ООН: Не бива да се забравят други кризи на фона на войната в Украйна

Според Филипо Гранди глобалната криза с разселването се задълбочава
20 май 2022 19:39, Йоана Цонева
11
ООН: Не бива да се забравят други кризи на фона на войната в Украйна
Снимка: БГНЕС

В петък Върховният комисариат на ООН за бежанците предупреди, че страните, които се фокусират върху подпомагането на Украйна, не трябва да пренебрегват кризите в други страни, които вероятно ще се задълбочат заради войната.

Филипо Гранди заяви, че "колосалната криза" в Украйна ще увеличи броя на разселените хора в световен мащаб значително над 84-те милиона, които достигна в края на 2021 г., като около 6 милиона души са бежанци от Украйна, а 8 милиона души са разселени в страната, предаде "Ройтерс".

"За съжаление глобалната криза с разселването се задълбочава. Мисля, че важното послание... е, че няма само Украйна и не трябва да забравяме останалите", каза Гранди, преди да се присъедини към срещата на министрите на развитието на ЕС в Брюксел.

Още по темата
"На първо място, защото Украйна оказва влияние върху много други нестабилни ситуации, като ги прави по-нестабилни, продоволствената сигурност, енергийната криза, повишаването на цените, нестабилността, а след това това на свой ред може да доведе до повече разселвания", каза той.

Гранди призова членовете на ЕС и други държави да не намаляват помощта за развитие в чужбина заради по-големи разходи, свързани с кризата в Украйна, като например за справяне с притока на бежанци, както например направи Швеция.

"Ако направим това и в същото време отслабим реакцията на други места, това ще има обратен ефект. Тогава ще имаме по-високи разходи на други места, които да покрием", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
4
 
! Отговори
ЛДНР преди 1 година
Западният либерален о.тпа.дък отнема бъдещето на България и десетки държави, краде милиарди за войни, но няма средства за храна, здравеопазване, образование и наука. Това е лицето на "демокрацията" Днес оръжия за война и смърт срещу пшеницата на Окраина. Голодомор 2.0 отново е създаден, за да бъде обвинена Русия. *** ликуват, възхваляват инфлацията и мизерията. Истинска и.змет. Деволюти.
8
0
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Правилно!Кризата в Южен Судан,където успешно западът разграбва огромните петролни залежи,заради които провокира гражданска война,и раздели страната,м?Нещо да ни осведомите как върви усвояването на петролните залежи в Либия,нали и там се намърдахте,опитахте и в Сирия,но там не стана-изгониха ви,Ирак как се развива,Афганистан?Всички тези кризи са резултат от безмерната алчност на запада.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна вече е пуска всички се изнасят!
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И пак ни карат да гледаме в другата посока, а не там, където е истинският проблем, а именно Китай! Там в момента се провежда експеримент как може обществото да бъде подчинено и да бъде наложена системата за следене на хора. Освен бруталното затваряне на градове, ограждането с бодлива тел на входовете на блоковете и улиците, в по-свободните райони всички са с личен код, от който зависи дали и къде им е позволено да ходят. Хора, разбирате ли, че това не след дълго ще се случи и в целия свят!?
5
0
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
които разпалва кризите сега да си плаща българия е помагала 60 години на страниот африка азия куба нищо не е подклаждала наследството се вижда в съответнитедържави а какво са оставили тези които са ги ограбвали с векове и сега всичкисолидарно да плащаме от къде на къде
4
0
 
6
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Киркор плаща хотела туризъма върви :)))
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква война, къде е войната, в момента къде стрелят?
2
2
 
11
 
! Отговори
MONAD преди 1 година
Колосалната криза в Украйна, не е разселила дори и процент от това което натовските войни разселиха към Европа, и тя горката тепърва ще плаща скъпо за издръжката на "новите" европейци. А и както Киро каза, тези бежанци не са като тези дето сме виждали, умни, работливи, талантливи, IT-та, направо безценни.
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да като например предстоящата с изтичането на вируди и бактерии разработвани в украинско-американските тайни лаборатории там