Газопроводът с Гърция започва работа през есента

Към края на месец юни проектът е завършен на 98%
1 юли 2022 12:44, Петя Славова
15
Газопроводът с Гърция започва работа през есента
Снимка: БГНЕС

Газопроводът, който свързва Гърция и България, ще започне работа през септември-октомври тази година. Това обяви пред журналисти Теодора Георгиева, изпълнителен директор на съвместното дружество ICGB, в което с равни дялове участва българската държава през Българския енергиен холдинг и гръцко-италиански акционер.

Към края на месец юни проектът е завършен на 98%. Линейната част е изпълнена изцяло, всички тръби са заварени, положени, зарити и хидротествани. Успешното приключване на хидравличните изпитания гарантира, че съоръжението отговаря на всички стандарти за бранша и е качествено изградено, посочи Теодора Георгиева.

Продължават довършителни дейности по изграждане на наземните съоръжения – двете газоизмервателни станции при град Стара Загора и град Комотини. Станцията на българска територия е завършена на 100% и е с изпълнени пневматични тестове. Вече е запълнена станцията и газопроводът с газ в посока Стара Загора - Комотини, след което ще бъдат извършени функционалните тестове на измервателните линии, обясни Теодора Георгиева. По думите й това ще бъде най-високотехнологичният газопровод в рамките на страната, тъй като интерконекторът ще се управлява изцяло автоматично.

Според нея при влизането в експлоатация газопроводът ще разполага с 3 млрд. кубични метра газ, колкото е потреблението на България, предава БТА.

Теодора Георгиева изрази надежда за пълна политическа подкрепа. Очаква се решение от Европейската комисия и от нашата страна за сертифициране на независим преносим регулатор. Тя уточни, че същият процес върви и в Гърция.

Очаква се по-късно днес междусистемната газова връзка Гърция-България в района на Стара Загора да бъде инспектирана от министър-председателя Кирил Петков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Договорът на България с азербайджанската компания SOCAR е за 1 млрд. кубични метра на година, което е около една трета от общото потребление на страната ни.Тия се подиграват с нашата интелигентност! Какви 3 млрд. куб. метра газ, като за азерски газ имаме договор за 1 млрд. куб. метра на годишна база. Абе НАРОДЕ, НЕ ТИ СИ ПИСНА ДА ТЕ ЛЪЖАТ И ОГРАБВАТ????!!!
7
0
 
4
 
! Отговори
Смях преди 1 година
Казах ли ви аз, че тия приказки са за наивници? Уж юли щеше да е готов. Сега септември уж ще почне работа. Септември ще се окаже, че проектът е закъснял... като задуха севернякът ще сме без газ. А тогава и руснаците няма да искат да преговаряме.
6
2
 
12
 
! Отговори
Даниел Лорер преди 1 година
Ха-ха-ха, нали трябваше от днес да заработи? Ей много лъже този Кирчо! Ако беше Пинокио, носът му до сега да е станал по-дълъг и от моя!
5
0
 
6
 
! Отговори
Тед преди 1 година
Днес е много актуална песента "Съчки събирам". Може и шишарки.
4
6
 
12
 
! Отговори
Fena преди 1 година
"най-високотехнологичният газопровод в рамките на страната....." Какво "високотехнологично" има в една тръба с 5 крана?Но е хубаво да се знае следното: Колко ще заплащаме за транспорт на 1000м3 и колко плащахме досега на руснаците?
3
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
e....нали по него щяха да ни пуснат двата танкера с евтиния газ от фащ (дето се оказа по скъп с 11 долара ама....бели кахъри....)...? са на ръце ли ше го носят до тука... :)
2
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хаха,нали юли щтеше да заработи,ко стана
1
1
 
17
 
! Отговори
реалист преди 1 година
Мързи ги много гърците !!!През лятото не работят а посрещат туристи , и пият узо!!!