Румъния купува 32 норвежки изтребителя F-16

Поръчката се оценява на около 454 млн. евро
17 юни 2022 12:40, Петя Славова
52
Румъния купува 32 норвежки изтребителя F-16
Снимка: БГНЕС

Румънското правителство одобри законопроект за закупуване на 32 изтребителя Lockheed Martin F-16 втора ръка от Норвегия. Поръчката се оценява на около 454 млн. евро и включва обучение на помощен персонал от ВВС на САЩ, съобщава "Аеротайм Хъб".

"Това решение гарантира в кратък период от време създаването на ниво ескадрила на минимален оперативен, ремонтен, планиращ и летателен капацитет, строго необходим за безопасната експлоатация на самолетите F-16, които ще бъдат закупени", обясни в изявление румънското Министерство на националната отбрана, предава БГНЕС.

Румънските военновъздушни сили вече експлоатират 17 самолета F-16, придобити от Португалия през 2016 г. Тези самолети ще заменят остарелите изтребители МиГ-21 LanceR, които понастоящем представляват гръбнака на изтребителния флот на RoAF, като в момента се експлоатират около 20 такива самолета.

Но след като претърпяха множество инциденти, последният от които на 2 март 2022 г., властите обявиха, че ще ускорят процеса на придобиване на норвежките изтребители. След едномесечно спиране на полетите в очакване на преглед на безопасността на флота, на 23 май 2022 г. RoAF възобновява полетите с изтребители МиГ-21 LanceR. Тя ще продължи да ги експлоатира още една година до 15 май 2023 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: РумънияпокупкаF-16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Програмист съм. Пиша софтуер за дронове, за автономни автомобили. Да сравняваш Ф-16 Блок 70 с тези от преди дори 15 години е все едно да сравняваш днешна видеокарта от последно поколение с Вуду 2. Технологиите се развиха много. На русофила трудно може да му се налее в главата какво е технология, защото докато САЩ прави Тесла, Русия не може да произведе и пералня. Има едни самовари и Сармат с крадени от НАСА технологии от 60-те.
30
7
 
10
 
! Отговори
Иванко преди 1 година
F16 Block 70 няма нищо общо с обикновения F16 освен приликата на външен вид. Това са самолети от 2 различни поколения. Стария няма никакъв шанс срещу Block 70
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ..Войната ли? Лавров каза отново преди малко, че война няма. На теб ли да вярваме, или на него?
28
7
 
12
 
! Отговори
до 26 преди 1 година
Айде стига плямпа без изобщо да разбираш нещо, бе... Само шасито им е 40-годишно. От тук насетна всичко е последен писък на модата, светлинни години напред от летящите ни руски ковчези. Разбира бачкатор с 2.5к заплата в склада на Лидл нещо от самолети... Айде нЕма нужда.
27
3
 
15
 
! Отговори
MONAD преди 1 година
Като говорите за "нашите" самолети, само имайте предвид, че няма да ги видим скоро.И точно заради разликата, която е радара и още няколко технологии от ф35 раптора, няма да ги видим скоро, тази технология я пазят като очите си и не искат да попадне във вражески ръце, а ние не сме особено сигурна държава.
26
14
 
7
 
! Отговори
смях преди 1 година
България с могъщата си флотилия от 8 чисто нови, 40 годишни ф-16-ки, дето и американците не са ги виждали още ( защото просто не са построени ) е страшилището на изтока. Руснаците ги е страх да летят над Украйна, заради могъщата ни флотилия от 8 World oF Warplanes самолети. СмяхххL
25
7
 
4
 
! Отговори
.. преди 1 година
гледам само русия отдолу. не ги мислете. те имат рекордни приходи от началото на войанта. оставете западната кампания колко било лошо че мак доналдс затворил. гледайте си нашата си действителност, която е че другите ни в момемтна презокеански партньори не могат и 1 самолет да ни докарат за милярди долари дадени и си караме дадените все пак руски от едно време
24
3
 
10
 
! Отговори
до 23 преди 1 година
*** го обясни това на бачкатора без 2лв. в джоба от прованса, дето баба му без да е виждала на живо руснак е разправяла как трябва да сме близки с Русия, понеже така й казал директорът на ТКЗС-то навремето.
23
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на румънците! Колкото по-бързо една западнала държава се отдалечи от Русия, толкова по-бързо ще прогресира! Справки- Чехия, Полша. Първи смазаха руския ботуш и са светлинни години пред нас.
22
5
 
9
 
! Отговори
МММ преди 1 година
До Кольо Мольо - ха, ха - колко смешно Коле! Я до те попитам Коле, защо американците да вярват на "съюзник" чийто Главнокомандащ е съветскии льотчик, дрт комунист, който вече дори не крие пристрастията си? Сори Коле! 1989 румънците опряха Чеушеско до довара и с един изстрел пратиха комунизма в кофата. Затова са европейци с икономика и уважаван съюзник. А ние? Днес ни язди Нинова, а такива като теб искат и Копейкин. Така че, що щеш от американците Коле?
21
5
 
11
 
! Отговори
до 15 преди 1 година
Разликата на тези и нашите е огромна. Първо- блок 70 има технологии от Ф-35. Тотално различна авионика, други двигатели, друг софтуер, друго управление. Само шасито има общо с Ф-16. Всичко друго е извънземно. Второ- нашите ще се поддържат тук и в цената влиза поддръжката. Затова и цената е висока. Още 16 биха стрували 500 милиона, например. Но, да- спешно трябва да закупим втора употреба Ф-16. Спешно.
20
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
нИЕ наблягаме на ХАРТИЕНИТЕ самолети , наследството от Карата-шкемби !
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Павел А също и Пакистан, Бенин, Ангола и Брегът на слоновата кост...
18
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи срещу половин милиард румънците получават 32 бройки Ф16. Ние срещу два милиарда не получихме дори и чертежите за 8 бройки от същите бръмчалки.
17
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Освен самолети , ние ще си купим и газ , ама от сащ !Айдиците от герб , дадоха 2 млрд. , на САЩ , и се смееха на Президента Радев , че искал от друга държава самолети , ... и накрая , ............... КОЙ СЕ СМЕЕ , И НА КОГО ?
16
1
 
3
 
! Отговори
До авторката преди 1 година
И на снимката...хеликоптер ?! Пишете за нещо което не знаете какво е !
15
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дали са нови или втора ръка разликата не е голяма. Това не са автомобили. Разликата е, че Боко пак ни прецака
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Т. е. , ЗА 2 МИЛИАРДА , КОЛКО ЩЕ СИ КУПЯТ ?
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом е от Норвегия има шанс и да ги видят на яве, не само на хартия.
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние сме по-богати , ''купихме'' си 5 самолета за 2 млрд . , ама на хартийка !