Политико: Кирил Петков прояви смелост пред Русия

Изданието с коментар за ръководителите в източните държави
2 юни 2022 19:20, Росен Стойчев
183
Политико: Кирил Петков прояви смелост пред Русия
Снимка: БГНЕС

През последните месеци често се говори, че центърът на тежестта на Европейския съюз се измества на изток.

И това е вярно - времето, когато само Париж и Берлин можеха да решават бъдещето на континента, отмина. В тази новопоявила се фаза именно страните от Източна и Централна Европа ще имат все по-голямо влияние.

Това, което се отбелязва по-рядко, обаче, е, че тази промяна всъщност не означава скъсване с миналото, а по-скоро е ускоряване на широки тенденции, които са очевидни от известно време.

На първо място сред тях е нарастващата икономическа тежест на Източна Европа.

Още по темата
Въпреки че 2022 г. няма да бъде добра за икономиките на региона, преобладаващата макроикономическа тенденция на национално равнище в Европа през 21 век е конвергенцията. А емблематична за региона е Полша с висококвалифицираната си младеж, укрепналата си индустриална база - включително в авангардни сектори като финансови технологии и биотехнологии, и способността си да привлича чуждестранни инвеститори.

Това се казва в анализ на Политико, цитиран от БГНЕС.

В рамките на ЕС се наблюдава и политическо "съзряване". Изминаха почти 20 години от присъединяването на осем държави от Източна и Централна Европа през 2004 г., което означава, че тези държави вече напълно разбират как да се ориентират в сложните институции на ЕС и че тяхното първо поколение функционери в Брюксел е достигнало до ключови позиции.

Това е съпроводено с усещането, че за разлика от някои от основателите на европейския проект, тези по-нови членове избират да изпратят най-добрите си хора в Брюксел. Тези лидери, сред които европейският главен прокурор Лаура Кьовеши от Румъния и изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за търговията, Валдис Домбровскис от Латвия, утвърждават значимостта си в блока.

По-малко осезаемо, но вероятно още по-важно е, че това ново поколение национални лидери от Източна Европа показва, че притежава качества, които често липсват на техните западноевропейски колеги. Източноевропейците притежават усещане за трагедията на историята, което им дава поглед, който днес изглежда почти като геополитическо ясновидство. Например тази далновидност, олицетворявана от министър-председателя на Естония Кая Калас, накара много от тези страни през последните години превантивно да работят за намаляване на енергийната си зависимост от Русия.

Трябва да се отбележи също така, че тези лидери проявяват необичайна смелост пред лицето на агресия или сплашване. Видяхме това в действията на Габриелиус Ландсбергис, литовския външен министър, когато той укрепи връзките на Литва с Тайван пред лицето на китайските икономически заплахи. Сигурно е била необходима значителна смелост и на новия български министър-председател Кирил Петков, за да подкрепи европейските санкции срещу Москва, въпреки силните исторически и икономически връзки между Русия и неговата страна.

Но може би основната отличителна черта на тези млади източноевропейски лидери е желанието им да моделират утрешния свят. Докато Западът се е наситил на десетилетия мир и просперитет, те - с по-скорошните си спомени за окупация, лишения и трудности, са решени да бъдат архитекти на собствената си съдба.

Тази корекция на историческия западен уклон на Европа е здравословна и необходима. Също така обаче е жизненоважно възходящият изток да не попадне в капана на опитите да изгради своето морално и политическо лидерство в опозиция на Западна Европа.

Повече от всякога ЕС трябва да бъде геополитически по-силен, по-суверенен и по-стратегически автономен. Това е визията, която лидери като френския президент Еманюел Макрон и италианския министър-председател Марио Драги неотклонно следват. Следвайки тази линия, Източна Европа може да влезе в историята.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази смелост на Просто Киро ни излезе почти 3 пъти по-висока сметка през IV Тримесечие на м.г. и с почти 70% по-висока през тази година! А тримата харвардци си драпат нещо в заседателната зала на НС. Не очаквах такъв авантюристичен дух в тези млади хора.
122
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЕ МИ СТАНА ЯСНО КАКВО ТОЧНО ЧЕТКАТЕ, НО ТОВА Е НЕЩО ТИПИЧНО ЗА ДОЛИНАТА НА ТЪМНИТЕ БАЛКАНСКИ ПРО-СТАЦИ!!!
121
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Друго са разбиранията ми за смелост. Смелост е да направиш истинска ревизия на обществените поръчки, "Лукойл", Булгаргаз и всички други частни и държавни монополи. Баровците с вили, яхти, самолети, коли над 200к да си докажат платените данъци 10 години назад. Луксозните имоти, коли и тнт да се обложат с по-високи данъци. Всичко останало е прах в очите.
120
0
 
4
 
! Отговори
Абе преди 1 година
*** или смел е въпрос на гледна точка. Явно му е по-добре да го хвалят разни списания и да лъщи по корици. Какво става с бедността при хората, ми да ядат пасти кат нямат хляб.
119
1
 
5
 
! Отговори
Нечовек а желязо преди 1 година
Твърд като кютук.До последният жив българин.
118
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хахаха прави се на смел в замяна на долари и евро.
117
7
 
11
 
! Отговори
Само да уточня: преди 1 година
Няма никаква изненада,че по време на сбирщината на западните сороспий се изтрепват да хвалят най-големите предатели на народите и държавите си! Заради"смелостта" срещу Русия на българомразеца и краварски подлогар Киро лъжльото БЪЛГАРСКИЯ народ измира от немотия,беднотия,липса на мед,грижи,без лекарства,заради скъпотията,инфлация и още много други либерастки "екстри"! Но Политико няма да напише за геноцида,който Кировците налагат на БЪЛГАРИТЕ,изпълнявайки стриктно заповедите на господарите си!!!
116
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Към 2060 България е име на пустиня-първата в Европа,респ на ЕС.
115
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Политико: Кирил Петков прояви смелост пред Русия, . . . . . . . . а българските пенсионери се навеждат още по дълбоко в отпадъчните контейнери да търсат хранителни деликатеси!
114
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е,ставаме част от империята на ЕС.Вече нямаш валута и си провинция.ЕС ще ви остави езика за местна употреба,но ще измуче окончателно всеки млад човек за роб на запад.
113
22
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Достоен българин, защитаващ европейското бъдеще на България. Нищо общо с продажниците на Копейкин, които теглят родината към Сибирската мизерия.
112
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 130 Закрива се България, ставаме Европа.
111
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България е колония на русия. Дано успеят да я освободят.
110
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Погледнете с каква лекота се обсъжда предателството с въвеждане на еврото.На практика на 1 ян 2024 официално се закрива България!
109
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Знаете ли какво е ирония на историята?Живков не успя да направи Бг част от Ссср.Но седесарите,които го обвиняваха в предателство,успяха да ни направят член на ЕС!
108
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голяма смелост да ръси мозък. Като е смел щo не ходи пеша без охрана? Страх тресе koчинаma. 15 Гарда го пазят. Хората ще го бият този път не със снежни топки, а с камъни.
107
5
 
10
 
! Отговори
NoirFire преди 1 година
Скоро като го махнат от ЕС заради заеми ще се забавляваме.
106
0
 
3
 
! Отговори
Толкова филми преди 1 година
Повторихте през годините ама знаеш ли какво ми направи впечатление - така и не повторихте Опасният залив сериала. Нощният ездач и война на световете (стария сериал) и Отвъд краен предел. Оп те филмите станали реалност! https://youtu.be/URQ2g4T8Jd8https://youtu.be/oNyXYPhnUIshttps://youtu.be/2I7vPbthvWo
105
6
 
13
 
! Отговори
Инфлация и мизерия преди 1 година
До сега лайкмотива на Кирчо беше борба с корупцията видяхме резултата , сега се прави на ястреб скоро ще се виде колко е кух тоя въздухар
104
12
 
5
 
! Отговори
toti преди 1 година
Ако миналото е свързано с Русия,то настоящето е причина да сме на тоя хал,ако сега сме за Европейско/западно/ развитие то доказателство е че от тези 2 мил.никой не е избягал в Русия,а всички са на запад,където са устроили и децата си !!!