздухал най-много войни в последните 100 години.
118
4
 
5
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 2 години
на дезертьорите ще дадат убежище, но КГБ не спи.
117
2
 
4
 
! Отговори
Брад Пит преди 2 години
На тия, на които им отрязаха гърлата, ще дадат ли убежище?
116
6
 
3
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 2 години
Няма как ЕС да плаща 1 милиард на ден на Русия за газ и петрол,тъй като целият свят на ден и плаща 900 милиона долара,а ЕС е дребен клиент като размера си,така че помощта за Украйна е огромна.
115
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Убежище давали! Е, няма кой да ви бере ягодите ли? Искате евтина работна ръка. Много закъсахте, май
114
3
 
6
 
! Отговори
Възраждане преди 2 години
От Възраждане: Това е истината, слушайте нас: Земята е плоска и война няма. Това е инсинуация. Всъщност е операция на извънземните, които се борят против фашизма. След като Путин победи с тяхна помощ, с радост ще се предаде сам на Хага, за да отстъпи мястото си на истинския господар на света - Костя Копейкин. Тогава Велика България ще има излаз 100 морета и всички възможни ледници на планетата. Слава Копейкину, слава!
113
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Светлана Алексиевич, Нобелов лауреат: "Руснаците не могат да живеят в мир. Те или водят война или се готвят за следващата". "През 18 и 19 век Русия в продължение на 128 години води войни. Мирни са едва 72 години.През 20 век не е различно: руският човек НЕ Е привикнал към мирен живот. Той винаги е живял във война и в името на държавата - никога не е живял за се
112
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми като нищо ще дойдат ама с танкове,самолети и ракети.Тия откачалки си мислят,че войната е разходка.А ми тогава ще трябва да направим руския език официален вместо английския.Те англичаните и без това вече не са в съюза.Много улав свят има из топлите местенца в Съвета на Европа,в Парламента,в ЕК и по разните там колега.
111
6
 
9
 
! Отговори
От Възраждане преди 2 години
Утре в 9:00 / 07.04.2022 / има решение на кметицата Фандъкова в знак на Солидарност с Украйна, над сградата на Столична община да се издигне украинския национален флаг. Също е решено и да започне преименуването на улиците около Руското посолство в София !Елате на протест за да спрем тези неини незаконни прояви . . .
110
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И за какво им е това убежище? Да попаднат в третополовия дегеннеррастки рай? Кой ще успеете да излъжете да видим.
109
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Край на Втората Световна Война: Руснаците превземат половин Германия. Идея за предотвратяване на трета: Абе, не може ли тоя път просто да ги поканим на социал в Германия без бой, а?
108
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 131 " Сещаш ли се изобщо,как си " обработен" от " Американската демокрация" 32 г вече?-:( Убеден съм,че И идея си нямаш даже!!!-:((((
107
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предложението е: "свобода" с корона парти и много ваксини. Накрая, то се знае на гей-парад - знаменосци.
106
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
" доматена манджа на ЕС в комплект със САЩ"! Яжте си я щом няма месце в нея!-:))
105
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС има велики лидери в лицето на Урсула и Мишел. Не мога да си представя по-умни и подготвени. Всичко, което правят е насочено към нас, хората. Живота, цените, перспективите! Никога не е било по-добре! Ние живеем в Рая! Боже, ако напиша още някой ред, ще започна да си вярвам!
104
7
 
11
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 2 години
Солдат: Мамо в плен съм в Украйна.Мама: Хорошо сине, купи долари.
103
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това " решение" на "основателите" на ЕС на Белгия и Германия ли е?-:(