За българите цените са по-важни от свободата и демокрацията

Почти половината оценяват положително Китай и Русия
520
За българите цените са по-важни от свободата и демокрацията
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Две трети от анкетираните българи смятат, че поддържането на цените и разходите на живот е по-важен приоритет от защитата на свободата и демокрацията. Това показват данните от пролетното проучване на Евробарометър на Европейския парламент.

Почти две трети (65%) от европейците смятат членството в ЕС за нещо добро. Това е най-високият резултат от 2007 г. насам, когато този показател бе 58%. Членството в ЕС е определено като „нещо добро“ от мнозинството от гражданите във всички държави членки с изключение на Гърция и Словакия, където повече респонденти го определят като „нито добро, нито лошо“. В сравнение с последното проучване на Парламента, проведено в края на 2021 г., резултатите по този показател са се увеличили значително в повечето държави, особено в Литва (+20 процентни пункта), Малта (+12 процентни пункта) и Естония (+9 процентни пункта), докато в България се отчита лек спад от 2 процентни пункта (47%).
 
Към настоящия момент 52% от европейците имат положителна нагласа към ЕС и само 12% отрицателна. Наблюдава се увеличение от 3 процентни пункта при положителните нагласи в сравнение с проучването от ноември-декември 2021 г. и в същото време това е най-добрият резултат в рамките на проучванията за Европейския парламент от 2007 г. насам. Националните резултати по този показател варират от 76% в Ирландия до 32% в Гърция. В България близо половината анкетирани имат положително виждане за ЕС (49%), което представлява спад с 2 процентни пункта спрямо края на 2021 г., като отрицателни нагласи са изразили 20% от респондентите.
 
Неотдавнашните събития също така формираха вижданията на европейците за други големи участници на международната сцена. Русия се оценява положително само от 10% от анкетираните европейци, което представлява спад от 20 процентни пункта в сравнение с 2018 г. (30%), когато този въпрос беше последно зададен. Китай е с втория най-нисък резултат от 22% (спад от 14 процентни пункта). В сравнение европейците имат по-положителна нагласа към Обединеното кралство (65%, +1 процентен пункт), следвано от САЩ с 58% (+13 процентни пункта). Българските респонденти също имат висока положителна нагласа към Обединеното кралство (62%), но нагласите им към останалите геополитически субекти се различават съществено. Почти всеки втори българин оценява Русия (49%) и Китай (50%) положително към настоящия момент, като преобладаващата оценка спрямо САЩ е отрицателна (53% отрицателна срещу 40% положителна).
  
Повечето граждани възприемат войната в Украйна като фундаментална промяна: 61% от европейците не са уверени, че животът им ще остане непроменен. Само около една трета от респондентите не очакват промени в начина си на живот (37%). В България над две трети от анкетираните са неуверени, че животът им ще остане непроменен (71%), като едва 25% не очакват промени. Проучване, публикувано миналата седмица от Европейската комисия, показва, че осем от десет респонденти в Европа са съгласни с налагането на икономически санкции на руското правителство (80%), както и на руски компании и физически лица. Мнозинството от гражданите в 22 държави членки одобряват отговора на ЕС на руското нашествие в Украйна.
 
Поради нарастването на инфлацията и разходите за живот още преди началото на руското нашествие в Украйна, което допълнително усили тенденцията, четирима от всеки десет европейци заявяват, че вече усещат негативно въздействие върху стандарта си на живот (40%). В България почти двама от трима респонденти заявяват, че вече изпитват отрицателен ефект върху начина си на живот (62%), като това е най-високият дял от всички държави членки. Независимо от негативите, 59% от европейците считат, че защитата на общите европейски ценности като свободата и демокрацията е приоритет, дори това да се отрази на цените и разходите за живот, което се определя като ясен знак за европейска устойчивост и единство. В България едва 28% от респондентите смятат, че защитата на общите европейски ценности като свободата и демокрацията е приоритет, като дават предимство на поддържането на цените и разходите за живот (70%).
 
Нарастващото безпокойство относно икономическото състояние е отразено и при определянето на политическите приоритети, върху които европейските граждани искат Парламентът да се съсредоточи: борбата с бедността и социалното изключване се споменава на първо място (38%), следвана от общественото здравеопазване (35%), където се наблюдава значителен спад от 7 процентни пункта през последните шест месеца, и демокрацията и принципите на правовата държава (32%), като този показател на свой ред бележи ръст от 7 процентни пункта. Нагласите на българските респонденти се доближават до средноевропейските, оценявайки като най-приоритетни темите за борбата с бедността и социалното изключване и подкрепата на икономиката и създаването на нови работни места (и двете с 46%), като на второ място се поставя общественото здравеопазване (39%), а на трето демокрацията и принципите на правовата държава и бъдещето на Европа (и двете с 28%) .
 
Възприятията за войната и значението ѝ за Европейския съюз се отразяват и при определянето на основните ценности, които гражданите искат Европейскиятпарламентдазащитаваприоритетно: демокрациятаотновозаемачелномястоибележиувеличениес6процентни пункта в сравнение с есента на 2021 г. (38%). Следват защитата на правата на човека в ЕС и по света, както и свободата на словото и на мисълта, всеки показател с 27%. За българските респонденти водещите ценности, които Европейският парламент трябва да защитава, са свободата на придвижване в Европейския съюз (33%), следвана от върховенството на закона (32%) и солидарността между държавите членки на ЕС и неговите региони (27%). Демокрацията и защитата на правата на човека в ЕС и по света остават на пето място с 22%, а свободата на словото и на мисълта - на шесто с 20%.
 
Проучването Евробарометър на Европейския парламент от пролетта на 2022 г. беше проведено между 19 април и 16 май 2022 г. сред 26 578 граждани от всички 27 държави членки под формата на интервюта лице в лице, допълнени с онлайн такива, когато това е било наложително. Средните данни за ЕС са претеглени според броя на населението във всяка държава членка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


520
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
366
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирчо ако е на власт е демокрация, а ако парламентът гласува вот на недоверие на правителството, вече не е демокрация. Това ви е тролската логика.
365
2
 
8
 
! Отговори
him преди 1 година
"Там където тези права са гарантирани ........, Великобритания..." Опитай да възразиш срещу правилата, които влизат в сила в начало на Септември в някои училища в UK- забранява се полата и роклята в униформата на децата /пола и рокля могат да носят момчета определили се за друг пол, но не и момичета- момичета нямат право да носят пола и рокля за да не обидят другите полове!!! Родители не съгласни с тази наредба са "посъветвани" да потърсят друго училище!!!
364
4
 
10
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Ето една Турция - няма демокрация, но цените летят! И това го знам от хора хивеещи там, не от новините.Но това е то - салама е по-важен от свободата, както казваше в рекламата Санчо! :)Българина не разбира, че липсата на демокрация не гарантира пълен тумбак!
363
4
 
2
 
! Отговори
Таралеж Накълбо преди 1 година
На гладен г*з и сто демокрации са малко. Заглавието няма смисъл да коментираме просто.
362
9
 
28
 
! Отговори
Teo преди 1 година
Заглавието е манипулативно! Живея в Германия и мога да ви кажа, че термина свобода е имагинерен. За каква свобода може да говорим, след като забраняват символа Z, при положение че не участват пряко във войната? Да не говорим за поголовното подслушване и съветване, ако не си в унисон с 'демократическите ценности'. По-бетер от Китай сме! Демокрация, демокрация - ама задължително се боцкай, щото ...
361
14
 
10
 
! Отговори
Мен преди 1 година
Затова българина ще плаща още по високи цени и няма да види свобода и демокрация. Селският тарикатлък и простотията никога не са водили до нещо добро. Да ви е честито.
360
12
 
16
 
! Отговори
славянин преди 1 година
Тази елементарна истина и джендрастите я разбират - демокрацията и свободата нито се ядат, нито се пият, нито светят, нито топлят!
359
5
 
13
 
! Отговори
свобода преди 1 година
при демократичния социализъм /социалдемократизма/ имаше свобода. при демократичния империализъм и това няма.
358
1
 
3
 
! Отговори
Така е .. преди 1 година
До Началото на края 416 Няма обществен строй , който да се харесва на всички.Такъв няма измислен.На всякъде има доволни и не доволни.
357
22
 
10
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
Чета коментарите и се убеждавам че България с толкова много русофили няма бъдеще.
356
2
 
19
 
! Отговори
Началото на края преди 1 година
Свобода... Демокрация... Къде бря ??? В България... ? На Запад... ? На Изток... ? На Запад демокрация е ДА БАЧКАШ до смърта си за да храниш мързеливи и крадливи политици и да славиш джендъризма и толерастията.......... А на Изток Демокрация е ДА БАЧКАШ до смърта си за да храниш мързеливи и крадливи партиини секретари и техните слуги и да славиш комунизЪма и "СветлУтУ бъдИщи".... като и западните толерасти... и източните комунисти обявяват тяхната "Демокрация" за най-истинската демокрация
355
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както обикновено, някои ни убеждават колко е хубаво да си неграмотен, как тези, които са грамотни и имат заради това са ""лошите", как АйТитата са зло, защото не могат сами да си ремонтират елинсталацията и пр. "умнотии". Само не разбрахме, какво ви вадят очите АйТитата? Какво са ви виновни, че си изкарват парите с ЧЕСТЕН ТРУД? И по този повод - всички останали, които си изкарват парите с ЧЕСТЕН ТРУД?
354
2
 
5
 
! Отговори
ами преди 1 година
До до 406,407 щото там не искат българи.Трети път предатели.Стига толкова.Мийте чини на запад и лъскайте дърти бастуни.ДЕМОКРАЦИЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯ!СВОБОДА!
353
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 411 ДДРОнегДоста рано си се надрусал днес ! Да не са ви наредили така от "америка за бг" ?
352
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 408 до 406,407Интнересно как тъй си по "образован" и знаеш повече как е живота в чужди държави от тези дето живеят там ! Не се ли усещаш , че нещо ти хлопа ?Не ти достига умствен капацитет за да оборваш хора които и в момента живеят в чужбина и излизаш с истърканите лафове за русофили и т.н.
351
17
 
12
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 година
Българският народ е *** и русУфилски , та и затова е и най-беден в ЕС !!!___Европейският съюз е най-доброото, което се е случвало, не че всичко е перфектно, но е най-доброто място за живене в света !!!___На когото не му харесва - ей ги русия и Северна Корея !!!
350
5
 
11
 
! Отговори
.. преди 1 година
какво означава в днешно време а и преди Свобода когато нямаш 1 лв ?! значи беден роб ако до преди това значи роб без пари. никога повече тия измамници и бкп. дойде ли бкп край с пътища и бъдеще
349
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Там където тези права са гарантирани САЩ, Япония, Швеция , Швейцария, Южна Корея, Германия, Великобритания..." това в кой холивудски филм го видя? Това са популистични оклокраций със зомбирани граждани където единственото гарантирано право е да си потребител. В тези страни не само има цензура и репресии, но законно могат да те вкарат в затвора заради убеженията ти или това как някой е изтълкувал какво си казал.
348
19
 
12
 
! Отговори
до 406,407 преди 1 година
Как си личи , че сте руски ***. Заболя Ви , когато написах ,че "Ако българите харесват толкова путинска Русия, защо никой не иска да живее там" ? Отговор чакаме тролчета мили? Или поне позвънете на *** да ме изтрие , защо въпросът е много неуместен и неприятен за путинистите. Хайде милички....понякога даже се забавлявам от вашата еднопластовост , елементарност и необразованост.
347
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 401 изводТи изглежда не си живял никъде извън бегето , тоест извън софия по точно !