Пендаровски призна за френско предложение за спора между София и Скопие

В преговорната рамка да не се включват въпроси за идентичността, иска той
1 юни 2022 18:10, Анисия Иванова
86
Пендаровски призна за френско предложение за спора между София и Скопие
Снимка: БГНЕС

Проактивната политика на френското председателство на ЕС е добре дошла и би могла да допринесе за намирането на решение, което да помогне страната да започне по-бързо преговори за присъединяване към ЕС. Това заявиха от кабинета на президента на РС Македония Стево Пендаровски във връзка с появилата се информация за ново предложение на Франция за решаване на спора между София и Скопие.

Още по темата

„Френската република като действащ председател на ЕС обяви засилен ангажимент за намиране на решения на отворените въпроси в Западните Балкани. Следователно дейността на френската дипломация през последните шест месеца, т.е. срещите на политическо и експертно ниво, не са нов опит за пробив, а са напълно в съответствие с декларираните приоритети по отношение на европейското председателство. Целта на всички действия е да се направи крачка напред в диалога с България преди срещата на върха ЕС-Западни Балкани и Европейския съвет, обявена за последната седмица на този месец в Брюксел”, се казва в съобщение на президентската канцелария.

По въпроса за включването на българските предложения в преговорната рамка, позицията на Пендаровски е, че по отношение на РС Македония не бива да се допуска прецедент и в преговорната рамка да бъдат включени въпроси, които засягат въпросите на идентичността и не са част от европейското законодателство.

„Преговорната рамка, която ЕС ще приеме, трябва да бъде одобрена и от нашата страна, след което формално би започнал процесът, който ще доведе до начало на преговорите за присъединяване към ЕС”, заявиха от кабинета на македонския президент.

На последния коалиционен съвет на 27-ми май е обсъждана обща визита на президента, премиера и външния ни министър във Франция. Според участници в коалиционния съвет там се очаквало да бъде одобрено предложение на президента Макрон, което да вдигне ветото за започване на преговорите на РС Македония за членство в ЕС.

Българският държавен глава отхвърли днес възможността да участва в такава среща.

"Няма напредък по откритите въпроси между София и Скопие, затова няма условия за моя визита в Париж при президента Макрон. Искам да видя реални резултати. Оценявам ангажираността и усилията на нашите европейски партньори”, каза президентът Румен Радев. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
2
 
! Отговори
Димитър преди 1 година
Казвал съм го и пак повтарям...ще взема лопатата и ще им направя самостоятелен блицкриг на тия северно македонски (менте Българии)...как не ги е срам беееееееееееее майката.....да ви я .... Дано да стане конфликт и да се наложи да ги анексираме най сетне 🙃😉
65
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МАКЕДОНСКАТА ПРЕРОДБА КЕ ПОЧАКУВА ОД 22-РИОТ ВЕК!!!
64
0
 
9
 
! Отговори
БРАТЯ МИЛАДИНОВИ преди 1 година
ДА ЗНАЕШ ПЕНДАРО ЩЕ СТАНЕ, АЛА НА КУКОВО ЛЯТО!!!... "И вече обзети от гробният хлад, те пращаха сбогом на божия свят и шушнеха тихо с гаснееща сила:"Как много те любим, Българийо мила!"" ПЛОВДИВ, 1882 Иван Вазов
63
0
 
26
 
! Отговори
Но пасаран, Макрон! преди 1 година
Щом Гърция може, щом Орбан може и ние можем! Никой не уважава народ, който постоянно се поддава на натиск и се върти като ветропоказател. От нас само искат и нищо не ни дават. Даже като платим пълната цена, както стана с прословутите самолети, които я видим, я не. По-скоро ще ги дадат на македонците. Един път стъпят ли в ЕС, наглостта им ще се утрои.Не искат да се променят, няма ЕС и толкова! Твърдо, българи! Държава сме от 681 година! Колко е имало по това време в Европа?
62
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пендера да си оди в Сърбето, тука французите ги бием за закуска :)))
61
1
 
19
 
! Отговори
Kreon преди 1 година
До 44;43 Македонците са анимационни герои. демек измислени.А дали ще ни бият или не на футбол не ми пука, това няма да промени факта че са измислени.
60
0
 
14
 
! Отговори
Да натискат тях! преди 1 година
Никакво отстъпване! Киро да учи българската история! Президентът да се държи мъжки докрай! Макрон, като иска македонците в ЕС, да натиска тях да признаят истината и да спрат с фалшификациите! Това, че досега сме отстъпвали, не значи, че ще го правим безкрай. Правото и историческите факти са на наша страна. Ако сега не сме единни и простим на наглите и коварни македонци, ако им подарим влизането в ЕС без те да се променят, ще загубим всякакво достойнство и уважение! Твърдо НЕ !
59
3
 
4
 
! Отговори
онясконя преди 1 година
Минимум влизане в Шенген трябва да получим.
58
1
 
16
 
! Отговори
ББ преди 1 година
то и меркел...удобно не искаше да види имперските на путин...и сега плащаме сметката,макрон и той...да сме големи..да сме разумни и предвидливи г-не,или го убивате съюза...обслужвате путин и персонала му сърбия,македония,унгария...Свободен,Справедлив,Солидарен...каквото и да ни струва!!!!да учиш децата ти да мразят мойте...да са "фашисти",не е лицемерие дори...нагло престъпление е!!!БГ единствена спаси еврейте си,Историята не е важна според македонците,опорките от мАсква са важни за тях!!!
57
1
 
13
 
! Отговори
ББ преди 1 година
учат децата си да мразят,наричат децата ни "фашисти",прочетете учебниците им,погледнете медийте им,отнемат права на Българите,отнемат Свободи на човешки само защото са Българи,България първа ги призна,България винаги е подавала ръка,БГ ЕС Председателството предложихме Западните Балкани,БГ са им помагали винаги...обаче путин и сръбските служби ги държат...троянски кон са,разделете ги с Албания...не е справедливо,учат децата си да мразят нашите...и вашите...г-н Макрон,лицемерието им е...по путин!
56
0
 
12
 
! Отговори
ББ преди 1 година
нелепо,промити ...надъхани да мразят,откровенни троянски руски коне,агенти на сръбските служби подвластни на путин..."събеседват"с френският Президент и одобряват...паленето на национални флагове...насърчават езика на омразата...отричат исторически факти,отнемат права на хора...на българите в РСМ...няма ги в Конституцията им...има хора населяващи две села...обаче Българин и табу,120 х са с паспорти БГ...не ги броят дори,да очакваме денификация ли? г-н Макрон,Историята моля!!!Вето!!!
55
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма как да е в ЕС като има спорове с членка на ЕС. Турция не може да влезне 50 г. заради Кипар.
54
0
 
16
 
! Отговори
Аха преди 1 година
Значи да ги пуснем сега просто "ей-така", а след това "ще видим" - така ми звучи това френско предложение ! Пак се мисли единствено за тяхното влизане, но не и за решаване на проблема !
53
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
долу ръцете от българската история. Който снеме ветото на Македония е национален предател и трябва да се лиши от българско гражданство.
52
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
нито крачка назад от истината за Българската история. Макрон да си гледа работата. Как така историята за така наречената държава Македония е въпрос на идентитет а за нас не е?????????? Нашата история е въпрос на индентичност на България, на българския народ и всеки един човек по отделно в България.
51
1
 
21
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 1 година
Ама господин Макрон какъв точно го играе в българо-македонските отношения? Някакъв началник ли го играе?
50
0
 
18
 
! Отговори
:-) преди 1 година
Макрон се направи на голям играч с Путин и стана за смях. Сега явно ще опитат пак да се покажат като фактор.
49
1
 
31
 
! Отговори
Gogo преди 1 година
Никога не вярвайте на западняци! Природата им е лицемерна и лъжовна! Гаранция франция, както е каза народа :) нито крачка назад, зад нас е България! Не трябва да предаваме националния ни интерес за нищо на света! Всяко огъване сега е равносилно на национално предателство! излизаме от ЕС ако ни натискат! Орбан не им се дава и ние трябва така! Като гърците до края трябва да издържим!!!
48
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво!
47
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев във втория мандат почна да се държи като президент. В първия беше екскурзовод и лакей на Деса. РСМ затова не прави нищо по договора за добросъседство защото от ЕС и САЩ им обещават, че ще ни притиснат и ние ще клекнем. Радев удържа на натиска, но САЩ сложиха лъжливото Кире да ни управлява и разчитат на него. Той Киро после ще избяга ит народния гняв- я в Дубай, я в САЩ или обратно в Канада.