Унгария привика украинския посланик заради обида

Новината идва на фона на обтегнати отношения между двете съседни държави
6 апр 2022 17:00, Йоана Цонева
75
Унгария привика украинския посланик заради обида
Снимка: БГНЕС

Министерството на външните работи на Унгария привика посланика на Украйна Любов Непоп заради обидни коментари от страна на Киев относно позицията на Будапеща по отношение на нахлуването на Русия.

Новината идва на фона на обтегнатите отношения между двете съседни държави, като преди седмица Унгария обвини Украйна в опит да повлияе на изборите в страната в полза на опозицията.

В коментарите си, публикувани три дни след преизбирането на националистическия министър-председател Виктор Орбан, външният министър Петер Сиярто заяви, че Унгария е осъдила инвазията на Русия, признала е суверенитета на Украйна и е приела стотици хиляди бежанци, бягащи от войната, предаде "Ройтерс".

"Време е украинските лидери да спрат със своите обиди, насочени към Унгария и да уважат волята на унгарския народ", каза Сиярто, имайки предвид преизбирането на Виктор Орбан за премиер на страната. В неделя неговата партия "Фидес" спечели вота с убедителна преднина пред опозицията.

Изявлението на Сиярто дойде в отговор на украинския президент Володимир Зеленски, който каза, че Орбан ще трябва да избира между Москва и "другия свят" и че унгарският лидер се страхува от руското влияние.

Унгарският премиер осъди инвазията на Русия в Украйна, но също така се въздържа от критики към руския президент Владимир Путин. Унгарският премиер също така отхвърли идеята за ограничаване на вноса на петрол и газ от Русия за Европейския съюз, като каза, че това би разрушило икономиката на Унгария.

Виктор Орбан спечели убедителна победа на изборите в неделя, след като избирателите подкрепиха самообявената му визия за консервативна и нелиберална държава и се отърсиха от опасенията за десетилетните близки бизнес връзки на Будапеща с Москва.

Орбан отдавна е трън в очите на властите на Европейския съюз в Брюксел, а предпазливата му позиция по отношение на войната предизвика критики от страна на полските националисти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Орбан е долен като беларуския президент Лукашенко!
60
4
 
19
 
! Отговори
А преди 2 години
Орбан е най добрия ръководител,незаменим е
59
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен, к.58. Ние, българите, сме покорно племе и за 500 г. сме свикнали не да обвиняваме себе си в покорство и слугинаж, а тези, които имат чувство за правда и достойнство, в някакво си филство. Сигурен съм, че застаряващата леля Урсула и фрицът Вебер няма да изплашат унгарците, а бежанците от Украйна ще получат предупреждение, че при продължаваща намеса в работите на Унгария ще бъдат изгонени в Полша.
58
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен. Орбан не е русофил, напротив, от смазването на бунта в Унгария през 1956 г. унгарците не са добре настроени спрямо Русия.Но унгарците са хора на честта и достойннството и не могат да търпят лицемерието на западноевропейците,зад което се крие еснафският им, двойствен характер.Унгарците не са пytku като нашите управленци, нито лицемери като Ристо и дребничкия бивш генерал. Не са и американофили като харвардците и бг слагачите.Маджарите милеят за родината си и останаха в нея в 1956г.
57
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Казал Зеления точно, на него не може да се казва как да живее, имам предвид украинците, ама те на всички могат да нареждат какво да правят. Ами....това си има последствията.
56
53
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много точно го е казал Зеленски. Не разбирам защо русофилът Орбан се обижда от истината.
55
16
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Време беше някой да им каже,че наглеят,не само руснаците са виновни за войната,и укрите имат своя дял от вината,да си водят войната с националистите дето ги ръководят и да не ни правят на шматки.
54
9
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аман от гадняри , и този като тукашния , разпореждат , настояват , просят . Тук се пусна обява за високоплатени наемници.Улици и площади ще се променят наименования че така им се прищяло. Нека не забравят ,че са в чужда страна и се държат прилично и да не правят пиянски изцепки като пияната прокурорка .Скоро света ще разбере истината и заплахата от тяхните действия .Може би на тяхните лаборатории се дължи пандемията ,както и заразите по животните които изтребиха във фермите преди година.
53
12
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия украинци са хипер нахални. Ами представете си не всички са длъжни да си прецакат народите и външната политика, за да им ви помагат. Никой на никого не е длъжен. Все още има държавници, които мислят първо за собствените си хора и след това за всички останали.
52
2
 
30
 
! Отговори
До 53 преди 2 години
Аха ,ама на Курц му биха шута от политиката и той самия заяви,че ще се съсредоточи във финалите. А новия канцлер на Австрия е нещо съвсем различно проевропеец.
51
15
 
35
 
! Отговори
Ами да! преди 2 години
Точно така се прави!
50
14
 
33
 
! Отговори
Рикиджия Северозапад преди 2 години
Орбан и Себастиан Курц са надеждата на ЕС
49
12
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 50......Не искали украинците да им се казва как да живеят, ама да искат могат - оръжие, помощ, храни, да нареждат кой какви санкции да наложел, кои улици да прекръсти, с кого да къса отношения и подобни. Те и другите народи едва ли искат украинците да им нареждат какво да правят.
48
24
 
65
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 2 години
Сещате ли се за Укро депутата Игор Котвицки ,чиято жена бе спипана преди 2 седмици да напуска Украйна през Унгария със 200 килограма пари на стойност 30 милиона долара разпределени в 7-8 куфара! Всичките тези далавераджийски пари бяха конфискувани от Унгарското правителство. Само 1 ден след това Зеленски започна кампания срещу Орбан в предстоящите тогава избори в Унгария !
47
47
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Мнение - Ей мекотело украинците казаха ДАЙТЕ НИ ОРЪЖИЕ ние знаем как да посрещаме москалите . Това е народ , не иска друг да му казва как ще живее .
46
54
 
24
 
! Отговори
Паню Баирски преди 2 години
Орбан не става за нищо - фурнаджийска лопата.
45
55
 
22
 
! Отговори
Номер2 преди 2 години
Време е путинофилистика Орбан да бъде лик**ви диран! Докога ще търпим предатели в нашия ЕС! Крайно време е да се направи чистка и предателите да бъдат разполовени!
44
32
 
22
 
! Отговори
ПОЛКОВНИК преди 2 години
Жалко за Украинския посланник. Освен ,че ще му дърпат ушите ще го унижат . Най-добре Зеленски да го прати за малко в България за да възвърне загубеното си достойнство !
43
20
 
24
 
! Отговори
До 45 преди 2 години
Негласуващ. Извинете какво е това " възраждане ", да не би да наименование на клиника за ментално обременени индивид?! и
42
25
 
33
 
! Отговори
ДО до 37 Възраждане преди 2 години
За възраждане са гласуваха 127 500 . И неможеш да си представиш колко голям % от тях са хора които не слугуват на никого! Хора с Бизнес ,малък , среден.голям! Хора които не обичат да робуват на никого. Хора със свободно мислене и характер ! РОБИТЕ гласуват за Господарите си на запад!