Целият екипаж на разбилия се самолет в Гърция са загинали

Превозвали са около 12 тона боеприпаси
17 юли 2022 14:35, Петя Славова
71

И осемте души на борда на разбилия се самолет в Гърция са загинали. Те са превозвали близо 12 тона боеприпаси. Мястото на катастрофата е близо до град Кавала, а на местните беше наредено да затворят прозорците си, предава Bulgaria ON AIR.

Машината катастрофира в безлюдна местност далече от населените места. Двама пожарникари, участвали в акцията, са настанени в болница заради проблеми с дишането.

В 23 часа товарният военен самолет "Антонов", излетял от Сърбия се разбива в Гърция. Пилотите подават сигнал, че имат проблем с един от четирите двигателя и получават разрешение да кацнат в Солун или Кавала. Пожарът на корпуса обаче не позволява това. 1500 души от селата в района подават сигнал на 112 след експлозията.

Още по темата

Пожарните екипи пристигат на място, но трудно стигат корпуса на самолета заради последващите взривове. Към мястото тази сутрин тръгна специален екип за ядрено-биологична защита. На мястото е открит и бял прах, чийто произход все още не може да се установи. Затова има и предупреждение към местните да затворят прозорците.

"Започнахме да правим измервания, но засега нямаме точни данни. На мястото на катастрофата има бял прах, който не можем да установим какъв е. По това работи армията. Вече пожарът е потушен, но има малки локални огнища. В радиус от половин километър е забранено да се преминава. Призоваваме живеещите в района да затворят прозорците", посочи координаторът на противопожарната служба генерел-лейтенант Мариос Апостолидис.

Преди да влязат спасителните екипи мястото ще бъде проверено от специалисти по експлозиви. Веднага след експлозията местните разказват, че са усетили парене в устата и носа.

"Чух, че минава самолет, и в следващия момент светна буквално като светкавица! Видяхме експлозията и гъбата от взрива. В този момент токът спря. Бях вкъщи с децата си, първо си помислихме, че това един от тези летящи фенери, но само след няколко секунди разбрахме, че това е самолет! Горящ самолет! В следващия момент се разби и избухна!", разказват местните.  

Температурата около корпуса на разбилия се самолет все още е много висока и има тлеещи огнища. А сръбските власти дадоха още информация около полета.

"Всички 8 членове на екипажа са загубили живота си. Самолетът излита от Ниш в 20:40 часа, като на него са били натоварени 11,5 тона от нашата специализирана индустрия. Собственик на стоката беше частната фирма "Валир" от Сърбия. Този полет имаше всички надлежни разрешителни. Всички в съответствие с международните разпоредби", каза министърът на отбраната на Сърбия Небойша Стефанович.

Сръбският военен министър отбеляза, че някои медии злонамерено спекулират, че самолетът е транспортирал оръжие за Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На десетия опит успях да сложа минус на гигилосника хихилосника.
50
1
 
1
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 1 година
ТАКА Е , КАТО КАРАТЕ РУСКИ МАШИНИ И САМОЛЕТИ ---ПАДАТ , КАТО КРУШИ...!
49
5
 
3
 
! Отговори
Освен, че преди 1 година
самолетът е украински, всички се надяваме екипажът да е бил 100% укри нацисти.
48
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Следващия път, ако падне в Черно море, ще избухне ли или ще потъне? Може ли да предизвика катаклизъм?
47
8
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Гръцките спец служби още не могат да разберат антракс ли е или бял прашец за Зеленски. ----///----- Ами защо не попитат вашите любими путински под гьзници - сърбите, които са го натоварили?
46
6
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
АН-12.Този самолет сигурно е бил на 50+ години.Произведен в СССР.Целият съветски авиационен *** трябва да се издаде като скрап,вместо да причинява жертви.
45
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имало е много бял прах,разпръснат около самолета.Гръцките спец служби още не могат да разберат антракс ли е или бял прашец за Зеленски.
44
1
 
13
 
! Отговори
До 50 преди 1 година
През Румъния не е ли по-близо до Украйна??
43
0
 
5
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
Има една статия от 2006 г. за няколко експлозии във военен завод в Парачин , близо до Ниш. Тогава се е издигнал облак с форма на гъба над Парачин. Явно имат производство на някакъв вид бомби.
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Големи специалисте сте тука поне завършете осми клас.
41
1
 
11
 
! Отговори
Вервайте ми преди 1 година
Бангладеш?,може би но от там за Украйна.Не сме расли в саксия.
40
2
 
9
 
! Отговори
pege преди 1 година
при 12 тона боеприпаси кратера ще е поне 3 метра дълбок и 6м диаметър. Тука май мирише на химическо оръжие. да не се прават на туй онуй
39
3
 
13
 
! Отговори
Моля те, недей преди 1 година
Петя, целият екипаж Е загинал, а не СА загинали! Екипаж е в единствено, а не в множествено число. Ако бяха екипажИ, тогава можеш да кажеш, че СА загиналИ.Чети, какво си написала, преди да го публикуваш! Допускам, че не е от непознаване на езика, а от недоглеждане и бързане. Има някои редакторски програми, които колкото помагат, толкова и пречат. Не разчитай на тях, а на главата на раменете си. Все пак, такава груба грешка при това в заглавието е недопустима!
38
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дали не е същото вещество от химтрейлите? В Кавала са им забранили да излизат и да отварят прозорците. Едва ли е заради пудра захар.
37
4
 
14
 
! Отговори
11 преди 1 година
Сега, ако стане епидемия около Кавала, ще стане ясно как се стига до поредните вълни.
36
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърбите са прибрали парите от оръжията с който са натоварили самолета и в тях са поставили и бомба.Очаквали са самолета да гръмне над София, но не се е получило.
35
6
 
13
 
! Отговори
Напълно заслужено! преди 1 година
Преносители на смърт са били. Оръдия на дявола в изпълнение на пъклените му дела.
34
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Братска Сърбия продава оръжие на полубратска Украйна, която воюва с братска Русия на страната на враговете от Нато. Свински черва заплетени. Важното е едни милиарди да вървят в нечии джобове, а обикновените хора - украинци, руснаци, сърби, гърци - кучета ги яли.
33
4
 
19
 
! Отговори
Валери преди 1 година
Ама от Бургас всеки ден излитат укриски военни самолети...не че другарката Нинова търгува с оръжие неее тя не е такава ...много бих желал да присъствам на среща между нея и Путин и тя да го уверява че не доставя оръжие на укрите...ама много искам..
32
11
 
14
 
! Отговори
Валери преди 1 година
Браво ..всичките им самолети да се разбиват...един да падне в София върху народното събрание и един върху гейвро парламента...