Авантюрата приключи, "жалък провал" за Макрон във Франция

Президентът загуби парламентарното си мнозинство, радост в опозицията
20 юни 2022 06:45, Александър Попов
99
Авантюрата приключи, "жалък провал" за Макрон във Франция
Снимка: БГНЕС/ЕПА

По-малко от два месеца след като беше преизбран за президент, Еманюел Макрон загуби контрола над френското Национално събрание след силното представяне на новия ляв алианс и крайната десница.

През април, когато Макрон победи убедително Марин Льо Пен и спечели втори мандат като президент, той разчиташе на 300 депутатски места, но за да запази абсолютното си мнозинство, се нуждаеше от 289. След вчерашния вот той разполага само с 245. Като втора френска политическа сила се утвърждава Новото обединение на левите сили със 135 места, а крайнодесният Национален сбор, който става трета парламентарна сила със собствена група, ще има 89 места.

Повече от половината избиратели не гласуваха - избирателната активност беше 46,23%.

През последната седмица Макрон призоваваше избирателите да му осигурят стабилно парламентарно мнозинство, но неговата центристка коалиция загуби десетки места на втория тур на изборите, оставяйки френското политическо пространство доста фрагментирано.

Елизабет Борн, министър-председателката, която той назначи съвсем наскоро, заяви, че ситуацията е безпрецедентна.

"Тази ситуация представлява риск за страната ни, като се имат предвид рисковете, пред които сме изправени в национален и международен план", каза тя. "Ще работим, за да изградим работещо мнозинство".

Това изглежда нереалистично, след като другите две най-големи групи в Събранието не проявяват ни най-малък интерес към сътрудничество. Министърът на икономиката Бруно Льо Мер беше категоричен, че Франция не е неуправляема, но заяви, че за това ще е необходимо много въображение.

Междувременно Марин льо Пен и нейната крайнодясна партия "Национален сбор" също бяха в радостно настроение, след като превърнаха осем места в 89. "Народът се произнесе, авантюрата на Еманюел Макрон приключи", каза тя.

Ако премиерът е имала очакване десните републиканци да помогнат за изграждането на работещо мнозинство, тяхното послание след обявяването на резултатите гласовете също не беше окуражаващо. Председателят на партията Кристиан Жакоб заяви, че резултатът е "жалък провал" за президента, който сега плаща за циничното използване на крайните разделения във френската политика.

Доминик Русо, професор по конституционно право заяви пред АФП: "За г-н Макрон тези пет години ще бъдат изцяло свързани с преговори и парламентарни компромиси".

Лидерът на лявата опозиция във Франция Жан-Люк Меланшон заяви, че парламентарните избори в страната на първо място са неуспех за президента Еманюел Макрон.

"Това е напълно неочаквана ситуация, абсолютно нечувана, разгромът на президентската партия е пълен и няма да има никакво мнозинство", заяви Меланшон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още по темата: Еманюел Макрон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До К.К. Зеленски и той. Кеф. Християнството побеждава бавно но сигурно. ..... чеченци, буряти, дагестанци - правоверни християни, братя на нашите рублофили :)
45
12
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бравос! Седмицата започва с добри новини. Айде сега и ние да катурнем харвардските къртици в Петък, и нещата ще се подредят както трябва. Все още има шанс за Европа!
44
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин и Си са за глобализма , Един път, Един Пояс - разполагат с производство и енергия. Запада не пуска нашият пазар в Европа да купува от тях, това е. Засега.
43
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не обича краваро фашистите
42
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма как Путин да изяде боя, защото имаядрено оръжие. Стига си живял вмечти:)
41
5
 
20
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
Не се лъжете, зад глобалистите и нео-либерализма всъщност се крият ционистките планове на еврейския клан Рокфелер - Израел господар над целия свят. Юдеите няма да престанат да въвличат във войни и бедствия света, дори и временно да се провалят...
40
7
 
28
 
! Отговори
До 51 преди 1 година
ЛЪЖЕШ СЕ. НЯМА НИКАКЪВ СЛУГИНАЖ НА ПУТИН. ИМА РЕАЛНОСТ, В КОЯТО ЖИВЕЯТ ХОРАТА. ЗА РАЗЛИКА ОТ ВАШЕТО ВЪОБРАЖЕНИЕ - ТАЗИ РЕАЛНОСТ ВЪРШИ НЕЩАТА. ЕС ЩЕ СЕ РАЗПАДНЕ ОТВЪТРЕ ИМЕННО ПОРАДИ ТАЗИ РЕАЛНОСТ. МНОГО ОТ ВАС СА СЛЕПЦИ С ОЧИ.
39
3
 
23
 
! Отговори
Авантюрата преди 1 година
...на ЕС и Сащ с Укр ще приключи с " жалък провал"! Икономика без Енергия = 00. ЕС ще бъде съборен отвътре. Скоро. За БГ е ПО- ДОБРЕ ИЗБОРИТЕ ДА СА СЕГА! ИНАЧЕ КИРО - СЛУГИНАЖА НА САЩ ЩЕ НИ ПРИКЛЮЧИ НА ДЪРЖАВНО НИВО. ПОЛИТИЧЕСКАТА КОРУПЦИЯ РАЗВРА.ЩАВА ВСИЧКО ОСТАНАЛО.
38
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Светът навлиза не само във финансова, но и в такава политическа криза, каквато не сме виждали до сега.
37
6
 
28
 
! Отговори
Маркс преди 1 година
Няма какво да се заблуждаваме. Либералния глобализъм, който унищожава идентичноста на държавите вече си заминава. Първи го разбраха унгарците. Тепърва Европа ще се чисти от тази болест.
36
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много са ми интересни разни русофилски маpгинали като Льо Пен или Костадинов с 5-10% и вече мечтаят как взинат властта и стават Путин-2
35
5
 
28
 
! Отговори
К.К. преди 1 година
Страхотно. Предизвестен завършек. Красота. Киро и тай така. Зеленски и той. Кеф. Християнството побеждава бавно но сигурно.
34
1
 
17
 
! Отговори
Не се занимавайте... преди 1 година
...с френска политика, по добре се запознайте с френското кино. Нямате представа какви кина не сте гледали и какви актьори от двата пола. Комедии, приключенски, романтики,екши, богата работа. Всичко с Делон, Белмондо, Лино Вентура, Жан Маре, Жерар Баре, Луи дьо Финес, Бурвил, Фанфан лалето, Милен де Монжо и Катрин Деньов, най-красивите жени на киното и изобщо на света, само като ги видиш и ти се иска да ги нацелуваш...
33
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мдаааа, а вчера по една от големите телевизии (разбира се обслужващи неолиберализма) убеждаваше как Макрон водил убедително...
32
2
 
7
 
! Отговори
МВР убива преди 1 година
Терориста Полицай Емил Димитров от Бобов дол унищожава Българи по поръчка на мутри!
31
2
 
11
 
! Отговори
Пазете се от МВР преди 1 година
Пазете се от МВР, изпълняват терористични поръчки на мутри и чужди Държави!
30
7
 
24
 
! Отговори
Пророк преди 1 година
В ЕС ще стане невъзможно скъпо да се живее и той ще се разпадне най- късно до края на годината. След което и войната ще приключи - 24. 12. 2022 год.
29
2
 
40
 
! Отговори
Обективно преди 1 година
Макрон и Шолц ще падат още повече с намаляването на газовите доставки от Русия. Ще има бунтове заради ЛИПСА НА ХРАНА, А ЗИМАТА - И ЗАРАДИ НЕВЪЗМОЖНО СКЪПОТО ОТОПЛЕНИЕ.
28
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Некой знае ли , колко пенсия взема жена му на Макрон ?
27
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
26. Не ти пречат турските сериали дето ги дават нонстоп по всички тв, ама имало сериал със Зеленски и о ужас..