Унгария готова да плаща за руски газ в рубли

Страната е една от малкото в ЕС, които отхвърлиха енергийните санкции срещу Москва
6 апр 2022 21:15, Йоана Цонева
67
Унгария готова да плаща за руски газ в рубли
Снимка: БГНЕС

Унгария заяви, че е готова да плаща рубли за руския газ, като по този начин наруши редиците на Европейския съюз, който се стреми към единен фронт, противопоставяйки се на искането на Москва за плащане във въпросната валута.

Унгария ще плаща за доставките в рубли, ако Русия поиска това, заяви министър-председателят Виктор Орбан на пресконференция в сряда, предаде "Ройтерс".

Руският президент Владимир Путин предупреди Европа, че рискува да спре доставките на газ, ако не плати в рубли, тъй като търси ответни мерки заради западните санкции за инвазията на Москва в Украйна.

Европейската комисия заяви, че тези, които имат договори, изискващи плащане в евро или долари, трябва да се придържат към тях, тъй като остават седмици до падежа на сметките.

Външният министър на Унгария Петер Сиярто заяви по-рано, че властите на ЕС нямат "никаква роля" в сделката за доставка на газ с Русия, която се основава на двустранен договор между подразделения на унгарската държавна компания MVM и на Газпром.

Унгария е една от малкото държави ЕС, които отхвърлиха енергийните санкции срещу Москва в отговор на инвазията, която Русия определя като "специална военна операция".

Премиерът Виктор Орбан, чието правителство поддържа тесни бизнес отношения с Москва повече от десетилетие, се възкачи на власт за четвърти пореден мандат на изборите в неделя, отчасти благодарение на обещанието да запази сигурността на газовите доставки за унгарските домакинства.

Още по темата
Въпреки че искането на Путин предизвика недоволство в много европейски столици, правителствата на страните, които средно разчитат на Русия за повече от една трета от своя газ, обсъждат въпроса с енергийните компании.

В понеделник Словакия заяви, че ще действа в унисон с ЕС, докато доминиращата полска газова компания PGNiG твърди, че първоначалният ѝ договор с "Газпром", който изтича в края на тази година, е задължителен и за двете страни.

В Австрия енергийната компания OMV заяви в петък, че е имала първоначален контакт с Газпром за заплащане на природния газ в рубли, въпреки че правителството във Виена заяви, че няма основание за плащане в друга валута освен в евро или долари.

Досега Европейският съюз не е налагал санкции върху петрола и газа от Русия, но се готви да предложи забрана за внос на въглища и други продукти.

Намерението на Европейската комисия "да има някакъв общ отговор от страна на страните, които внасят руски газ", не се счита за необходимо, заяви Сиярто, като добави, че страните са подписали индивидуални двустранни договори.

"Никой няма право да се произнася по това как ние да променяме собствения си договор".

Унгария, която е силно зависима от вноса на руски газ и петрол, подписа миналата година нов дългосрочен договор за доставка на газ, по силата на който се очаква "Газпром" да доставя 4,5 млрд. куб. м газ годишно.

Междувременно в сряда Путин е обсъдил със сръбския си колега Александър Вучич разширяването на икономическото сътрудничество на Москва с Белград, включително в енергийния сектор.

Договорът на Сърбия за доставка на руски газ изтича на 31 май. "Разговорите за новия договор трябва да започнат възможно най-скоро", се казва в изявление на кабинета на Вучич.

В сряда сутринта доставките на руски газ за Европа по трите ключови маршрута на газопроводите като цяло бяха стабилни, като източните потоци в Полша от Германия спаднаха до нулата, след като за кратко бяха възобновени през нощта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще има санкции :)
44
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шапка му свалям на Орбан и на унгарците, хем черпят облаги от ЕС , хем си имат собствена политика и никой не им заповядва какво да налагат и какво не. Сега ще си получават евтин газ и нефт от руснаците, а останалата част от Европа ще припалва кюмбетата. В Германия горивото минава 2 евро, а в Беларус е 60 цента , капиш?
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Свестните у нас считат за луди. Глупецът вредом всеки почита. Богат е, казват, а го не питат колко е души уморил живи, сироти колко той е оставил и пред олтара Бога измамил с молитви, клетви и думи лъжливи..." - Ботев "Борба". А в историческата си книга Стефан Цанев пише, че Василий *** е наречен така, защото заповядал гърчеенето; който не се гърчеел, бивал ослепяван или осакатяван;" така по българската земя се напълнило с предатели и слепци."
42
3
 
3
 
! Отговори
1 преди 2 години
Ще плаща в копейки даже... Хамерика, като е толкова велика как така не се е юрнала да налага демокрация в Масква. Ми то на руските нищо не им остана вече, само *** и мексиканците ще ги вземат на абордаж.
41
2
 
2
 
! Отговори
до 53 преди 2 години
По повод кефира и кока-колата, за които пишете. Има информация, че започват изпитания на ваксини за ковид на базата на кефир, който съсдържа полезни пробиотъчни бактерии, укрепващи имунната система. а кока-колата, както си личи от името, съдържа кока, т.е. кокаин, наркотици.
40
11
 
4
 
! Отговори
Паню Баирски преди 2 години
Сърбия и Унгария са абсолютни пачаври - трябва да бъдат отритнати от всички държави!
39
2
 
3
 
! Отговори
Гаварит Вызражданье преди 2 години
продължение: Ние гладните, бедните и болните с мното ТЕЛК, ще се бием за социализЪма, защото сме с по три виШи, а сме клошари. Ако беше социализЪма - работиш - не работиш, на всички дават по равно. Ние работехме тежък синекурен труд като партийни и камсамолски секретари с пот на чело. Кастадин ще ни отърве от капиталистическия труд и ще ни дава на всички по равно. Простите натовци и европейци ще бачкат вместо нас, а ние, които сега бъхтаме по митингите, тогава ще пием кефир. Долу Кока Кола!
38
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вайната в Украйна е инсинуация на Бай Дън. Земята е плоска. Путин е господар на света, а Капейкин - первый его заместитель. Митрофанова е национален герой на Былгария, за разлика от былгарите, които са нацианални предатели, защото влязоха в умиращия ЕС, а не в просперираща Русь. Цял свят купува рубли. Ще бием Киро, докато ни даде властта, защото ние сме с по три виШи, а той само с едно. Ако былгарите не ни изберат, ще им набием жените и всеки ден ще се борим за вир с викове "Долу!"
37
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Не фен на Путин. А писано ли е, че можеш да нападнеш свободна държава, да избиваш децата и, да рушиш домовете на гражданите и, и да ти се размине? М?Отворко! Ше ядете дървелата накрая!
36
15
 
14
 
! Отговори
Не фен на Путин. преди 2 години
"Страната е една от малкото в ЕС, които отхвърлиха енергийните санкции срещу Москва"---Престанете да лъжете нагло! Унгария не слагала вето на никакви санкции за Русия. Само затова че новия световен ред загуби пак изборите в Унгария ще се скъсате от лъжи. Русия нямала право да иска да се плаща в рубли, защото не било така написано в договорите??? А писано ли е в договорите на западните банки че могат да блокират парите на Русия?? Може да не харесвам хич Путин, но лицемерито и лъжите ги мразя!
35
9
 
15
 
! Отговори
Виктор Обран преди 2 години
Ами Унгария като иска да е в такива топли чувства с Русия да си плаща в рубли и да излиза от ЕС и НАТО
34
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един кубика рубли за един кубика газ.
33
15
 
18
 
! Отговори
Rusofil преди 2 години
България ТРЯБВА да помогне на Русия да освободи Украйна от режима в Киев. Всичко друго е национално предателство!
32
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
рублата реално децентрализира световната финансова система, нали това искаха копачите уж
31
2
 
6
 
! Отговори
До 41 преди 2 години
И аз се присъединявам към 42 , дай линия към тази информация или тя е само плод на твоето въображение ?!
30
15
 
8
 
! Отговори
Аха преди 2 години
Плащането в рубли си го измислиха ЕС. До сега ЕС си плащаше в евро, така и си остава! НО Газпромбанк беше длъжна да задържа 20% в ЕС. Това са тези 300 милиарда, които ЕС ги откраднаха от Русия. Сега цялата сума ще се прехвърля в рубли, и заминава в Русия. ЕС няма какво да краде. За това Путин каза, че няма да прави повече подаръци. Всички държави около Украйна се гласят да си вземат парче. Украинците на границата с Унгария си имат унгарски паспорти и са готови. Само добрите печелят ..
29
1
 
10
 
! Отговори
До 41 преди 2 години
Линия към твърдението ти ,моля. Доверявай, но проверявай.
28
20
 
17
 
! Отговори
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ преди 2 години
Унгарските власти разкриха грандиозна схема за купуване на гласове от страна на опозицията. Говори се за милиони $ наляти Американски пари в главната опозиционна партия на Петер Марки-Зай .Въпреки всичко Орбан спечели убедително с над 60% преднина .Очаква се стартиране на мащабно разследване в което ще бъде заложена главата на опозиционния лидер ! !
27
13
 
10
 
! Отговори
ВСТАВАЙ ДОНБАСС преди 2 години
Костадин Костадинов е Българсия Орбан НО само ако спечели изборите с над 50%. Трябва ли да се коалира ,няма да му позволят !
26
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единственият човек който ще оправи България е Костадин Костадинов от Възраждане!