Блинкън обвини Русия, че използва доставките на храна като оръжие

Снабдяването с храни за света е заложник на руските военни
Обновена: 20 май 2022 08:27 | 20 май 2022 07:57, Елка Василева
57
Блинкън обвини Русия, че използва доставките на храна като оръжие
Снимка: архив, БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обвини Русия, че използва храната като оръжие в Украйна и държи като "заложници" доставките на храни не само за милиони украинци, но и за милиони хора по света, които разчитат на украинския износ, предаде Ройтерс.

Още по темата
Обръщайки се към Съвета за сигурност на ООН, Блинкън призова Русия да спре да блокира украинските пристанища. Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, за да осъществи това, което Москва нарича "специална военна операция".

"Руското правителство изглежда смята, че използването на храни като оръжие ще помогне да се постигне това, което инвазията му не е постигнала - да  сломи духа на украинския народ", каза той. "Снабдяването с храни за милиони украинци и милиони други по света е буквално заложник на руските военни."

Войната в Украйна доведе до поскъпване в световен мащаб на зърнени култури, растително масло за готвене, горива и торове.

На Русия и Украйна се пада общо почти една трета от световните доставки на пшеница. Украйна е и основен износител на царевица, ечемик, слънчогледово и рапично олио.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Блинко Пинко, това трябваше да го предвидиш преди да налагаш гадните си санкции, айде сега да не ми цвъркаш.
42
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой каквото има, това ползва като оръжие. САЩ не ползват ли долара за оръжие? Ползват като оръжие също МВФ, Световната банка, големите медии, социалните мрежи. Ползват също и изнудването като оръжие. Системата SWIFT също я използваха като оръжие. Така, че Блейкин много да не знае.
41
1
 
9
 
! Отговори
тя преди 1 година
Стига бе *** за всичко лошо се Путин ви е виновен ,станахте смешни и жалки !
40
1
 
4
 
! Отговори
PG преди 1 година
А Земенски какво прави бе ***
39
1
 
7
 
! Отговори
L. преди 1 година
Е, Щатите пък използват оръжията за доставки - има симетрия.
38
1
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
щяхте да сринете русия със санкции ама по магзините в сащ няма мляко забебета сега ще видим с какво ще си храните кравите вие от дума не разбиратеискаме мир а не воини и глад трябва да погладувате въпреки че се съмнявамвашите гмо мозъци дали осъзнават какво се задава на хоризонта
37
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ използват санкциите като оръжие и така дават в ръцете на Русия още едно, допълнително, оръжие! Кой минира портовете в Черно и Азовско море? Кой наложи санкции на нефт и газ? Кой забрани търговията с торове от Русия? А сега - ДВЕПЛ!
36
1
 
11
 
! Отговори
джо преди 1 година
Нали щяхме да ги сринем със санкции ,тази нищожна бензинова колонка. Обаче нещо се опънаха и ЕС и САЩ отнесоха сопата. Пустите московци пак ни свариха неподготвени. Особенно политици като Борел и фон Лайен дето никой не може да обясни,кой ги избра???
35
0
 
1
 
! Отговори
рибока преди 1 година
Най-опасни за стомахът ми са куршумите от боб и бомбите от *** с кюфтета в тях,а зелевият сок вместо да лекува само засилва действието им.
34
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смешници. Ако мислят за народа на Украйна, няма да напират за износа на жито и слънчоглед. Тазгодишната реколта там или е унищожена, или не е засята... Какво ще ядат самите украинци през годината, до новата реколта? Забраната за износ всъщност е спасение на украинците от глад... Много други държави забраниха износа на пшеницата и слънчогледа, за да осигурят народа си. Само нашите лакомници търгуват живота ни.
33
1
 
14
 
! Отговори
R.A.T.M преди 1 година
Путин обвинява Запада във подкрепа на профашистки режим и въоръжаването му, но не мрънка, а действа. Виновна е мечката, че е изяла кравата, но и кравата е виновна, че е влязла в гората.
32
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На тия всичко дето не им изнася го обявяват за оръжие. Вече станаха смешни. Газта - оръжие, петрола - оръжие, храната - оръжие, металите - оръжие?!? Всеки компот - бомба?!?
31
2
 
16
 
! Отговори
Перчо преди 1 година
Робовладелци и извършители на геноцид на коренното население на Америка .При преселението на новооткритата земя са отишли най- долните *** на западното общество.Убийци,авантюристи,мошеници,крадци,и всякаква друга ***.Такива индивиди са изградили т.н. държава и сега раздават морал на целия свят.
30
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А вие ползвате градове и цивилни за прикритие на укронацитата
29
2
 
23
 
! Отговори
Боце преди 1 година
Поредно доказателство, че американците са неграмотни, *** и престъпни твари. Единственото, което тъпите им мозъци са измслили е "купи-продай" и го наложиха на тъпия свят, като пазарна икономика. Уважаеми това чудовище "пазарна икономика", съществува само в тъпите ви мозъци. А сега и ново двайсет храната, като оръжие и то от държавният им секретар, поредната американска тъпотия.
28
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки вече иска да купи нещо евтино и да го продаде скъпо. Производството било скъпо. Така и с европейската икономика. Време е да почнете да произвеждате, не само да изнасяте заводите си и да говорите за зелена енергия. Подлеци.
27
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европейската икономика е супер измислена и надута, която разчита на евтина стока с добавена стойност от доставките. И сега няма да издържи тази сестема. Вече се вижда. Брат ми е тираджия. Нещата вече са тръгнали на зле. Намаляха курсовете. Ще има пари, но не и стока. Нали се смяха на Русия и постоянно се надсмиват.
26
2
 
25
 
! Отговори
Политанализатор преди 1 година
Ало, Блинкън!! НАТО и САЩ засипаха Зеления с оръжие!! Ама Русия ще ги съсипе с ГЛАД!! Русия обвинява САЩ,че използва Зеления като оръжие!!
25
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво ви пречи на доставките? Храната и стоката ще намалява, както и работата и приходите. Вие сте по доставките, не Русия. Изнасяте всичко на евтино място, търсите евтини суровини и с доставки се занимавате. При това половината трафик от доставките е буквално безсмислен и само служи за заетост. Стомана китайска с камиони и самотети се доставя и връща в рамките на ЕС та чак до САЩ. Защото е евтина китайска стомана. Сега като стане и тя скъпа с петрола, няма да излиза сметката. С житото е същото.
24
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще има възмездие и за вас-за всичкото зло,което сте сторили на света