Русия ще използва Запорожката АЕЦ като военна база

Завзема ключови елементи на инфраструктурата и ги използва за щит
7 юли 2022 18:00, Йоана Цонева
101
Русия ще използва Запорожката АЕЦ като военна база
Снимка: БГНЕС

Русия превръща Запорожката АЕЦ в укрепена военна база, а окупаторите са минирали резервоарите с вода, които охлаждат ядрените реактори, съобщи "Уолстрийт джърнъл".

"Над 500 руски войници, които през март превзеха електроцентралата, са разположили на територията и напоследък тежки артилерийски батареи, а в по бреговете на водния резервоар, който охлажда шестте реактора са инсталирали противопехотни мини." - пише американското издание, с позоваване на работещи в ЗАЕЦ.

Развръщането на територията на централата на артилерийски части заедно с минирането на охлаждащия резервоар осигурява на руснаците гаранция, че ВСУ няма да отвърне срещу централата на какъвто и да е обстрел, воден от нейна територия. На практика ЗАЕЦ, която е най-голямата атомна централа в Украйна се е превърнала в бастион за руските въоръжени сили във войната им в Украйна и служи за подсилване на фронтовата линия, пише "Уолстрийт джърнъл".

През миналия месец Русия е разположила в централата реактивна система за залпов огън "Смерч", която подсили докараните вече по-рано системи "Град", танкове и бронирани машини. Теренът около самата АЕЦ е изровен и обкръжен с окопи.

Представители на военното министерство на Украйна смятат, че дори украинските сили да бяха в състояние да предприемат военна офанзива за да отвоюват обратно централата, така или иначе основните им цели сега са контраофанзивите в района на Харков и Херсон.

Още по темата
"Изглежда, че руската тактика е се основава, наред с всичко друго, на това да завзема ключови елементи на инфраструктурата и да ги използва за щит. Ние няма да атакуваме електроцентралата. Можем само да я обградим, да окупираме околните райони и да помолим руснаците да напуснат." - казва бившият министър на отбраната на Украйна Андрий Загороднюк, цитиран от "Уолстрийт джърнъл". Работниците в централата и техните семейства се опасяват, че нарастващата милитаризация на комплекса може да доведе до катастрофа, подобна на тази в Чернобил.

Вестникът подчертава още, че миналата седмица Международната агенция за атомни енергия в продължение на три дни не е имала информация за ситуацията в атомната електроцентрала, когато връзката с нейната система за данни е била прекъсната. Това е втори път от началото на руската инвазия, когато МААЕ губи достъп до показанията на камерите и инструментите в централата. Според "Енергоатом", украинската компания, която управлява централата, руски войници заплашват да изпразнят охладителните й резервоари, за да проверят дали поддръжници на Киев не са скрили оръжие там. Това може да създаде сериозна заплаха за безопасността на централата.

Всекидневникът допълва, също така, че руски войници отвличат работници в електроцентралата за откуп. Според персонала на ЗАЕС в момента в плен (отвлечени) са над 40 души, а техни колеги се оплакват, че заради това имат повече работа. Един от отвлечените е предал, че руснаците искат за освобождаването му 50 000 гривни (приблизително 1700 евро).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
1
 
1
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 година
" БАЗАТА НА ОБРЕЧЕНИТЕ"......ха,ха,хааааааа....
86
1
 
1
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 1 година
значи ---СМЕТАЙТЕ ВЕЧЕ 500- РУСКИ ВОЙНИЦИ ЗА ХОДЕЩИ СМЪРТНИЦИ...ХА,ХА,ХАААААААА....ТОВА ЩЕ Е РЕЗУЛТАТА!
85
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е като е окупирана и никой не влиза и излиза от там как точно разбрахте какво се случва? Май само си пишем за да будалкаме народа.
84
2
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Хе, не знаех, че ЗАЕЦ е окупирана...ама човек винаги може да научи нещо ново от американската преса.
83
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали руснаците бяха отстъпили от Харков и украинците бяха стигнали границата. Сега в статията пише че укрите били в контраофанзива. Що тъй.
82
1
 
4
 
! Отговори
баце преди 1 година
фалшива новина - това коментират.
81
2
 
2
 
! Отговори
някой преди 1 година
На снимката е Чернобил. Какво коментирате?
80
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да си живи и здрави зелените човечета на путин желаем от все сърце успех нека господ да ви благослави
79
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да ви и чумите какво сте написали ***
78
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи, руските ядрени терористи са превърнали една АЕЦ в прикритие, зад което да стрелят по противника, защото знаят, че няма как да се стреля по тях. Чудовищата в Кремъл не се интересуват нито от рискове от аварии, нито им пука за права, нито за правила.
77
9
 
10
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ЗАЩИТАТА НА ЗАЕЦ ОТ ФАШИСТИТЕ НА ЗЕЛЕНОТО ЧОВЕЧЕ ОТ КИЕВ Е ВАЖНА ЗА РУСИЯ ЕВРОПАТА И СВЕТА !!! БРАВО ПУТИН , ДАНО УСПЕЕШ !!!
76
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Технологиите които се появяват са от т. нар. обратно проектиране или обратен инженеринг на тези летящи дискове или по договора за сътрудничество между правителството на сащ и сивите човечета. Който се оказва една голяма измама за американското правителство и поради която се налага да се крие от обществеността.Сивите човечета отвличат хора за генетични експерименти в подземни бази и не могат да бъдат контролирани, както първоначално е било записано в този договор.
75
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има много паднали летящи чинии, които се прибират от военните в най-строга секретност.Даже има случай на много голям по размери летящ диск, който не може да бъде транспортиран, тогава просто са го заровили, където е паднал.
74
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голямата пречка пред прогреса не е невежеството, а илюзията за знание. В момента мнозина мислят че имаме много големи знания, всъщност сме стигнали там откъдето многодруги цивилизации поемат пътя към своята гибел.
73
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всякакви оръжия, които се разработват от времето на т. нар. "звездни войни" при Рейгън са за отговор на атака от космоса на някаква вражеска извънземна армада. Официално се говори за някаква руска заплаха. Във вътрешността на планетата и под океана има и други цивилизации.
72
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
CIA (ЦРУ) и NASA са завладяни от нацистите, сащ се управлява от т. нар. дълбока държава, президентът им е само марионетка на конци. Тяхната цел е "нов световен ред" под американско управление - управление на дълбоката държава. А това е заплаха за завладяване на планетата от рептилоидите, те са вече тук отдавна, сивите човечета са техните биологически роботи, които вършат всякаква работа вместо тях. На човечеството е отредено да бъдат роби, чипирани, при това бройката ще бъде силно намалена.
71
7
 
8
 
! Отговори
асдаа преди 1 година
Слава России!
70
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хитруват, но накрая ще се предадат или ще умрат от глад.
69
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1700 евро подкуп?! ***, нов ден - ново дъно, а?
68
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе Коланче,ти като направи пейст и копи на статията и след това я преведе с гооглето прочете ли каква боза се е получила или немаше време...спрете да пускате такъв сютляш бе хора,напишете нещо смислено,реално,обективно нали сте ходили в университет толкова време,това ли ви учиха там...