Целият екипаж на разбилия се самолет в Гърция са загинали

Превозвали са около 12 тона боеприпаси
17 юли 2022 14:35, Петя Славова
71

И осемте души на борда на разбилия се самолет в Гърция са загинали. Те са превозвали близо 12 тона боеприпаси. Мястото на катастрофата е близо до град Кавала, а на местните беше наредено да затворят прозорците си, предава Bulgaria ON AIR.

Машината катастрофира в безлюдна местност далече от населените места. Двама пожарникари, участвали в акцията, са настанени в болница заради проблеми с дишането.

В 23 часа товарният военен самолет "Антонов", излетял от Сърбия се разбива в Гърция. Пилотите подават сигнал, че имат проблем с един от четирите двигателя и получават разрешение да кацнат в Солун или Кавала. Пожарът на корпуса обаче не позволява това. 1500 души от селата в района подават сигнал на 112 след експлозията.

Още по темата

Пожарните екипи пристигат на място, но трудно стигат корпуса на самолета заради последващите взривове. Към мястото тази сутрин тръгна специален екип за ядрено-биологична защита. На мястото е открит и бял прах, чийто произход все още не може да се установи. Затова има и предупреждение към местните да затворят прозорците.

"Започнахме да правим измервания, но засега нямаме точни данни. На мястото на катастрофата има бял прах, който не можем да установим какъв е. По това работи армията. Вече пожарът е потушен, но има малки локални огнища. В радиус от половин километър е забранено да се преминава. Призоваваме живеещите в района да затворят прозорците", посочи координаторът на противопожарната служба генерел-лейтенант Мариос Апостолидис.

Преди да влязат спасителните екипи мястото ще бъде проверено от специалисти по експлозиви. Веднага след експлозията местните разказват, че са усетили парене в устата и носа.

"Чух, че минава самолет, и в следващия момент светна буквално като светкавица! Видяхме експлозията и гъбата от взрива. В този момент токът спря. Бях вкъщи с децата си, първо си помислихме, че това един от тези летящи фенери, но само след няколко секунди разбрахме, че това е самолет! Горящ самолет! В следващия момент се разби и избухна!", разказват местните.  

Температурата около корпуса на разбилия се самолет все още е много висока и има тлеещи огнища. А сръбските власти дадоха още информация около полета.

"Всички 8 членове на екипажа са загубили живота си. Самолетът излита от Ниш в 20:40 часа, като на него са били натоварени 11,5 тона от нашата специализирана индустрия. Собственик на стоката беше частната фирма "Валир" от Сърбия. Този полет имаше всички надлежни разрешителни. Всички в съответствие с международните разпоредби", каза министърът на отбраната на Сърбия Небойша Стефанович.

Сръбският военен министър отбеляза, че някои медии злонамерено спекулират, че самолетът е транспортирал оръжие за Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 35 "Самолетът е излетял от Ниш, където е руската военношпионска база на Русия. Груба грешка, защо украинците изобщо, работят със Сърбия, която е руска марионетка?" Самолет излита от проруска държава, с проруско авторитарно правителство, което твърди, че "товарът има всички документи", които се оказват пълен фалшификат, обаче някой мисли, че това било товар за противника на Русия във войната :)))))) Абе, имам един мост за продаване в Нигерия :)))
30
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна е във война,Сърбия произвежда боеприпаси,които се използват в ВСУ,но самолетът лети за другаде?Сърбия не знае?Руснаците смятат сърбите за братя,1185/братя .Боже опази!/,но сърбите са най-големите к.ви на балканите!
29
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
3 пъти същия самолет е излитал от Бургас.. Носил е боеприпаси за Полша. Намерили са мръсният начин да снабдяват Украйна с оръжие през трети страни. И всъщност доставчиците искат война. Вярват си, че ще оцелеят.
28
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Сата НАТО КАто се има предвид "специалния товар" и като знам как точно такива неща една "специална" държава ползва в една "специална" операция, е почти 100% сигурно, че кремълските другаре са били крайните получатели на "пратката". ОСОБЕНО като се има предвид,ч е те НАЙ-обичат да обвиняват вргаовете си в техните собствени престъпления. Справка: вкарването н НАвални в затвора по обвинение в корупция, и то от най-корумпрания човек в света и то след съшит с бели конци скалъпен процес.
27
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Самолетът е излетял от Ниш, където е руската военношпионска база на Русия. Груба грешка, защо украинците изобщо, работят със Сърбия, която е руска марионетка?
26
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците също вече обикалят къде ли не да просят снаряди. И тяхното е ненормална работа - по 40 000 снаряда на денонощие изстрелват.
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дейли Мейл във всичките си статийки нарича самолета украински и пилотите украинци. Летели са към Бангадеш. Имало мини и други оръжия.
24
7
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Изключително глупава идея е да се работи със сърбите, които са руски под гьзници. Не знам кой е подучил украинците да направят тая грешка.
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според сръбския транспортен министър самолета имал "всички нужни документи" и според тях превозвал бойни и тренировъчни мини. Като се имат предвид замесените в спасителната операция екипи и съобщенията за "неизвестно вещество", защо ли си мисля, че сърбите нещо спестяват истината? :))))
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 30 "Най-вероятно сърбите са продали барут на фирма от Бангладеш, но е щял да завие към Украйна :) И по погрешка е бил свален от приятелси огън на НАТО." Сърбите не знаят на кой всъщност продават. Като Нинова. :)))) И "естествено" ще продадат точно на държавата, която воюва с тоя, който им осигури "евтин" газ. :)))) Забавно е да се четат интерпретациите на русофилите.
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-вероятно сърбите са продали барут на фирма от Бангладеш, но е щял да завие към Украйна :) И по погрешка е бил свален от приятелси огън на НАТО.
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бебо Несъмнено от "новите" руснаци.
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До !!! "Самолетът е сръбски, нает от украинска фирма, превозващ боеприпаси за Бангладеш." "Украинска фирма от новата "администрация" на Донбас, нали? :))))
18
5
 
10
 
! Отговори
Бебо преди 1 година
Защо в статията никъде не се споменава, че самолетът и екипажът са украински?
17
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Оппа "Самолетът не бил за Украйна? А за къде? Сигурно за Русия?!?" Наистина, странно, че Сърбия, най-верния съюзник на Русия на балканите, изрпраща "боеприпаси" за Русия. Много по-"логично" е да ги изпраща за воюващата с Русия Украйна! Абсурдите и логическите провали на руските мегафони край нямат.
16
3
 
3
 
! Отговори
!!! преди 1 година
Самолетът е сръбски, нает от украинска фирма, превозващ боеприпаси за Бангладеш.
15
2
 
7
 
! Отговори
Оппа преди 1 година
Самолетът не бил за Украйна? А за къде? Сигурно за Русия?!?
14
2
 
12
 
! Отговори
АЛО преди 1 година
Нинова , четеш ли ? Продължавай да изнасяш оръжие за трети страни докато почнат да падат самолети над Бг .
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каквото са търсили това са намерили.
12
6
 
8
 
! Отговори
По същество преди 1 година
Хванаха сърбите над*пени към САЩ. Изневяра на Русия. До няколко дни ще се разбере истинската дестинация на оръжията - САЩ. И тогава сръбския народ бърже бърже ще приключи с амбициите на елита им за ЕС и НАТО.