YouGov: Според повечето българи НАТО и ЕС са виновни за войната в Украйна

Европейските държави са по-разделени, отколкото се очакваше
9 май 2022 22:39, Йоана Цонева
806
YouGov: Според повечето българи НАТО и ЕС са виновни за войната в Украйна
Снимка: БГНЕС

В неотдавнашно проучване на авторитетната британска социологическа агенция YouGov, проведено съвместно с Европейския университетски институт за конференцията "Състоянието на Съюза" през 2022 г. във Флоренция, изследването сочи, че преобладаващото мнозинство от гражданите на страните от ЕС приписват отговорността за ситуацията в Украйна на Русия.

Проучването се основава на представителни извадки в 16 държави от Европейския съюз плюс Обединеното кралство, като работата на терен е проведена в периода 1-25 април.

В Скандинавия, Обединеното кралство, Полша и Нидерландия повече от 70 % от хората смятат, че отговорността е основно на Русия. В България и Гърция обаче мнозинството смята, че отговорни са или НАТО, или в еднаква степен и НАТО, и Русия. Голяма част от хората в Словакия и Унгария също не са съгласни, че отговорността за войната е предимно на Русия.

В България и Гърция повечето хора виждат в ситуацията в Украйна по-скоро вината на НАТО или на НАТО и Русия в еднаква степен.

Подобна картина се очертава, когато хората са попитани директно за отношенията на Европейския съюз с Русия. Докато мнозинството от хората предполагат, че европейските държави трябва да инвестират в отбрана и сигурност, а не в търговия и дипломация с Русия - мнение, което силно се е увеличило през последните месеци - повече хора в България, Гърция, Словакия и Унгария са на противоположното мнение. Там хората предпочитат дипломацията и търговията с Русия пред инвестициите в отбрана.

Когато става въпрос за Русия, докато най-предпочитаният подход в Европа е да се инвестира повече в отбрана и сигурност, повечето хора в България и Гърция биха предпочели да се съсредоточат върху търговията и дипломацията.

Тези резултати показват, че европейските републики са по-разделени, отколкото би могло да се предположи от сегашните дискусии за единни европейски реакции спрямо войната в Украйна.

В проучването също така попита до каква степен и как европейците в изследваните страни подкрепят или се противопоставят на редица инициативи, насочени към справяне с руската инвазия в Украйна.  Преобладаваща подкрепа получиха изпращането на хуманитарна помощ за Украйна (84%), разрешаването на бежанците от Украйна да влизат в европейските страни (80%) и на техните пазари на труда (71%).

Най-трудно изглежда за европейците да си представят изпращането на войски, които да се включат във войната заедно с Украйна в рамките на операция на НАТО (средно само 31% подкрепят това). По подобен начин само малка част от европейците са готови да приемат по-високите цени на енергията поради наложените на Русия санкции (макар че все пак 42% го подкрепят).

В Европа като цяло има висока подкрепа за изпращането на хуманитарна помощ за Украйна, за подпомагане на бежанците и за изпращане на военна помощ.

Ускоряването на членството на Украйна в ЕС получава нетна подкрепа (49% към 30%), а мнозинството подкрепя и изпращането на оръжия и военно оборудване на Украйна (58%), но разнообразието от реакции е особено голямо по отношение на последната мярка. И тук виждаме, че хората в България, Гърция, Унгария и Словакия са предимно много скептични по отношение на изпращането на оръжия или военно оборудване, а също така са категорично против изпращането на каквито и да било войски в Украйна, въпреки че политическото ръководство там отчасти е изпратило оръжия.

Какво отличава тези държави от останалите европейски държави, включени в това проучване? Някои от тези държави са известни със силни исторически връзки с Русия, отчасти поради религиозни връзки, отчасти поради близост между техните леви или комунистически партии и Русия.

Съществува и скептицизъм към Запада и НАТО, ако не и открит антиамериканизъм. Освен това унгарският министър-председател Орбан обикновено подкрепя Русия и досега Унгария не се е съгласявала с никакви петролни или газови санкции срещу Русия.  Въпреки това обществеността в тези страни продължава да протестира срещу войната и да изисква повече действия от своите правителства, което означава, че войната се очертава като поляризиращ въпрос в някои европейски общества, обобщават от YouGov.

Може да видите пълните резултати от проучването тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


806
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
504
9
 
5
 
! Отговори
Оня преди 1 година
Нормално е да са такива процентите щом 12 години *** беше на власт нон стоп + реакцията ни към пандемията. Това показва рязък спад (или може би винаги е бил такъв) на средния коефициент на интелигентност на хората. Тъжно но факт.
503
3
 
12
 
! Отговори
Petkov преди 1 година
УКРИНЯЦИ У 5 ЗВЕЗДИ ХОТЕЛ ? ЛЕЛЕ ! НАИСТИНА СТЕ ЛУДИ !
502
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
После русофобите да не обясняват кой е предател. Просто трябва да видиш коментарите под новината, че българите не мразят Русия и се виждат много ядосани русофоби, които мразят българите. Ако мразите Русия, повече отколкото обичате България хващайте пътя и да сте живи и здрави.
501
14
 
10
 
! Отговори
;окиуъ преди 1 година
На Путин пропагандата работи по-добре. Като сложиш и ,че бяхме най-големият сателит на СССР се затваря кръгчето. Препълнено е комунисти в БГ.
500
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** народ - слаба държава!
499
20
 
12
 
! Отговори
hah преди 1 година
Щото сме ш.и.бани руски по.длоги затова...и затова и стандарта на живот в БГ е най-скап.ания от всички други европейски държави....то руската окова тегне десетлиетия наред...айде опровергайте бе путинофилчета?
498
1
 
6
 
! Отговори
Овчар преди 1 година
до 632 абе арланкоуло... те и СЕВЕРНИТЕ - макета ни скачат като укрите и може нещо да стане!
497
14
 
19
 
! Отговори
тя преди 1 година
То се знае,че е така , Путин нямаше избор! И все пак най- хуманен е Путин сравнен с всички останали !
496
5
 
16
 
! Отговори
Адолф преди 1 година
И повечето Германци също!!! Всички се смеят на комика-президент!!!
495
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 634 Гого-- като те е жал гръмни се бе , кво бръмкаш.
494
9
 
32
 
! Отговори
За България преди 1 година
*** много ясно, че е така! Колкото и да са луди българите , още могат да мислят самостоятелно! Понеже ни облъчват по телевизията, че НАТО е супер, пък руснаците колко били лоши, ние трябва просто да вярваме?!....
493
9
 
31
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Запознах се с един афганистанец. Каза, че докато Н*ато са били там е било по-спокойно, до момента в който не са им изчерпали ценните метали и диаманти и после са си тръгнали. Правете си сметка всичко за какво е. Бедните да стават по бедни а богатите по-богати. И представяте ли си на Орбан му казват, че трябва да плаща 5 лв нафта вместо 2, защото така било правилно, пък той не искал. Ти да видиш.
492
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Профили на лелки и разни бабаити на софри, с вдигнати чаши. На заден фон - прочутата снимка на Путин, гол до кръста, на кон. Ще п0върна
491
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 632 -ами пиши и ти та да не ти обръщат внимание бе !-АМА нали сте ПРЪДЛЬОВЦИ ВОНИТЕ навсякъде.
490
4
 
5
 
! Отговори
Килбоунд преди 1 година
Ха-ха-ха това значи партиите на Копейкин и твариш Янев да вземат пълно мнозинство на изборите.
489
6
 
7
 
! Отговори
Гого преди 1 година
тези райони са с най-висока смъртност, най-бедни, никаква инфраструктура. Цялата държава можеше да бъде обхваната от мрежа от магистрали, естакади.НО никога не са имали управници мислещи за народа си, само за величие, за победа, за завоевания и подтискане на народи под техен ботуш. Самите руснаци едва ли не считат за нормално, че така трябва да се управлява държавата- винаги със "силната ръка". Жал ме е за тези руснаци, които не могат да се примирят, които се срамуват от варварщината на управнци
488
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
631 - АМИ ПУТИН СЪВСЕМ НАВРЕМЕ ИМ СВИ ПЕРКИТЕ,ЗАЩОТО ЕСЕС ОВЦЕТЕ СЕ БЯХА РАЗБЛЕЯЛИ БАЯ.
487
14
 
9
 
! Отговори
Буреносец преди 1 година
Тука в коментарите пишат основно руски *** и ако някой има различно от тяхнотомнение, то бива обиждан, а редакторите на днес. бг чепкат вълна...освен това тук се публикуват лъжливи новини...Изводът е, че днес бг е сайт платен от руснаците и трябва да бъде разследван отслужбите на България.Съд и затвор за руските шпиони в България!
486
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ямболски ZV цървулЗападът е виновен затова, че Путин навлезе с армията си в Украйна. Пистолет на челото ли му опряха? Само някой болен мозък може да роди такава безумна конспирация и нелогизъм.
485
7
 
14
 
! Отговори
Ямболски ZV цървул преди 1 година
Войната в т.нар Украйна е братоубийствена ,благодарение на САЩ,ЕС и тамошните марионетки,които са нацисти!Освен,че има терор над руското малцинство,има и над българското- изгорени българи,поругаване на паметници,рецесии!