ЕС към Полша и Унгария: Погрижете се за демокрацията!

Двете страни не са изпълнили условията за отпускане на милиардна помощ
13 юли 2022 21:05, Йоана Цонева
34
ЕС към Полша и Унгария: Погрижете се за демокрацията!
Снимка: БГНЕС

В сряда Европейският съюз поиска от Унгария и Полша да подобрят независимостта на съдебната система и медиите, както и гаранциите за борба с корупцията, като заяви, че условията за отпускане на милиардна помощ за двете страни не са изпълнени и че продължават да съществуват сериозни опасения.

Оценката е направена в новия доклад на изпълнителния орган на ЕС за върховенството на закона, който включва съвети за демократични подобрения във всички 27 държави-членки на блока - от по-добро разкриване на финансови данни от длъжностните лица до цифровизация на публичната администрация.

Но погледите са насочени към двете бивши комунистически страни, в които евроспектичните правителства водят все по-ожесточени битки с ЕС по въпросите на миграцията, правата на човека, околната среда и демократичните ценности.

"Войната на Русия в Украйна е още едно напомняне за важността на нашата работа за поддържане и насърчаване на върховенството на закона в ЕС и извън него", заяви европейският комисар по въпросите на ценностите и прозрачността Вера Йоурова при представянето на доклада.

"Можем да останем надеждни само ако собствената ни къща е подредена."

Базираната в Брюксел Комисия спира достъпа на Будапеща до 15,5 млрд. евро от средствата за стимулиране, предназначени да помогнат за извеждане на икономиките от кризата на COVID, както и до още 36 млрд. евро, предвидени за Полша, най-голямата страна в източната част на ЕС.

Комисията вече е одобрила изплащането на средства за 25 държави членки. Полша е в тази група, но все още не е получила никакви пари, тъй като Комисията обещава да се въздържи от извършването на действителния банков превод, преди да бъде оправена полската съдебна система.

До момента Комисията е изплатила над 100 млрд. евро на държави, сред които Испания и Хърватия. Нидерландия представи плана си за разходите за одобрение едва миналата седмица след продължителни политически борби у дома.

Още по темата
Комисията все още не е одобрила плана на Унгария.

Но в сряда в доклада на Комисията се посочва, че опасенията относно независимостта на съдебната система в Унгария "остават без отговор".

В него се препоръчва Будапеща да засили ролята на своя Национален съдебен съвет, както и да засили независимостта на медийния регулаторен орган и да приеме "всеобхватни реформи в областта на лобирането".

За Варшава тя заяви, че "продължават да съществуват сериозни опасения, свързани с независимостта на полската съдебна система".

Тя предписва разделяне на функциите на министъра на правосъдието и на главния прокурор, подобряване на достъпа на гражданското общество до разработването на политики и гарантиране на справедлив процес при вземането на решения за издаване на лицензи за работа на медиите.

Това се случва в деликатен момент за Виктор Орбан, дългогодишен министър-председател на Унгария, където валутата форинт достигна рекордно ниско ниво спрямо еврото на фона на двуцифрена инфлация и нарастващи разходи за енергия.

Консултантската компания Eurointelligence заяви, че обширните разходи, които са помогнали за последната изборна победа на Орбан през април, на практика са изчерпали бюджетния дефицит, предвиден за цялата 2022 г., през първата половина на годината.

"Това оставя Орбан пред сложен икономически проблем за решаване, с който би било по-лесно да се справи, ако имаше достъп до финансиране от ЕС", се казва в бележка от сряда.

През седмиците Будапеща многократно заяви, че е готова да сключи сделка с Комисията, но изпълнителният орган отчете недостатъчен напредък от страна на Унгария, която от години се противопоставя на натиска за засилване на гаранциите срещу корупцията.

Междувременно Орбан усложни усилията на ЕС да наложи санкции на Русия за воденето на война в Украйна или да договори минимален световен корпоративен данък.

"Унгария и Европейската комисия... се приближават към взаимно вредния етап на застой в противопоставянето си по отношение на върховенството на закона", заяви Eurointelligencе

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
ай стига ма преди 1 година
Ха, ха ,ха ! Щом не им изнася намесват "демокрацията ", каквато няма в ЕС ,защото всички ние от източна Европа трябва само да слушаме !
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еврозелките пак са се правили на умни. Накрая заради идиотиите си, насила ще разпаднат ЕС.
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
времето ви истече лягаите да спите лека нощ
17
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Времето ви изтича, брюкселски бюрократи!
16
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Базираната в Брюксел Комисия спира достъпа на Будапеща до 15,5 млрд. евро от средствата за стимулиране . . . . Това не се ли наричаше рекет, но сега е вече международен или интернационален такъв! Време е за Възраждане на ЕС! Малко игра на думи за 80%-те.
15
0
 
6
 
! Отговори
Орбан преди 1 година
Дюбре.
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно звучи от хора в Германия и Дания, които замерят фермери със зъл отворен газ задето протестират срещу зелената сделка. Много интересно. Там няма ли да каже нещо някой за демокрация? 250 000 излезли на протест очевидно не са съгласни с нещо? Гласа народен няма ли кой да чуе? Или само ако е в Източна Европа тогава трябва да е демокрация в Западна няма значение!
13
0
 
18
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Колко смешно ще изглежда целият този цирк на бюрократите само след няколко месеца. Тези хора са на друга планета ще има брутално крушение на целият измислен модел който толкова упорито налагат на нормалните хора.
12
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво значи демокрация? Господство на богатите елити над обикновените хора?
11
16
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако ЕС е диктатура, Русия какво е? Демокрация хахаха Откачихте друзя
10
1
 
21
 
! Отговори
Орбан преди 1 година
Грижим се,грижим се!! Ама се грижим и за нашите народи,за разлика от българските властници Кирчо и Ококорчо!! Ясно?? А вие с тия " санкции" срещу Русия мислете ли каква стагнация,инфлация и мор сред обикновените ви граждани ви чака?? Справка - Германия!!!
9
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За ЕС демокрацията се състои в това - мъжете да се обличат с полички, да парадират по улиците, че са с хомоориентация, а жените да се обличат като мъже и да циврят по улиците, че се обичат взаимно до полуда.
8
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Банда самоизбрали се брюкселски лентяи говорят за демокрация, тояга за вас.
7
0
 
27
 
! Отговори
По същество преди 1 година
Вие също. Аз Борели и Ла'йнени не съм избирал.
6
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да пълниш страната с извратеняци от лгбт *** не е демокрация
5
1
 
26
 
! Отговори
ЕС е феодална преди 1 година
Организация, с типичните сюзеренни - васални връзки. Германия стои начело на тази феодална политическа структура със съмнителен международно правен статут. В Брюксел управлява наднационален кабал, който играе ролята на пазител и административен ръководител на организацията. Нищо демократично и либерално няма в тази измислена империя заграбила суверенитета на народите на континента.
4
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква демокрация бе, брюкселски диктатори.
3
7
 
3
 
! Отговори
бай Ставри преди 1 година
1,2,3 Айде бе, закъсня със следващия
2
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоталитарен режим от ЕС. Без никакъв суверенитет на държавите.
1
5
 
32
 
! Отговори
От България преди 1 година
Вие се погрижете за демокрацията а не Полша и Унгария . Деградирали сви-не кланещи се на евреите и сатаната . Ненормалници деградирали бо:-клуци