Доживотен затвор за руснака Шишимарин, убил невъоръжен украинец

Руският войник се призна за виновен за убийството на цивилен
Обновена: 23 май 2022 18:35 | 23 май 2022 18:30, Йоана Цонева
144
Доживотен затвор за руснака Шишимарин, убил невъоръжен украинец
Снимка: БГНЕС

В понеделник украински съд осъди руски войник на доживотен затвор за убийството на невъоръжен цивилен в първия процес за военни престъпления, свързани с руската инвазия.

Вадим Шишимарин, 21-годишен командир на танк, се призна за виновен за убийството на 62-годишния Олександър Шелипов в североизточното украинско село Чупахивка на 28 февруари, четири дни след инвазията, предаде "Ройтерс".

Съдия Серхий Агафонов заяви, че Шишимарин, изпълнявайки "престъпна заповед" на войник с по-висок ранг, е произвел няколко изстрела в главата на жертвата от автоматично оръжие.

"Като се има предвид, че извършеното престъпление е престъпление срещу мира, сигурността, човечеството и международния правов ред ... съдът не вижда възможност за налагане на (по-кратка) присъда", каза той.

Шишимарин, облечен в синьо-сив суитчър с качулка, наблюдаваше мълчаливо съдебното производство от ложа от подсилено стъкло в съдебната зала и не показа никакви емоции при прочитането на присъдата.

През цялото време на делото той стоеше с наведена глава и слушаше преводач.

Процесът, който започна едва миналата седмица, има огромно символично значение за Украйна и един международен адвокат заяви пред Ройтерс, че той може да е първият от многото.

Киев обвини Русия в жестокости и бруталност спрямо цивилното население по време на инвазията и заяви, че е идентифицирал над 10 000 възможни военни престъпления. Русия отрича да е насочвала атаките си срещу цивилни граждани или да е участвала във военни престъпления, докато провежда така наречената от нея "специална военна операция" в Украйна.

Кремъл не коментира веднага присъдата. Преди това той заяви, че не разполага с информация за процеса и че липсата на дипломатическа мисия в Украйна ограничава възможностите му да окаже помощ.

Украинските държавни прокурори твърдят, че Шишимарин и още четирима руски военнослужещи са откраднали кола, за да избягат, след като колоната им е била набелязана от украинските сили.

Още по темата
След като навлезли в Чупахивка, войниците видели Шелипов да кара колело и да говори по телефона си. На Шишимарин е било наредено да убие Шелипов, за да му попречи да съобщи за местоположението им, твърдят прокурорите.

В съда миналата седмица Шишимарин призна, че е виновен, и помоли вдовицата на жертвата да му прости.

Съдът постанови присъдата си пет дни след провеждането на първото пълно заседание. За разлика от него Международният наказателен съд не е произнесъл нито една доживотна присъда, а Международният наказателен трибунал за бивша Югославия е осъдил само шест души на доживотен затвор.

Марк Елис, изпълнителен директор на Международната асоциация на юристите, заяви, че присъдата "не е изненадваща" и може да е първата част от "голям пъзел, включващ и украински войници, задържани в Русия".

"Ако това е основният процес ... той поставя летвата много високо", каза той. "Подозирам, че за повечето други дела за военни престъпления в Украйна ще видим подобни присъди, защото това е базовият процес."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 1 година
До тя,Скоро и техните съдебни дела почват, главния Прокурор на Русия,предлага да се отмени мораториума,за смъртната присъда,след като почнат делата срещу *азовците*
113
0
 
2
 
! Отговори
тя преди 1 година
Еее, случило се като на война - нормално , а азовците убивали методично без да се води война стотици руснаци в Донбас на колко трябва да бъдат осъде ни ?
112
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахахахаха, тия май забравят колко азовски нацита държат в плен руснаците. Ще изгният всички в някой руски зандан.
111
2
 
8
 
! Отговори
рибока преди 1 година
На съд по време на война имам доверие колкото на раждала жена,че е девствена,но тези поне нямат смъртно наказание,а в Русия депутатът Леонид Слуцки- председател на комисията по външни отношения в Думата предложи специално за процеса срещу войници от "Азов" да бъде вдигнат мораториумът върху смъртното наказание от 1996-97 година.Според Егон Рамс,бивш генерал от НАТО депутати от Думата се готвели да извършат ново военно престъпление като ги осъдят на смърт. Мораториумът не е вдигнат засега.
110
2
 
11
 
! Отговори
колко преди 1 година
а колко затвор излежаха американците, убили половин милион цивилни японци 45та година? ФАРС
109
3
 
11
 
! Отговори
Фармакоролог преди 1 година
Вие сещате ли се Сергей Антонов как ни го върнаха след "разпитите" в Италия? Зеленчук. Няма никакъв проблем и най коравия войник в света да си "признае", че е разкъсвал със зъби украински бебенца след съответната "обработка".
108
1
 
16
 
! Отговори
Съдията преди 1 година
Този процес е пълен фарс, не може да съдиш войник във военно време по цивилни закони. Тоя войник е изпълнявал заповеди, ако не ги изпълни следва разстрел, нямал е избор. Със сигурност не му е осигурена безпристрастна защита, урките се доказаха за пореден път че са също толкова примитивни, колкото и братята им руснаци - хвани единия удари другия, да се избиват тм, не е работа на цивилизованият свят да се меси.
107
14
 
2
 
! Отговори
Москва потъна преди 1 година
Истинския престъпник се намира в кремъл но се крие като мишка и за това хлапетата опират пешкира вместо него.
106
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен116 завиждаш ли му
105
2
 
14
 
! Отговори
ТТттт преди 1 година
А какво ще стане с така наречените АЗОВЦИ мислят ли
104
6
 
3
 
! Отговори
До ZZ Top преди 1 година
Хлапе, хлапе, ама с доживотна.
103
11
 
6
 
! Отговори
Неясна съдба преди 1 година
Как ще приключи кариерата на Джуджето Пutя...според французите!!! https://fakti.bg/world/681079-kak-shte-prikluchi-karierata-na-zelenski ... В момента има няколко сценария за крайния изход на Джуджака. Садам Хюсеин: залавяне и екзекуция след съдебен процес. Николае Чаушеску: арест, след това съкратена екзекуция. Осама бин Ладен: екзекуция по бърза процедура. Адолф Хитлер : самоубийство в опит да се избегне правосъдието.....
102
0
 
7
 
! Отговори
SS преди 1 година
Мисля че няма да лежи много ! Със сигурност ще го разменят с някой !Въпроса е кога ?
101
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руски дипломат е напуснал поста си, като директно е обвинил Путин и Лавров за престъпленията на Русия в Украйна. А преди 3 дни Лавров обясняваше как всички стояли зад политиката му. :)))))
100
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жалко за момичето... Заради онзи противен кремълски ненормалния. Но ще отговаря за всичко
99
4
 
5
 
! Отговори
Като се има предвид преди 1 година
Че ще излежава присъдата в Украйна, продължителността няма значение. Този е "пътник", макс година или две. И ще му се иска да не е жив..
98
6
 
5
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
"Кремъл не коментира веднага присъдата. Преди това той заяви, че не разполага с информация за процеса и че липсата на дипломатическа мисия в Украйна ограничава възможностите му да окаже помощ." Ееееегаааати наглите руски koпeлдaци!!! Руското посолство само напусна Киев няколко дена преди руското нашествие, а сега се оплакват че нямат посолство!!! Нали Русия нямаше да напада Украйна?! Що тогава посланиците сами избягаха, без никой да ги гони?!
97
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Веско Още десетки хиляди такива новини идват, не се притеснявай. Гледам, че на тоя вашите "обяснения" нещо не са му помогнали.
96
4
 
14
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Сещайте се значи какво ще се случва с *** от Азов, чисто юридически доживотната за тях ще е направо милостиня :)
95
4
 
13
 
! Отговори
Веско преди 1 година
Много активни при отразяването на тази "новина". Ако бяхте осъдили поне един от убийците на цивилни в Донбас можеше да ви се разминат разрушенията и неудобствта.