За българите цените са по-важни от свободата и демокрацията

Почти половината оценяват положително Китай и Русия
520
За българите цените са по-важни от свободата и демокрацията
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Две трети от анкетираните българи смятат, че поддържането на цените и разходите на живот е по-важен приоритет от защитата на свободата и демокрацията. Това показват данните от пролетното проучване на Евробарометър на Европейския парламент.

Почти две трети (65%) от европейците смятат членството в ЕС за нещо добро. Това е най-високият резултат от 2007 г. насам, когато този показател бе 58%. Членството в ЕС е определено като „нещо добро“ от мнозинството от гражданите във всички държави членки с изключение на Гърция и Словакия, където повече респонденти го определят като „нито добро, нито лошо“. В сравнение с последното проучване на Парламента, проведено в края на 2021 г., резултатите по този показател са се увеличили значително в повечето държави, особено в Литва (+20 процентни пункта), Малта (+12 процентни пункта) и Естония (+9 процентни пункта), докато в България се отчита лек спад от 2 процентни пункта (47%).
 
Към настоящия момент 52% от европейците имат положителна нагласа към ЕС и само 12% отрицателна. Наблюдава се увеличение от 3 процентни пункта при положителните нагласи в сравнение с проучването от ноември-декември 2021 г. и в същото време това е най-добрият резултат в рамките на проучванията за Европейския парламент от 2007 г. насам. Националните резултати по този показател варират от 76% в Ирландия до 32% в Гърция. В България близо половината анкетирани имат положително виждане за ЕС (49%), което представлява спад с 2 процентни пункта спрямо края на 2021 г., като отрицателни нагласи са изразили 20% от респондентите.
 
Неотдавнашните събития също така формираха вижданията на европейците за други големи участници на международната сцена. Русия се оценява положително само от 10% от анкетираните европейци, което представлява спад от 20 процентни пункта в сравнение с 2018 г. (30%), когато този въпрос беше последно зададен. Китай е с втория най-нисък резултат от 22% (спад от 14 процентни пункта). В сравнение европейците имат по-положителна нагласа към Обединеното кралство (65%, +1 процентен пункт), следвано от САЩ с 58% (+13 процентни пункта). Българските респонденти също имат висока положителна нагласа към Обединеното кралство (62%), но нагласите им към останалите геополитически субекти се различават съществено. Почти всеки втори българин оценява Русия (49%) и Китай (50%) положително към настоящия момент, като преобладаващата оценка спрямо САЩ е отрицателна (53% отрицателна срещу 40% положителна).
  
Повечето граждани възприемат войната в Украйна като фундаментална промяна: 61% от европейците не са уверени, че животът им ще остане непроменен. Само около една трета от респондентите не очакват промени в начина си на живот (37%). В България над две трети от анкетираните са неуверени, че животът им ще остане непроменен (71%), като едва 25% не очакват промени. Проучване, публикувано миналата седмица от Европейската комисия, показва, че осем от десет респонденти в Европа са съгласни с налагането на икономически санкции на руското правителство (80%), както и на руски компании и физически лица. Мнозинството от гражданите в 22 държави членки одобряват отговора на ЕС на руското нашествие в Украйна.
 
Поради нарастването на инфлацията и разходите за живот още преди началото на руското нашествие в Украйна, което допълнително усили тенденцията, четирима от всеки десет европейци заявяват, че вече усещат негативно въздействие върху стандарта си на живот (40%). В България почти двама от трима респонденти заявяват, че вече изпитват отрицателен ефект върху начина си на живот (62%), като това е най-високият дял от всички държави членки. Независимо от негативите, 59% от европейците считат, че защитата на общите европейски ценности като свободата и демокрацията е приоритет, дори това да се отрази на цените и разходите за живот, което се определя като ясен знак за европейска устойчивост и единство. В България едва 28% от респондентите смятат, че защитата на общите европейски ценности като свободата и демокрацията е приоритет, като дават предимство на поддържането на цените и разходите за живот (70%).
 
Нарастващото безпокойство относно икономическото състояние е отразено и при определянето на политическите приоритети, върху които европейските граждани искат Парламентът да се съсредоточи: борбата с бедността и социалното изключване се споменава на първо място (38%), следвана от общественото здравеопазване (35%), където се наблюдава значителен спад от 7 процентни пункта през последните шест месеца, и демокрацията и принципите на правовата държава (32%), като този показател на свой ред бележи ръст от 7 процентни пункта. Нагласите на българските респонденти се доближават до средноевропейските, оценявайки като най-приоритетни темите за борбата с бедността и социалното изключване и подкрепата на икономиката и създаването на нови работни места (и двете с 46%), като на второ място се поставя общественото здравеопазване (39%), а на трето демокрацията и принципите на правовата държава и бъдещето на Европа (и двете с 28%) .
 
Възприятията за войната и значението ѝ за Европейския съюз се отразяват и при определянето на основните ценности, които гражданите искат Европейскиятпарламентдазащитаваприоритетно: демокрациятаотновозаемачелномястоибележиувеличениес6процентни пункта в сравнение с есента на 2021 г. (38%). Следват защитата на правата на човека в ЕС и по света, както и свободата на словото и на мисълта, всеки показател с 27%. За българските респонденти водещите ценности, които Европейският парламент трябва да защитава, са свободата на придвижване в Европейския съюз (33%), следвана от върховенството на закона (32%) и солидарността между държавите членки на ЕС и неговите региони (27%). Демокрацията и защитата на правата на човека в ЕС и по света остават на пето място с 22%, а свободата на словото и на мисълта - на шесто с 20%.
 
Проучването Евробарометър на Европейския парламент от пролетта на 2022 г. беше проведено между 19 април и 16 май 2022 г. сред 26 578 граждани от всички 27 държави членки под формата на интервюта лице в лице, допълнени с онлайн такива, когато това е било наложително. Средните данни за ЕС са претеглени според броя на населението във всяка държава членка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


520
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
346
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
401 извод, дървени философе, явно не си бил в нито една от описаните от теб държави или ако си бил, си бил на екскурзия за няколко дни. ***, постой там месец, пък се върни да ни пееш тука и друга песен ще запееш. Пълни глупости си наредил, но явно ти е промит мозъка и дори не можеш да разбереш реалното на запад.
345
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха ха ... "СВОБОДАТА" и "ДЕМОКРАЦИЯТА"?!? Абе вие с всичкия си ли сте? Огледайте се наоколо - жестока цензура, тирания и пълна липса на суверенитет. Слугинаж в угода на външни сили, масова корупция в страната. Тия понятия толкова силно се изхабиха в устата на западните тирании, главно САЩ, че загубиха смисъла си. Да плямпате за свобода и демокрация е връх на нахалството и дебелоочието.
344
10
 
9
 
! Отговори
маргинализиран народ преди 1 година
Българите се маргинализираха, защото допуснаха да ги управлява ДС и БСП, ДПС и Боко Тиквата, Копейкин и Сидеров, Каракачанов и Джамбазлийката...... Не защото Запада не ни дава или ни игнорира, а защото ние предпочетохме мързела, преклонената глава и безхаберието пред всекидневен труд, развитие и самоусъвършенстване. Да, вярно е, че да крадеш е по лесно отколкото да се учиш----но всичко е до време. Погледнете как ни изпревари Румъния и ако сте честни поне пред себе си ще замълчите......
343
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
следвана от върховенството на закона ---------- Тази формулировка не е добра без допълнителен контест. И нацистка германия имаше закони и ако всеки ги следваше тогава нямаше да има ни евреи ни руснаци ...
342
18
 
8
 
! Отговори
извод преди 1 година
"Интелигентният" българин не може да разбере,че ако няма демокрация, правов ред, законност---ще бъде най-беден, най-болен и с най-малки права социални, икономически и политически. Там където тези права са гарантирани/ САЩ, Япония, Швеция , Швейцария, Южна Корея, Германия, Великобритания/ хората са богати и с права, а там за където милееят българите-- Путинска Русия и Китай-- хората са бедни ,без права.И все пак , ако българите харесват Путинска Русия--защо никой не отива там да живее?
341
1
 
7
 
! Отговори
абе човек преди 1 година
До До 392,що се занимаваш с ***??????Плюе охранителите,ама като дойдат с каруците бракята,на охранителя звъни!Като му се строши пералнята,на монтьора...Мани ги тия нещастници
340
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
IT спецовете с 20 000лв заплата знаят ли че храната не расте в магазините? Знаят ли че животните трябва да се отглеждат? Знаят ли че за да стигне храната до тях, някой трябва да ремонтира и строи пътища? И някой трябва да я вози тази храна до магазините? Да не говорим, че и някой трябва да им я подреди по рафтовете, да могат да я намерят...
339
9
 
29
 
! Отговори
С Огън и Меч преди 1 година
Демокрация е символ на мизерия, престъпност и безчовечност!И естествено доходите са по-важни от кухата демагогия. Що за общество е това, където специалистите с образование и умения са принудени да работят за около и под 1000лв на месец ... а разни айти-та, чалгари, шофьори и пр получават 2-3 пъти повече ... навсякъде фалш и лицемерие, истинските стойности са загубени и заменени със сурогатни.... повръща ми се от тази Демокрация
338
5
 
18
 
! Отговори
ами не само преди 1 година
за българите,а за всички.Каква е тая ДЕМОКРАЦИЯ,демос кратос-власт на народа,Камелийке,котато същия тоя народ няма какво да яде и не може да си плати сметките,ако че бачка по 10-12 часа на ден?А бай боце тиквун,ленчета с кремчета,кирета и кокорлета,роска широката си веят нещо там и трупат милиони,продават националните интереси,това ли е за теб демокрацията!
337
4
 
5
 
! Отговори
noFreeman преди 1 година
за българина е най-важна Свободата... като е свободен човек, ще се надигне и избеси ония в парламента и цените временно ще си дойдат по местата... те това е, не пишете глупави подвеждащи статии!
336
4
 
8
 
! Отговори
До 392 преди 1 година
Ами всички да станем късогледи прегърбени компютърджии тогава? Извинявай - IT спецове. Ама кой ще те поддържа инфраструктурата? IT спецовете знаят ли как да си оправят тока, ако има прекъсване някъде по мрежата? Или да си отпушат канала? Да не стане така че само с IT спецове не става?
335
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До пияница мистик За съжаление си абсолютно прав. България е страна на комплек-те, които държат с все сила да заявяват колко са велики и разбират от всичко, но всъщност не разбират от нищо, и най-добре го крият зад мизерията за всички. Много се гордеят, какви са темерути, и се присмиват на всички, които са "балами" и работят за да са благосъстоятелни, а после, ако въпросните наистина успеят, започват да им завиждат и да ги плюят, за да се оправдаят за грешната преценка.
334
15
 
13
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 година
А сега умния стане IT спец и взима 20 000 на месец или стане бизнесмен милионер и пр0cтаka умира от завист, че той бачка за 1000 на месец като охрана и не може да се реализира и разбира се, демокрацията, Запада и САЩ са му виновни, а социализма бил нещо много хубаво, че тогава бил равен с умния :))) Нищо, че гледа да си купи западна кола и всичко да му е марково от лошия Запад. Иначе харесва джуджето убиец и диктаторската му политика :) Ама в Маскве няма да иде да живее, а в Берлин
333
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До рибока "За които храната не е преди свободата не са в ред.Мъртвият е напълно свободен,но и това става след като е бил роден." Само дето тук не става дума буквално за физическо оцеляване, а за ОТНОСИТЕЛНО блафосъстояние. Ако сега мислите, че е зле с цените, значи не сте преживявали ценовите шокове от началото на 90те или Виденовото време.
332
9
 
11
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 година
До 389 === Това е и причината да има и толкова фенове на социализма и все още да има комунисти. Тогава всички имаха еднакви секции, коли, дивани, тапети, хладилници и всичко останало. Интелигентният и умен инженер взимаше заплата колкото пр0cтия стругар и стругаря дори му се присмиваше, че от акъла му няма никаква полза. И имат всичко еднакво в къщите си. Даже стругаря имаше с крадени материали вила на село :))) Всички когато са подравнени като стригана трева е рая за неграмотния пр0cтak
331
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До пияница мистик Не е само пирамидата на Маслоу. Виж процентите на одобрение за Русия и неодобрение за САЩ. Просто народа е затънал в невежество и не и знае интереса. Искат да са бедни, за да може всички около тях да са бедни.
330
3
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 година
Авторът на тази статия е добре да прочете какво е "пирамидата на Маслоу" и тогава пак да ръси пр0стотиитe си :)))
329
8
 
7
 
! Отговори
Урсула преди 1 година
На нас не ни е нужен парламент,трябва да го закрият,ние си имаме парламент който се намира в Брюксел ,трябва да се сложи край на този некадърен парламент който ни управлява по най просташкия начин от години!
328
6
 
18
 
! Отговори
Вале Пика преди 1 година
За каква свобода говорим! За псевдосвободата която ни налагат и западната демокрация която плю на собствените си правила и започна да коли и беси всички неудобни еднолично. Медиите обработват свойте зрители слушатели като зомбита и пишат стаии като тази. Няма свобода и демокрация, вие сте мишоци в дупка облъчвани с невярна информация!
327
6
 
13
 
! Отговори
Браво преди 1 година
Демокрация така или иначе няма и не би било възможно да има, така че браво !