YouGov: Според повечето българи НАТО и ЕС са виновни за войната в Украйна

Европейските държави са по-разделени, отколкото се очакваше
9 май 2022 22:39, Йоана Цонева
806
YouGov: Според повечето българи НАТО и ЕС са виновни за войната в Украйна
Снимка: БГНЕС

В неотдавнашно проучване на авторитетната британска социологическа агенция YouGov, проведено съвместно с Европейския университетски институт за конференцията "Състоянието на Съюза" през 2022 г. във Флоренция, изследването сочи, че преобладаващото мнозинство от гражданите на страните от ЕС приписват отговорността за ситуацията в Украйна на Русия.

Проучването се основава на представителни извадки в 16 държави от Европейския съюз плюс Обединеното кралство, като работата на терен е проведена в периода 1-25 април.

В Скандинавия, Обединеното кралство, Полша и Нидерландия повече от 70 % от хората смятат, че отговорността е основно на Русия. В България и Гърция обаче мнозинството смята, че отговорни са или НАТО, или в еднаква степен и НАТО, и Русия. Голяма част от хората в Словакия и Унгария също не са съгласни, че отговорността за войната е предимно на Русия.

В България и Гърция повечето хора виждат в ситуацията в Украйна по-скоро вината на НАТО или на НАТО и Русия в еднаква степен.

Подобна картина се очертава, когато хората са попитани директно за отношенията на Европейския съюз с Русия. Докато мнозинството от хората предполагат, че европейските държави трябва да инвестират в отбрана и сигурност, а не в търговия и дипломация с Русия - мнение, което силно се е увеличило през последните месеци - повече хора в България, Гърция, Словакия и Унгария са на противоположното мнение. Там хората предпочитат дипломацията и търговията с Русия пред инвестициите в отбрана.

Когато става въпрос за Русия, докато най-предпочитаният подход в Европа е да се инвестира повече в отбрана и сигурност, повечето хора в България и Гърция биха предпочели да се съсредоточат върху търговията и дипломацията.

Тези резултати показват, че европейските републики са по-разделени, отколкото би могло да се предположи от сегашните дискусии за единни европейски реакции спрямо войната в Украйна.

В проучването също така попита до каква степен и как европейците в изследваните страни подкрепят или се противопоставят на редица инициативи, насочени към справяне с руската инвазия в Украйна.  Преобладаваща подкрепа получиха изпращането на хуманитарна помощ за Украйна (84%), разрешаването на бежанците от Украйна да влизат в европейските страни (80%) и на техните пазари на труда (71%).

Най-трудно изглежда за европейците да си представят изпращането на войски, които да се включат във войната заедно с Украйна в рамките на операция на НАТО (средно само 31% подкрепят това). По подобен начин само малка част от европейците са готови да приемат по-високите цени на енергията поради наложените на Русия санкции (макар че все пак 42% го подкрепят).

В Европа като цяло има висока подкрепа за изпращането на хуманитарна помощ за Украйна, за подпомагане на бежанците и за изпращане на военна помощ.

Ускоряването на членството на Украйна в ЕС получава нетна подкрепа (49% към 30%), а мнозинството подкрепя и изпращането на оръжия и военно оборудване на Украйна (58%), но разнообразието от реакции е особено голямо по отношение на последната мярка. И тук виждаме, че хората в България, Гърция, Унгария и Словакия са предимно много скептични по отношение на изпращането на оръжия или военно оборудване, а също така са категорично против изпращането на каквито и да било войски в Украйна, въпреки че политическото ръководство там отчасти е изпратило оръжия.

Какво отличава тези държави от останалите европейски държави, включени в това проучване? Някои от тези държави са известни със силни исторически връзки с Русия, отчасти поради религиозни връзки, отчасти поради близост между техните леви или комунистически партии и Русия.

Съществува и скептицизъм към Запада и НАТО, ако не и открит антиамериканизъм. Освен това унгарският министър-председател Орбан обикновено подкрепя Русия и досега Унгария не се е съгласявала с никакви петролни или газови санкции срещу Русия.  Въпреки това обществеността в тези страни продължава да протестира срещу войната и да изисква повече действия от своите правителства, което означава, че войната се очертава като поляризиращ въпрос в някои европейски общества, обобщават от YouGov.

Може да видите пълните резултати от проучването тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


806
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
484
10
 
11
 
! Отговори
Гого преди 1 година
Абе не знам кои са тези дето смятат, че Западът е виновен Русия да обяви война на Украйна? Поне около мен няма такива. Как изчислиха, че "повечето българи"? То пропаганда, то чудо...Русия хвърля ресурси само за пропаганда и подкупи. Ако тази държава инвестираше в строежи, в обогатяване на населението, в инвестиции, в обогатяване районите на Дальний Восток, еша си нямаше да има- толкоз много печели от експлоатация на природните си ресурси. А точно там, на местата където точи богатствата си, тези
483
7
 
12
 
! Отговори
Естествено преди 1 година
Оскотяла нация, какво друго да мисли? Как очакваш от човек, който 40 години не е научил кое е "и", кое е "й" да мисли??? Ниско образование, ниско подстригани косици, ниски чела, ниски заплати, ниско самочувствие, прикрито под агресия, ниски като тревата. Това е смелият, клет, най-изстрадал народ. Народ от скотове. Вечно излъгани, вечно някой друг им е виновен, вечно недооценени...скотове.
482
7
 
6
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Ако се загледате в графичките по-горе излиза, че дори и в нашта мила родина 56% (демек всчики които не са пенсионери или мало умни избиратели на Възраждане) НЕ милсят, че основната вина е в НАТО.
481
13
 
9
 
! Отговори
До 619 преди 1 година
Ако властта се съобразяваше с нагласите на хората в България, сега щяхме да сме провинция на Путин със стандарт на живот и свободи, сравними само с тези в продоволствена Чечня
480
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има ли санкции за САЩ и Великобритания заради войните в Ирак. Тези войни защо бяха. Защо.
479
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Виновни са и двете страни защото не се разбраха с диалог .
478
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И да слагате лайкове и да не слагате конспирацията че трябва да станем 5 млн. се оказва вярна. Сто процента вярна. Съжалявам.
477
2
 
2
 
! Отговори
Ямболски ZV цървул преди 1 година
624... Всички конспирации стават реалност в порядъка между 10- 50 години.Слава Севрюкова говори за строежа на атома още 60- те години....80- те г.американски учени го откриват.
476
2
 
3
 
! Отговори
До omg_licker преди 1 година
Това ли ти е контра аргумента някой бил казал нещо, не бил толкова ама не знам колко е бил. Всичко, което ти казвам са официални документи. Единственото, което трябва да проверя, за да съм сигурен е дали 12 млрд е само външен дълг или включва и вътрешен държавен дълг. Защото за мен фактите са важни, за теб не - ти просто може да си съчиниш каквито искаш данни и толкова. Има официални документи и за 3-те фалита, последния от 90-та поне никой не може да оспори, но к за другите има сведения.
475
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още 90г. когато бяхме млади се говореше че имало план Бг да стане 5 млн. Звучеше като врява на наивници, като конспиративна теория. Минаха 30г.и това е факт. Бяхме на трийсе. Станахме на шеисе. Вече сме 5 млн...
474
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не мога да повярвам, че пускат такава статистика и не са я натъкмили! Властимеещите да я разгледат и да се съобразят с нагласите и желанията на българина!
473
3
 
7
 
! Отговори
) преди 1 година
Да дадем Украйна на Путин. Така от следващата година Той ще ни дава не само Газ и Петрол но и Зърно, Олио и Желязо. И ако някой "не слуша" ще му спира Хляба:) Да не мислите, че войната е политическа:) Ха ха..Като НАТО влезе в Балтийските държави (те не са много далече от Москва) нямаше проблем. НАто е Съссед на Русия от Литва, Латвия и Естония но там няма залежи на ресурси и не е проблем.
472
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На един по долу спешно му трябва Акъл.
471
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подобни новини ме карат все по дълбоко да се замислям за някой Терминал на летище София .България никога не се отърси от комунизма -дори бяхме управлявани от тях много години,та БСП е просто преименувано БКП . НАТО може да е виновно за Авганистан,Ирак ,Сирия и т.н. ,но Русия да анексира Крим и след 8г да нахлуе в чужда държава и пак НАТО да е виновно ?????
470
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вето за нови членове на ЕС и Нато. Вето на санкциите. Не на военните помощи. Не на еврото. Лева си е лев
469
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Виновни са САЩ, хем отслабват Европейския съюз и Русия ,а си и унищожават на сметка старите оръжия.Англосаксонците винаги са го играли хитряги.
468
2
 
1
 
! Отговори
Ямболски ZV цървул преди 1 година
Гого....нито БМВ имам,нито до Гърция ходя...Неща и двете.България е достатъчно красива! А я ми кажи колко хора в България карат китайски джипове? В Ямбол има.
467
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До: номер 625 Абе не си съвсем прав. Руската пропаганда от шпионите на Путин намери благодатна почва в България през последните 22 години! Едва сега Кирил Петков предприе мерки като изгони един самолет с руски посланици.Жалко че възпитанието не му позволява, а трябваше да изгони и Митрофанова!Познавам много българи, и в ДАНС, и в армията, които въздишат по СССР и викат "Ах, колко са хубави руските самолети, че и евтини, защо са ни скъпите F-16"!АКЪЛ!
466
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не забравяме, че има и понятие скрит враг. Ние сме в информационно затъмнение. Представя се само едната страна на истината. Ежедневно ни сочат с пръст, кои е лошия.
465
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искам да разбера защо МП трябва точно сега да ходи на инструктаж в САЩ. Няма да махаме ветото за СМ. Не трябва да се набутваме в украинските далавери и трябва да кажем не на санкциите. Не на еврото. Искаме си лева