Унгария готова да плаща за руски газ в рубли

Страната е една от малкото в ЕС, които отхвърлиха енергийните санкции срещу Москва
6 апр 2022 21:15, Йоана Цонева
67
Унгария готова да плаща за руски газ в рубли
Снимка: БГНЕС

Унгария заяви, че е готова да плаща рубли за руския газ, като по този начин наруши редиците на Европейския съюз, който се стреми към единен фронт, противопоставяйки се на искането на Москва за плащане във въпросната валута.

Унгария ще плаща за доставките в рубли, ако Русия поиска това, заяви министър-председателят Виктор Орбан на пресконференция в сряда, предаде "Ройтерс".

Руският президент Владимир Путин предупреди Европа, че рискува да спре доставките на газ, ако не плати в рубли, тъй като търси ответни мерки заради западните санкции за инвазията на Москва в Украйна.

Европейската комисия заяви, че тези, които имат договори, изискващи плащане в евро или долари, трябва да се придържат към тях, тъй като остават седмици до падежа на сметките.

Външният министър на Унгария Петер Сиярто заяви по-рано, че властите на ЕС нямат "никаква роля" в сделката за доставка на газ с Русия, която се основава на двустранен договор между подразделения на унгарската държавна компания MVM и на Газпром.

Унгария е една от малкото държави ЕС, които отхвърлиха енергийните санкции срещу Москва в отговор на инвазията, която Русия определя като "специална военна операция".

Премиерът Виктор Орбан, чието правителство поддържа тесни бизнес отношения с Москва повече от десетилетие, се възкачи на власт за четвърти пореден мандат на изборите в неделя, отчасти благодарение на обещанието да запази сигурността на газовите доставки за унгарските домакинства.

Още по темата
Въпреки че искането на Путин предизвика недоволство в много европейски столици, правителствата на страните, които средно разчитат на Русия за повече от една трета от своя газ, обсъждат въпроса с енергийните компании.

В понеделник Словакия заяви, че ще действа в унисон с ЕС, докато доминиращата полска газова компания PGNiG твърди, че първоначалният ѝ договор с "Газпром", който изтича в края на тази година, е задължителен и за двете страни.

В Австрия енергийната компания OMV заяви в петък, че е имала първоначален контакт с Газпром за заплащане на природния газ в рубли, въпреки че правителството във Виена заяви, че няма основание за плащане в друга валута освен в евро или долари.

Досега Европейският съюз не е налагал санкции върху петрола и газа от Русия, но се готви да предложи забрана за внос на въглища и други продукти.

Намерението на Европейската комисия "да има някакъв общ отговор от страна на страните, които внасят руски газ", не се счита за необходимо, заяви Сиярто, като добави, че страните са подписали индивидуални двустранни договори.

"Никой няма право да се произнася по това как ние да променяме собствения си договор".

Унгария, която е силно зависима от вноса на руски газ и петрол, подписа миналата година нов дългосрочен договор за доставка на газ, по силата на който се очаква "Газпром" да доставя 4,5 млрд. куб. м газ годишно.

Междувременно в сряда Путин е обсъдил със сръбския си колега Александър Вучич разширяването на икономическото сътрудничество на Москва с Белград, включително в енергийния сектор.

Договорът на Сърбия за доставка на руски газ изтича на 31 май. "Разговорите за новия договор трябва да започнат възможно най-скоро", се казва в изявление на кабинета на Вучич.

В сряда сутринта доставките на руски газ за Европа по трите ключови маршрута на газопроводите като цяло бяха стабилни, като източните потоци в Полша от Германия спаднаха до нулата, след като за кратко бяха възобновени през нощта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
4
 
! Отговори
ФИНАНСИСТ преди 2 години
Лонг RUB/USD . Който иска 10Х на парите си за седмици !
24
10
 
16
 
! Отговори
Да 34 преди 2 години
Щом смяташ, че да се продадеш на Кремъл за жълти стотинки за да спечелиш изборите е величие ,трябва да потърсиш медицинска помощ.
23
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единственият разумен човек в западна Европа е Орбан
22
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредния политик в стил Боко Тикваря се бори до последно за власт и куфарчета. Като иска да ходи в Русия, никой не го спира.
21
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Орбан е най великият президент в западна Европа
20
10
 
20
 
! Отговори
ХАХАХАХАХАХАХХААХАХА преди 2 години
ХАХАХАХАХА Какво унижение само. ХАХАХАХАХ. Накрая целия ЕС ще клекне ама Руски газ няма да има защото Путин ще си намери пазари !!
19
6
 
9
 
! Отговори
До 31 преди 2 години
Прочети поста на 9 и ще разбереш от къде са рублите. Проверих информацията е вярна.
18
3
 
14
 
! Отговори
Интересно преди 2 години
Унгарците от къде са се сдобили с Рубли? Какви търговски взаимоотношения имат с Русия и какво изнасят за там, че са се сдобили с Рубли?
17
1
 
2
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 2 години
До 19.Дано Русия не се премести до Украйна след като тези,които я каниха в НАТО оставиха спасението на давещите се на самите тях,като им подхвърлят само лъкове със стрели и викат на мечката с мегафони не се доближавай,че ще ти сложим санкция забраняваща ти да ядеш мед.Иначе достъп и през нас имат и от север.
16
2
 
15
 
! Отговори
Стара Планина преди 2 години
Другаре, а долара пада ли пада спрямо рублата, че скоро ще мине в отрицателно направление.
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Газа е през България или през Германия.
14
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лека полека ще клеке цяла Европа и казачок ще играе даже :)
13
5
 
7
 
! Отговори
дедо Груйо преди 2 години
Сакам да си купя рубли, но няма откъде. Никой няма рубли. Що така бе?
12
6
 
15
 
! Отговори
За запада идва глад преди 2 години
И МИЗЕРИЯ ! ХВАНАХА СЕ НА ХОРОТО СЪС КРАВАРИТЕ И СЕ ИЗЛЪГАХА ! ЗАЩИТАВАТ ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ , НЕ ТИЯ НА ЕВРОПЕЙЦИТЕ !!!!
11
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами защитава интереса на унгарците. Още повече, се очертава да печелят яко от глупостта и продажността на някои правителства. Например, трите прибалтийски републики, които надуваха фанфарите как спрели покупката на газ от Русия и постигнали енергийна независимост, се оказа, че са започнали да доставят газ от... унгарците. Руска газ, естествено. Която плащат в евро, ама впъти повече, отколкото ако бяха платили на руснаците в рубли. И те така...
10
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що може и в форинти
9
32
 
40
 
! Отговори
Унгарската телевизия преди 2 години
" Хир Ти Ви" днеспубликува на страницата си данни от направено социологическо проучване ,след като стана ясно ,че десетки хиляди опозиционни бюлетини са били изгорени в селищата до границата със Сърбия. 48,7% от унгарците смятат ,че изборите са купени от Орбан с кремълски пари, 3,1% нямат мнение."
8
13
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бъдещето е на рублата и юана, а $ и еврото са фалирали.
7
8
 
28
 
! Отговори
факт преди 2 години
Какво лошо има в това?!
6
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Унгарците са и против еврото защото виждат че ЕС иска да ги потурчи.