Украйна е пред екокатастрофа

Войната води до силно замърсяване на околната среда
8 юли 2022 16:18, Йоана Цонева
70
Украйна е пред екокатастрофа
Снимка: БГНЕС

Експертите изчисляват, че емисиите на замърсители във въздуха в резултат на разрушаването на петролните бази в Украйна от руските окупатори надхвърлят 290 000 тона.

Това съобщи министърът на опазването на околната среда и природните ресурси Руслан Стрелец по време на телевизионен маратон, цитиран от УНИАН.

Той отбеляза, че най-големият металургичен завод изхвърля същото количество замърсители за година и половина.

"Но той излъчва постепенно, намалявайки концентрацията, и няма такова локално въздействие. Когато всичко това се изсипе в огромен облак, това е катастрофа и не можем да предвидим къде ще падне, нито киселинните дъждове или как ще се отрази на водните ресурси и зелените площи. Напълно неконтролируема история и съм сигурен, че това е престъпление не само срещу нашата околна среда, но и, наред с други неща, срещу околната среда в Европа и по света", каза Стрелец.

Министърът увери, че всички загуби ще бъдат изискани от агресора в международните съдилища.

"Имаме шанса да станем първата страна, която действително ще получи компенсация за всички щети, нанесени на околната среда", каза Стрелец.

През април въздушни удари разрушиха единствената голяма петролна рафинерия в Кременчук (Полтавска област). Руснаците бомбардират и около 20 петролни склада.

Още по темата
Според материал на TSN околната среда в Украйна е претърпяла катастрофални последици заради войната. В страната има повече от 20 000 промишлени предприятия и няколко хиляди склада, в които се съхраняват силно токсични отпадъци, и те често са обект на посегателства от страна на руснаците.

Заради войната площта на горските пожари се е увеличила почти 100 пъти, а за четири месеца са регистрирани над 250 случая на екоцид - масово унищожаване на флората и фауната.

Освен това експертите твърдят, че с течение на времето последиците от замърсяването на околната среда, причинено от войната, ще се отразят на здравето на украинците, като по-специално ще доведат до увеличаване на белодробните заболявания и рака.

Според изчисленията на украинското правителство щетите, нанесени на украинската екология от действията на руските окупатори, вече надхвърлят 200 милиарда гривни.

В Черно море продължават да се откриват тела на делфини, убити в резултат на руската военна агресия. Повече от 3000 делфина вече са загинали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
4
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 1 година
А когато САЩ нападнаха Ирак и там горяха петролни кладенци сигурно са били с екологично чисто гориво защото такива статии нямаше. Принципно всеки един снаряд или бомба създава такова количество въглероден диоксид, че ограниченията върху автомобилите се обезсмислят напълно!
59
6
 
1
 
! Отговори
Turk преди 1 година
ВОЙНАТА В УКРАЙНА Е КАТАСТРОФА ЗА РУСИЯ.ДО 2 3 ГОДИНИ ЩЕ СЕ РАЗПАДНЕ КАКТО СССР.МАЛКО ТЪРПЕНИЕ.РЕЙГЪН ГИ ИЗИГРА ПЕРФЕКТНО,СЕГА БАЙДЪН ЩЕ ГИ ДОВЪРШИ ОКОНЧАТЕЛНО !!!БЕНЗИНОСТАНЦИЯТА ЩЕ СЕ ЗАКРИЕ СКОРО.....
58
0
 
5
 
! Отговори
Божил Божилов преди 1 година
Ужасно глупави хора на запад изток север юг.Електрически коли,зелена енергия,растително месо и.т.н.После поредната *** война,която обезсмисля всички предходни действия нанасяйки огромни щети на екосистемите върху цялата планета.На идеите,които искат да се избиват т.е.да си играят на война се връчват,мечове,лъкове и стрели от отпадна дървесина и се изпращат в пустинята Гоби
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тощу що змийски остров е бил освободен от Украинските сили и върнат във владение не Украйна. Нищо не пишат по тази тема обаче!
56
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е еко- и не е пред ! Баш си е реална , огромна , безподобна кактастрофа ,причинена от дрогираното безмозъчно зелено шутче ...
55
3
 
10
 
! Отговори
Adolfo преди 1 година
Надяват се на онези 300 милиарда, които крадливият запартък окраде от Русия. Но играта която Русия започна, ще доведе до огромни загуби за...колективния запад. За кого по напред ще дадат, от онези... 300 милиарда?Пак ще сме на погрешният бряг, след толкова много...борба с течения и вълни.
54
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Окрайна е пред тотална катастрофа, както всички където е стъпил краварски крак!
53
4
 
16
 
! Отговори
Нострадамус преди 1 година
ТЯБВАШЕ УКРАИНЦИТЕ ДА НАПРАВЯТ ОТСТЪПКИ.СЕГА СА ПРЕД ПЪЛЕН КОЛАБС.ЩЕ ЗАВЛАДЕЯТ РУСНАЦИТЕ ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ТЕРИТОРИЯТА ИМ.НЕРАЗУМНИ ПОЛИТИЦИ УПРАВЛЯВАТ СВЕТА.
52
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВЪВ НИКОЛАЕВСКА ОБЛАСТ ОЩЕ 290 УКРАИНСКИ "ГЕРОЙ" ПРЕДАЛИ БОГУ ДУХ.
51
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
поредната глупост, еко меко катастрофи. Грета Тумберг какво каза по въпроса? В Сирия нямаше ли еко катастрофа, а в Ирак, а в Афганистан 10г без еко катастрофа ли е изкараха и само да напомня че ФАЩ използваше танкови бронеснаряди с обогатен уран. Доказано е и има документи но всички мълчите. Та какво казвате за катастрофа смешници?
50
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 51 - Зеления го е подкарал все на инат, та го докара. ***, затри си държавата и народа.
49
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имали шанса и щели да получат..... тоя и той е на кякаква силна дрога. Само шамари ще получите вие!
48
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "а когато краварските агресори унищожаваха петролните находища в сирия, ирак и египет, нямаше проблем с екологията..." ---- не забравяй еко-обеднения уран, с който напълниха целият близък изток и балканите!
47
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе тия цяла Европа ни засипаха с радиация без да има война когато гръмнаха Чернобил. Ама сега за няколко твърди частици ореваха света. Бреее!
46
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПУТИН ДА ИМ СРИНЕ ВСИЧКО. НЕКА СИ РЕВАТ. ДО УТРЕ ОЩЕ ЕДНА ТАКАВА АКО ИМАТ ДА Е ГРЪМНАТА.
45
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а когато краварските агресори унищожаваха петролните находища в сирия, ирак и египет, нямаше проблем с екологията...
44
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗЕЛЕНИЯ КАЗВАЛ ЧЕ НЯМА ШАНС ЗА ПОБЕДА НО ЩЯЛ ДА ОСТАВИ ВСИЧКО РАЗРУШЕНО ТА ПОСЛЕ РУСНАЦИТЕ ДА ИМ Е ТРУДНО ДА ГО ВЪЗСТАНОВЯТ.
43
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото повече се унищожи Украйна толкова по-добре за запада. Ще могат да ползват щетите да съдят Русия после. Запада ще спечели повече от разрушенията в Украйна от колкото Русия. Затова ги насъскват да се бият срещу Руснаците.
42
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
44- може и така да е.всеки действа във своята си територия.руснаците във тяхната си,българите във българската си.нека някой да каже,след като Путин е нападнал Украйна,България не напада ли Македония през ВСВ.
41
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички зелени сектанти да се записват доброволци и да заминават за Украйна, там да се бият само със зелени оръжия.