ЕС дава убежище на руски войници, които сложат оръжие

„Никой не може да е неутрален пред такава брутална агресия“
6 апр 2022 16:03, Елка Василева
162
ЕС дава убежище на руски войници, които сложат оръжие
Снимка: архив, БГНЕС

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова руските войници, изпратени в Украйна, да сложат оръжие в замяна на убежище в ЕС. Мишел говори пред пленарната зала на Европейския съвет в Страсбург.

„Това не е специална операция, това са военни престъпления. Ние гледаме нещата право в очите. Трябва да има сурови последствия за извършителите“, подчерта Шарл Мишел като припомни трагедията в Буча.

Още по темата
„Имам послание към руските войници на бойното поле - ако не искате да убивате вашите украински братя и сестри, ако не искате да бъдете престъпници, сложете оръжията, престанете да се биете и напуснете бойното поле. Знам, че някои от вас, уважаеми членове на Европейския парламент, са предложили да се даде убежище на тези руски войници, които няма да се подчинят на руските заповеди“, каза Мишел, цитиран от БНР.

„Може сумата от 1 млрд. евро, която отпуснахме за Украйна, да изглежда голяма, но толкова плащаме всеки ден на Путин за доставка на газ и петрол", подчерта на свой ред върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел.

„Обявените вчера санкции срещу Русия няма да бъдат последните“, заяви от своя страна председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Очакваме останалите да спазват нашите санкции или поне да не ги подкопават.  И това беше  посланието ни към Китай в петък. Като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН Китай има особено задължение за подкрепа на световния мир и сигурност. Никой не може да бъде неутрален, когато е изправен пред такава брутална агресия срещу цивилни“, каза Фон дер Лайен.

Тя подчерта, че Русия не води война единствено срещу Европа, а събитията днес ще определят как ще третираме такива военни престъпления в глобален мащаб в бъдеще. „За това Китай трябва да заеме ясна позиция“, бе категорична тя.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ес и нато направиха войната но сега вината е на друг. Крадеца вика дръж крадеца.
41
14
 
2
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Анонимен 44 - нищо подобно пенсионере! Наглост е с "правото на по силния" да влезеш в суверенна държава под измислен предлог за да заграбиш територия и енергийни ресурси. Ти също знаеш какъв ще е отговора - просто Европа ще спре целия си внос от Русия - ще бъде скъпо, но ще го направи. А твоята мила Русия ще коленичи пред Китай с протегната ръка за да си продава изкопаемите.
40
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде да им го сложат това оръжие?
39
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези войници са по договор и добре платени.Имат жени деца роднини.0 ще има сложили оръжие.
38
0
 
5
 
! Отговори
Четете класиците! преди 2 години
До: номер 16 Аз не коментирам. Аз само цитирам. Всеки сам да разсъждава и да си вади изводи трябва или не трябва да подкрепим Украйна. Всеки да се допита до собствената си съвест... ако има такава.
37
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Месю Мишел, военно престъпление е нагло, пред погледа на цял свят, да даваш непрекъснато оръжие на войските на Украйна да се бият до последен войник, да им изпращаш последните образци средства за ПВО и ПТО, наемници професионалисти и същевременно да блокираш 320 млрд.евро на руснаците, за да фалират. Наглост е в тази ситуация да искаш договорите за закупуване на газ да се изплащат в евро и долари при блокирана търговия с Русия. Знаете какъв ще бъде отговора при притискане на Русия до стената.
36
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подходящ момент руската агентура да си освежи редиците в ЕС ахахах
35
0
 
4
 
! Отговори
Гогол преди 2 години
"Мъртви души" винаги е била реалност!!! Но кои са мъртвите души? Купувачите? Продавачите? Самите употребени! Бащицата царь - Кашчей Безсмертний!! Това е въпрос на който всеки има различен отговор.!.
34
12
 
1
 
! Отговори
Правда преди 2 години
До Анонимен вие сте напълно дезинформиран и заблуден или умишлено заблуждавате и клеветите невинните жертви от Украйна с според лъжливата пропаганда на Руския диктаторски престъпен явно фашистки режим, който чрез измами и клевети се опитва да припише своите военни престъпления на жетвите си, както правят и ислямските терористични групи от Палестинска автономия Сирия Иран ИДИЛ Ал-Кайда и др. нео-нацисти, въоръжавани от Русия военно престъпници срещу Сирия,Израел,Украйна Грузия,Армения,Афганистан
33
2
 
7
 
! Отговори
Дух куче преди 2 години
Който положи ще му го сложат и после ще го гръмнат в капачките за награда, тест за интелигентност. Руснаците ще избомбят всичко наред докато не си стане здраво, от укрите зависи кога е нкъде ще спре фронтовата линия, това трябва да е пределно ясно. Те трябва да си го сложат където не огрява да бъда натиснат спусъка.
32
9
 
2
 
! Отговори
Софиянец преди 2 години
Който бяха от Руслямска държава - получава обежище в ЕС!
31
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до Любен Пандев - ние сме про-руска медиа и симпатизираме на руснаците. Като не ти изнася - оди да пишеш някъде другаде.
30
9
 
3
 
! Отговори
ПРОСТО СЕ ЧУДЯ преди 2 години
ИЛИ БЯЛ ЧОВЕК В ЕВРОПА, ИЛИ ИЗПИСАН НА ПАМЕТНИК НА НЕЗНАЙНИЯ ВОЙН ЗАГИНАЛ ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА УКРАЙНА? СЛЕД РАЗПАДА РАША ДА СИ ИЗБЕРЕ ЗА НОВА СТОЛИЦА АНКАРА ИЛИ ПЕКИН.
29
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците се предават само като свърши пиенето
28
7
 
21
 
! Отговори
МАРИЯ преди 2 години
От 120 хиляди "велика" Укро Армия край Донбас която се готвеше да нападне Донбас на 8ми март, ако Русия не бе атакувала първа, са останали едва 35000 , още толкова са избити а останалите са сложили оръжие пред Русия !До момента нито един Руснак не е дезиртирал в отсрещния лагер.
27
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
завячера една бригада на урките се е предала 260 човека, вчера около 45, а аз за руснаци да се предават не съм чул още. пропагандата на западните медии е просто жалка
26
4
 
7
 
! Отговори
Солдат преди 2 години
Колко е социала към убежището? Покрив над главата, храна и пиенье безплатно ли ще бъде? Щото ако трябва да бачкам за тва убежище - cеpeм ти на убежището развийш ли.
25
9
 
2
 
! Отговори
Любен Пандев преди 2 години
Който "мисли", че "не трябва да заемаме страна" или е воайор на насилия, което е перверзно, или е *** което е престъпно, или не е способен да мисли.
24
2
 
0
 
! Отговори
Питър преди 2 години
Голяма грешка
23
4
 
12
 
! Отговори
Смях преди 2 години
Какво убежище ще им даде, та те от 93 год си ходят където пожелаят? Който има пари отива, където си поиска от тях. Може би джендърите си търсят нови любовници?