Румъния купува 32 норвежки изтребителя F-16

Поръчката се оценява на около 454 млн. евро
17 юни 2022 12:40, Петя Славова
52
Румъния купува 32 норвежки изтребителя F-16
Снимка: БГНЕС

Румънското правителство одобри законопроект за закупуване на 32 изтребителя Lockheed Martin F-16 втора ръка от Норвегия. Поръчката се оценява на около 454 млн. евро и включва обучение на помощен персонал от ВВС на САЩ, съобщава "Аеротайм Хъб".

"Това решение гарантира в кратък период от време създаването на ниво ескадрила на минимален оперативен, ремонтен, планиращ и летателен капацитет, строго необходим за безопасната експлоатация на самолетите F-16, които ще бъдат закупени", обясни в изявление румънското Министерство на националната отбрана, предава БГНЕС.

Румънските военновъздушни сили вече експлоатират 17 самолета F-16, придобити от Португалия през 2016 г. Тези самолети ще заменят остарелите изтребители МиГ-21 LanceR, които понастоящем представляват гръбнака на изтребителния флот на RoAF, като в момента се експлоатират около 20 такива самолета.

Но след като претърпяха множество инциденти, последният от които на 2 март 2022 г., властите обявиха, че ще ускорят процеса на придобиване на норвежките изтребители. След едномесечно спиране на полетите в очакване на преглед на безопасността на флота, на 23 май 2022 г. RoAF възобновява полетите с изтребители МиГ-21 LanceR. Тя ще продължи да ги експлоатира още една година до 15 май 2023 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: РумънияпокупкаF-16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
4
 
! Отговори
Олелето преди 1 година
Румъния купува употребявани Ф-16 Сокол от стария модел. България купи новата версия Ф-16 Блок 70 и затова цената е такава.
50
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Програмист съм. Пиша софтуер за дронове, за автономни автомобили. " ----- Ти си един лъжец. Дай си профила в ЛинкедИн и фирмата, за която работиш! Тия работи не се крият. Дай да те видим колко си добър.
49
5
 
2
 
! Отговори
ПЕНКО преди 1 година
KAK MISLITE ---1 ILI 2 IZSTRELA NA "C- 400" !!!???
48
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вот любят европейские ценители лягушек, ливера и макарон посещать Киев. Пользы ноль. Опять пообещали вступление в ЕС, гаубицы старые, хлопнули горилки и поездом, как сто лет назад, домой. И вс хорошо. Только вот к миру это Украину никак не приближает
47
4
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Българският народ ще се оправи тогава, когато му уври главата да изправи до стената Радев, Янев, Борисов и Гешев и да ги гърми в корема с 12 нули. Между другото, самолети България няма да получи, заради това, че няма правилната и човешка позиция по Украйна. А и защото след 3-4 месеца Просията ще е само една територия, населена с парцаливи събирачи на скрап. И оръжие няма да ни трябва.
46
3
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
49 ама с привършващ ресурс на планера и много остаряло ниво на авиониката. ----///------ Имат съвсем достатъчен ресурс, а авиониката им е по-добра от всичко, което руснаците могат да изкарат срещу тях.
45
3
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Руският агент Бойко Методиев Борисов прахоса 2 млрд за нищо. Това е разликата - да имаш русофили на власт и да имаш русофоби на власт.
44
0
 
7
 
! Отговори
МММ преди 1 година
До смях - само ти ли не разбра, че тея "русофилски закачки" вече са толкова изтъркани, че въобще не вървят? Бегай на преквалификация, Митрофанова ще ти дърпа ушаците.
43
2
 
7
 
! Отговори
Димитров преди 1 година
Повечето от коментарите под тази статия са пряко доказателство за тезата на Иво Христов, защо България скоро ще спре да съществува.
42
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Румъния страда от по-малко гладки русофилски мозъци и съответно дърпат по-бързо от нас
41
4
 
4
 
! Отговори
До 21 преди 1 година
За къде са ни още спешни F16? Ако някой ни нападне ние сме живи умрели. Най- много да усложним ситуацията..
40
6
 
6
 
! Отговори
До 39 преди 1 година
49 ама с привършващ ресурс на планера и много остаряло ниво на авиониката. Повечето от тези "нови" втора ръка 32 изтребителя ще са за резервни части, чиято годност и оставащ ресурс също е под съмнение. По-добре 8 чисто нови, отколкото 49, които не знаеш в кой момент ще сдадат багажа. А и в бъдеще ще станат 16 нови. Отделен въпрос е защо не взехме Рафал например, но и този отговор е ясен, защото си платихме такса сигурност на САЩ.
39
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
49 самолета ф-16, а ние чакаме новото, да му свалим найлончето и да мирише на прясна боя.
38
3
 
8
 
! Отговори
до 31 преди 1 година
Програмисторе са в Индия, ти си писач на безплатни спам-приложения.
37
0
 
4
 
! Отговори
Николов преди 1 година
До смях E kak хем не са построени, хем са 40-годишни?
36
2
 
5
 
! Отговори
до 32 преди 1 година
Искат Молдова, не че знаят какво ше правят с нея. Приднестровието няма да го получат. Като Полша с Киев. Още един хемороод до дригите.
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изкупиха самолетите. Нашите чакат чертежи. Да купуват, сега Запада се превъоръжава с ф-35.
34
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахаха, и там средната класа е средна класа три дена след заплата, по улиците пълзят просяци, пенсионерите не са си купували обувки от времето на Чаушеско, обаче изкупили скрапа на Норвегия.
33
0
 
17
 
! Отговори
до Иванко преди 1 година
Иванкооо,миличък, никой не спори, че новото е по добро от старото,но когато сме бедни като шушулка и вече повече от 10 г. вързваме бюджета със заеми не е задължително да гледаме the best качесто, а прилично качество и повече количество. Ние с 8-те НЕВЕРОЯТНИ изтребителя за 2 млрд. ли сме по защитени или "по глупавите" с 32 изтребителя,които са за 4 пъти по евтини?!?Излиза че за парите които сме платили за 8, съвсем спокойно е можело да се обзаведем с 130,което къде къде звучи прилична бройка...
32
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Румъния трупат ракети и самолети за да си върнат южна Добружа, че морето край Варна има доста газ.