Лукашенко: Полша и НАТО искат да си поделят Украйна

Беларуският президент не представи доказателства за твърденията си
23 май 2022 20:20, Йоана Цонева
190
Лукашенко: Полша и НАТО искат да си поделят Украйна
Снимка: БГНЕС

В понеделник президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че е обезпокоен от действията на Запада, които той нарече "разчленяване" на Украйна, и обвини Полша, че се опитва да завземе западната част на страната, предаде "Ройтерс".

Той не представи доказателства за твърденията си.

"Това, което ни тревожи, е, че те са готови, поляците и НАТО, да излязат, да помогнат за завземането на Западна Украйна, както е било преди 1939 г.", каза Лукашенко по време на предавана по телевизията среща с руския президент Владимир Путин.

Лукашенко, който е близък съюзник на Путин, заяви, че Киев в крайна сметка ще трябва да поиска помощ, за да предотврати завземането на Западна Украйна.

Още по темата
В миналото Москва е предполагала, че Полша се стреми да установи контрол над историческите полски земи в Украйна - твърдение, което Варшава отрича като дезинформация.

Полша е една от най-силните поддръжнички на Украйна, която изпраща оръжия през границата и приема повече от 3 милиона украински бежанци.

През март Беларус заяви, че въоръжените ѝ сили не участват в това, което Москва нарича "специална операция" в Украйна, но тя послужи като отправна точка на Русия да изпрати хиляди войници през границата на 24 февруари.

По силата на пакта за ненападение, подписан през 1939 г. непосредствено преди избухването на Втората световна война, нацистка Германия и Съветският съюз си поделят Полша. По-голямата част от територията, завзета от Москва, сега се намира в Беларус или Украйна. Калининград, бивша германска Източна Прусия, става ексклав на Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мръсни комунисти никой не ви иска нито войните, нито разбиранията. Освен да рушите друго нищо не сте направили за този свят . Дъртиии боклуциии и вас ,ще ви видим на въжето , като оня престъпник садсмчо
96
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 94 "и откога съществува словосъчетание в българският "Стенд ъп комедиант" Що, каква е българската версия на същото?
95
2
 
7
 
! Отговори
Мдаа преди 1 година
Участваш в нападение над суверенна държава, което избива цивилно население, сравнява градове със земята, прогонва милиони от домовете им...Обаче това не е война. Не! Това е специална операция. Съсед на нападнатата държава приютява бежанците й, дава им подслон, храна, помага на самата държава с пари, оръжие...Обаче ти се притесняваш, че тоя съсед иска да я подели с НАТО...На подобна логика и шизофреник може да завиди.
94
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
88 и откога съществува словосъчетание в българският "Стенд ъп комедиант" Колко време го заучава за да ти влезе в ежедневният речник? Годинка две три? Тоест си запъртък и "разсъждаваш" върху човек който управлява от десетилетие? Ох леле..
93
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държава, в която българския език в български училища е забранен не заслужава да съществува. А украинци да не забравят, че преди руснаците, никой не ги е питал кви са. Едва при Полско-руската война запорожките казаци са решили да търсят независимост и те сами са търсили руската империя за помощ. Преди съветския съюз никой не им е давал да се определят като каквито и да било.
92
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 89 "Затова ви е страх от референдум подставените на сащ. Толкова години." Ми хайде де, нали сте "повечето" русофили, лесно ще съберете подписите за какъвто си искате референдум. Българския Парламент е почервениял от руски партии, кеф ти БСП, кеф ти ИТН, кеф ти Възраждане, кеф ти новия руски проект на Янев. Ще се намери кой да ви го внесе. От какво ви е страх, та още не сте започнали инициатива за такъв, м?
91
2
 
5
 
! Отговори
До 89 преди 1 година
В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ ФАКТ Е ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е ЕС И НАТО!!!!!
90
1
 
5
 
! Отговори
брао бе преди 1 година
До Възрожденец ---- ам да не би да загинаха да сме гуверния на Блатная бе мой? Ти четеш ли какъв хейт има у възрожденците към Рашистан? Повече е от Османската империя. Ходи целувай краката на съселчо Копейкин който те излъга, че е бил възрожденец хаха
89
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Немец, както ти казах и да си набиваш "лайкове" само се заблуждаваш. Ако поискам ще ти нацвъкам 100 за по малко от минута. Няма свариш да си блъскаш опорките даже. Смешното е че си вярваш. Българите сме с Русия и това е факт. Затова ви е страх от референдум подставените на сащ. Толкова години.
88
1
 
5
 
! Отговори
Лудияшенко преди 1 година
На тоя Лукашенко съм му гледал интервюта и наистина става за страхотен Стенд ъп комедиант, наистина е страхотен! Журналята се давят от смях при него, Лудия говори сериозно, всички мислят че се бъзика нещо
87
2
 
5
 
! Отговори
Ф преди 1 година
Изперкали дъртаци, народите им десетилетия ще плащат щетите!
86
4
 
0
 
! Отговори
Възрожденец преди 1 година
Затова ли загинаха Левски и Ботев на Шипка?? След това САЩ да раздели България на анклави под оправлението на Русия и НАТО!!!
85
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 83 "разликата e че аз мога да отида и да се върна" Защо ще се връщаш, там се "живее спокойно". Само трябва да внимаваш с репликите, че току виж си тръгнал да "подготвяш атентат". А, и, разбора се, не можеш да пишеш така по форумите както тук .... там е малко по-особена "свободата" и "спокойствието". Но, защо не пробваш да отидеш и да се върнеш, както казваш? Това е някакво начало.
84
1
 
5
 
! Отговори
До 56 преди 1 година
Ти си достоен представител на русороб и ***! Само глупости, закани...т.е. едно НИЩО!!!
83
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
72 разликата e че аз мога да отида и да се върна. Мога и да остана ако искам. Ти не можеш, защото човекът си има агентура и знае че си грантова соростутка. Такае че трепери.
82
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 79 "Живот мечта. Не като тук само да се ядосваш" Знам, че иронизираш, обаче съм срещал русофилчета, които СЪВСЕМ СЕРИОЗНО твърдят, че живота в Северна Корея е прекрасен ...... Като извадени от зомби филм.
81
0
 
3
 
! Отговори
До възрожденец преди 1 година
С историята си много зле! Слаб 2!
80
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 78 Е то и Путин лъжеше,че няма да напада. Правили си само учения по границите. Пък каква стана тя.
79
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 70 В Беларус животът е много по-спокоен от този в евроатлантическа Блгария.-Ама разбира се. Пък в Северна Корея е още по-спокоен. Правата са ти сведени до копаене на полето,лека вечеря,цункане на портрета на великия водач и лягане,че утре си пак на полето със сърпа. И гледаш много да не мислиш,че туко виж те пратят в лагер за превъзпитаване. Живот мечта. Не като тук само да се ядосваш
78
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
62 да Срамно е с тази разлика че Лукшенко има служби и не лъже. Той го казва за да знаят хората че щепротиводейства. Лъже сащ, техните служби и президенти. Буш и цру излъгаха за Ирак. Клинтън излъга за моника и то под клетва в съда. Обама и цру излъгаха за Гуантанамо, за Сирия, за подслушването даже на Меркел. Хилари лъга за имейлите. Тръмп и той лъга къде какво имал в какво бил забъркан. Другите назад даже няма смисъл да изброявам. Те черните и без това ги бутнаха