Унгария привика украинския посланик заради обида

Новината идва на фона на обтегнати отношения между двете съседни държави
6 апр 2022 17:00, Йоана Цонева
75
Унгария привика украинския посланик заради обида
Снимка: БГНЕС

Министерството на външните работи на Унгария привика посланика на Украйна Любов Непоп заради обидни коментари от страна на Киев относно позицията на Будапеща по отношение на нахлуването на Русия.

Новината идва на фона на обтегнатите отношения между двете съседни държави, като преди седмица Унгария обвини Украйна в опит да повлияе на изборите в страната в полза на опозицията.

В коментарите си, публикувани три дни след преизбирането на националистическия министър-председател Виктор Орбан, външният министър Петер Сиярто заяви, че Унгария е осъдила инвазията на Русия, признала е суверенитета на Украйна и е приела стотици хиляди бежанци, бягащи от войната, предаде "Ройтерс".

"Време е украинските лидери да спрат със своите обиди, насочени към Унгария и да уважат волята на унгарския народ", каза Сиярто, имайки предвид преизбирането на Виктор Орбан за премиер на страната. В неделя неговата партия "Фидес" спечели вота с убедителна преднина пред опозицията.

Изявлението на Сиярто дойде в отговор на украинския президент Володимир Зеленски, който каза, че Орбан ще трябва да избира между Москва и "другия свят" и че унгарският лидер се страхува от руското влияние.

Унгарският премиер осъди инвазията на Русия в Украйна, но също така се въздържа от критики към руския президент Владимир Путин. Унгарският премиер също така отхвърли идеята за ограничаване на вноса на петрол и газ от Русия за Европейския съюз, като каза, че това би разрушило икономиката на Унгария.

Виктор Орбан спечели убедителна победа на изборите в неделя, след като избирателите подкрепиха самообявената му визия за консервативна и нелиберална държава и се отърсиха от опасенията за десетилетните близки бизнес връзки на Будапеща с Москва.

Орбан отдавна е трън в очите на властите на Европейския съюз в Брюксел, а предпазливата му позиция по отношение на войната предизвика критики от страна на полските националисти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
29
 
40
 
! Отговори
BBC преди 2 години
Украински посланик беше привикан, защото каза истината за отношението на господин Орбан с Кремъл и по тази начин изрази мнението на унгарците, които са убедени че изборите са манипулирани, след като се установи ,че десетки хиляди бюлетини за гласуване са били изгорени в населените места край границата със Сърбия. "
20
11
 
41
 
! Отговори
Референдум за преди 2 години
Обявяване на украинския и американския посланник в България за персона нон грата и незабавното им отзоваване от България. Преименуване на улица "Козяк" на булевард "Героите на Виетнам".
19
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя номер 20 хич не е бот с 15 плюса за 3 секунди.
18
35
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз дори не знаех за държавата Украйна, преди рашките да ги нападнат, дори не знаех, че са полски католици украинците :))) Мога само да ви го дам в отверстието на русофилчетата, знам че сте свикнали да го поемате целия...... :))))
17
4
 
30
 
! Отговори
Д-р Исня преди 2 години
30 години доказаха, че с право през 1887 сме се обърнали към външен източник на кадри за управление. Ние сме негодни да се самоуправляваме. Тарикатлък, схемаджийство, подлизурковство, дупедавство, предателство! Орбанееееее, моля ти се ела да ни оправиш, видно е, че сами ще си калтасваме още 100 години.
16
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защитават си интереса хората. Ние за съжаление сме жалки *** с Киро предводител. Той много внимателно следи да не объркаме чуждите планове.
15
6
 
42
 
! Отговори
ПОЛКОВНИК преди 2 години
Виктор Орбан им го туря много яко на Укронацистите и на целия Евроатлантически свят !!!
14
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално, и така трябва. Ние тук на посланика му даваме да си говори и да си предлага, все едно е съветник на Киро.
13
7
 
51
 
! Отговори
MONAD преди 2 години
Унгария е държава за пример, която въпреки членствата си в НАТО и ЕС си отстоява личния национален интерес, а не интереса на корпорации, на Световния Икономически Форум и разни подобни think-thanks като Атлантическия Клуб и така нататък.
12
4
 
44
 
! Отговори
Хюго Бос преди 2 години
Украинците станаха егати и наглите- шефове на ЕС ли са, че диктуват политиката на другите?! Тепърва ще им берем плодовете на тези доброволни усилия..
11
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По морето, карат без регистрационни номера и полицията нищо не им прави.
10
3
 
43
 
! Отговори
полковник Колев преди 2 години
Не обвинявайте украинците,ами вижте кои са ги яхнали и кой е Зеленски
9
3
 
62
 
! Отговори
Натовеца преди 2 години
ето това е държава със суверенитет ан не американска колония като нас !Завиждам на унгарците и ме е срам да съм българин!
8
3
 
58
 
! Отговори
факт преди 2 години
Това е държава а у нас Украинското посолство се бърка в вътрешните работи на България с митинги и шествия,който насажда омраза с лъжи и провокации. Но нашите лакей мълчат?!
7
48
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моята родина България ми се издигна в очите, имало по зле от нас :))
6
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Урколандия, нагла държавица.Нещо се взеха, за господ бог.
5
2
 
49
 
! Отговори
Браво преди 2 години
Адмирации за Орбан! Нашия гриндер жена трябва да вземе пример ала най-добре е да се юаха. Тик так
4
8
 
48
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Най наглото и безочливо племе са Окрите. Не мога да ги гледам и дишам! Предпочитам Сирийци и Афганци пред тези наглеци!
3
4
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Борисовата градина е пълно с украински и децата им,държат де изключително нагло
2
2
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така трябва! Да си защитават националния интерес. А не като наш просто Кирчо дето просто му нареждат какво да прави и той просто изпълнява.