МВнР: Правителството взе историческо решение за Северна Македония

Няма да има забавяне за членство в ЕС, ако се изпълняват поетите ангажименти
25 юни 2022 11:30, Петя Славова
83
МВнР: Правителството взе историческо решение за Северна Македония
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Четиридесет и седмото Народно събрание на Република България взе историческо решение да подкрепи отваряне на пътя за присъединяване на Република Северна Македония към Европейския съюз при конкретни параметри. В този контекст Народното събрание очаква Министерският съвет да одобри Преговорната рамка и Заключенията на Съвета, официално предложени от настоящото Френско председателство, както и да бъде подписан Протокол от Второ заседание на Съвместната междуправителствена комисия по чл. 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Северна Македония, по основните параметри, на който има постигнато принципно съгласие със Скопие. Това се казва в позиция на МВнР.

Още по темата

"Решението на българското Народно събрание не би било възможно без твърдия ангажимент на Франция, като ротационен председател на Съвета на Европейския съюз и на останалите държави членки на Европейския съюз към стабилността и просперитета на Съюза и на региона на Западните Балкани. Предложеният от Председателството подход цели намиране на взаимно приемливи решения, които са в интерес на Европейския съюз и Западните Балкани, включително в светлината на руската военна агресия в Украйна. Ключови за решението бяха и последователните усилия на българските институции в продължение на години и особено през последните месеци – усилия, отчитащи на първо място националния интерес, но и европейските ценности и приоритети", изтъкват от министерството.

В позицията се обръща внимание, че параметрите на решението на българския парламент се основават на предложението на Френското председателство и не поставят условия извън вече обсъдените такива при дискусиите в Европейския съюз и в хода на двустранните преговори с Република Северна Македония.

Според МВнР настоящото решение отразява широката подкрепа на парламентарно представените партии в Народното събрание на Република България за европейското бъдеще на всички шест държави от Западните Балкани.

"Изразяваме готовност да пристъпим към подписването на Протокола по член 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Северна Македония. Ред е на отговорните фактори в нашата съседна страна да покажат, не с думи, а с действия, своята ангажираност и желание за собственото си, а и за това на региона, европейско бъдеще. Скоростта, с която Република Северна Македония ще се приближава към членството в Европейския съюз, зависи от нея самата и няма да бъде забавяна, ако страната изпълнява поетите ангажименти по отношение на европейските ценности и добросъседските отношения", заключават от външното министерство.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още по темата: МВнРветоРСМ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
5
 
! Отговори
до 37 преди 1 година
не може да очакваш уважение ако си като катър на мост. А ни смятат за такива. И все отпослее ни идва акъла. А смисълът е точно обратния: Да усетиш какво ще става и ти да водиш, а не да се дърпаш
35
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Министърът от ИТН хвали споразумението, а Тошко ИТНъшки: Предателии, Нали ви казахмееее. Ето защо напуснахмеее! Пълна шизофрения!
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стотици думи, а стигат няколко - за 6 часа САЩ и европейските им лакеи накараха нашенските мекерета да клекнат на РСМ. Постижение си е, дори за българските продажници. Не съм патриотар, но ако не показваш поне малко самоуважение, не може да очакваш уважение от другите.
33
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За що Македония в пакет со Албания?
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НС и МС се провали досега и се опитват да се измъкнат от позора чрез ЕС.
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В началото на ковида изтече ньойският договор . Ако се вземе в пред вид всички спорове с Македония отпадат автоматично
30
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи те отказват, ние без да ни пука какво мислят си взимаме решение :))) Поне така изглежда отстрани, може би е само политически пиар :)))
29
6
 
5
 
! Отговори
Ямболски ZV цървул преди 1 година
47-то НС извърши НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО КЪМ ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ!ГАВРА С БЪЛГАРИЯ!
28
0
 
6
 
! Отговори
Много подло преди 1 година
Защо Албания и Македония трябва да са в пакет? Да се юркат едни други ? Тъй ни работят и с Румъния.
27
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не требва ли и макетата да го одобрят това френско споразумение, или взимаме решение само от своя страна :))) Те отказват, нашите се правят на глухи един вид :)
26
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
24.06.2022 - НАЦИОНАЛЕН ДЕН НА ПОЗОРА И НАЦИОНАЛНОТО ПРЕДАТЕЛСТВО!!! ТЕОДОРА ГЕНЧОВСКА - НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ!!!
25
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От мене браво . Да му мисли ЕС. С какви хайвани се захваща.
24
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма нищо историческо а е ПРОВАЛ на досегашната политика. Затова НС клекна на ЕС. Ако е било толко добре досега защо не се продължи. Това е признание за ПРОВАЛ досега.
23
2
 
9
 
! Отговори
aa1830 преди 1 година
Албанеца добре го каза, македонския президент също - кои сте вие да размислите за името на нашата църква......Нещастна нация, преди една седмица се кълняха всички - червени линии, коалиционни споразумения, договор за приятелство, рамкова позиция от 2019....докато не изпълнят няма вдигане на ветото - оня ден звъннаха на Бойко и Христо Иванов и сега всички сме щастливи! Жалко за стотиците хиляди жертви, репресирани, изселени и всичките войни за тези чукари в Македония
22
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега франсетата да се оправят с македонците.Ние си измихме ръцете и от тук нататък ще налагаме вето на всяко неизпълнение на договореностите.Тия не ги виждам в Европа даже и след 10 години.
21
1
 
6
 
! Отговори
Сортови семена преди 1 година
Какво правителство ?
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все някой отвън трябва да ни решава проблемите, така е било в цялата история и затова сме вечно на тоя хал. Други отзад няма...
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще си го преместя фара от другата страна на борда
18
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма ли да смените тази тема вече, че наистина взе да писва...Или това е начин за бягство от истинските проблеми на тази територия и настъпилата мизерия и разсипия.
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кво сега, според френското предложение преговорите започват но няма да бъдат финализирани докато не се уредят отношенията между БГ и РСМ, според мен това си е в полза на македония, като търкулнеш камъка надолу върви че го спирай после ама кой съм аз че да давам експертни мнения