РСМ трябва да реши проблеми, отлагала във времето

Любчо Нешков: Загуби 30 г. в спорове и фалшифициране на документи
18 юли 2022 11:06, Петя Славова
21

България ще съдейства на РСМ за по-бързата й евроинтеграция . нещо, което прави в продължение на 30 години. Протоколът е част от Договора за добросъседство. Той е част от френския пакет. За 5 години до момента е имало само две срещи на междуправителствените комисии, което показва, че случилото се през последните 2 години е било неизбежно - България да отложи началото на преговорите на РСМ с ЕС.

С тези думи журналистът Любчо Нешков коментира в "България сутрин" подписването на двустранния протокол, като част от пакет документи, които вдигат българското вето и отварят пътя на РСМ към ЕС. Преди това македонският парламент прие френското предложение.

Още по темата

Според Нешков РСМ е изправена пред сериозни изпитания и трябва да реши проблеми, които е отлагала във времето. Той е на мнение, че Северна Македония е загубила 30 години в спорове и фалшифициране на международни документи.

"Не може официалната държавна идеология да се основава върху омразата срещу съседен народ като българския. Случилото се в Скопие отвори очите на нашите партньори в ЕС. Проблемът между РСМ и България не е фундаментален за ЕС и не му обръщаха много внимание. Този път с очите си видяха и с ушите си чуха каква е тази идеология. Тя е антиевропейска, не само антибългарска", подчерта Нешков пред Bulgaria ON AIR.

"Ако имаше народен гняв и бунт, тогава в деня на подписването трябваше да има поне 100 хил. души. Автобусите намаляха, предполагам, че и парите са изразходвани. Има разлика в публикувания в Скопие протокол. Има съществени разлики за Средновековието. Тепърва ще бъдем изправени пред нови трудности в общуването с колегите от РСМ", каза още журналистът.

Нешков попита нормално ли е да има мощна делегация от РСМ у нас и да не участва в съвместната пресконференция. По думите му това е бягство от действителността.

"Не може да манипулирате македонското общество, че има ново предложение и вчера да казвате, че в този протокол са спечели 3 точки, а България - една. Не сме на футболен мач и не сме част от някакви агитки, за да правим евтина пропаганда", настоя Нешков.

"Македония имаше по-добър вариант - властите в София и Скопие да се договорят. Сега ще трябва да се отчитат в Брюксел, където отново българският глас е решаващ, след като минат всички процедури. Ние не претендираме за вписване в Конституцията на малцинство, а за оцелелите от жестокия геноцид", заяви журналистът.

Сближаването между България и РСМ е неизбежно и нормалните отношения нямат алтернатива, заключи гостът в студиото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До бай Даньо Благоевград и Кюстендил са обезлюдени селата. Така ще стане и с РСМ.
11
0
 
3
 
! Отговори
бай Даньо преди 1 година
До Маке _ Смятай признали сме го македонското малцинство утре ! Ще стане. С това ли ви излъгаха!? Между другото ходил си си да ги питаш дали са македонци в Благоевград , да не ядеш бой!?
10
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сегашните граждани на РСМ след десетилетия на фалшификации се считат вече за отделна нация.Само дето бабите и дядовците им са били българи...Но правото да си невеж, *** и упорит е неотменно и съвременните ресиманци достойно си го защитиха !
9
1
 
16
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
Македонке, имаше един като теб от Скопие (в другите градове мсово хората могат и да мислят), който така казваше на една мацка "Ти си от Банско значи си македонка". Тя му се усмихна и му каза може да сме едно, но аз съм ЧИСТА БЪЛГАРКА, знам каква съм и не ме е страх да го призная. ***'епа го! :)))
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще го израстат :()))
7
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе и гърците така накрая вече с погнуса и облекчение приключиха и се откачиха от тия миризливции. Това не са преговори, а някаква истерия, комунизъм, спомени за тито и хубавия им комунизъм... Тия хора са объркани- западът им наливаше милиарди навремето за да ги противопостави на комунистическите страни. Сложно е и е най- добре да я караме без емоция. Никакъв туризъм там и затваряме зеленчуците и плодовете от там. С тези хора не може да се общува- омерзително е!
6
35
 
1
 
! Отговори
Маке преди 1 година
Слава на Макрон за храбриот потег за признавае на македонското малцинство во украдената Пиринска Македониа! Македониа на Македонците!
5
1
 
15
 
! Отговори
художника преди 1 година
До Македонк,ви човешки права бе, они макетата не са хора, они са антички. :)
4
31
 
3
 
! Отговори
Македон преди 1 година
Сега е време вие, татари конечно да го признаете македонското малцинство во Бугариа и да им ги дадете на тие поробени луге нивните човекови права.
3
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Македония може да няма протестиращи,но вярвай има разочаровани от тяхните политици.Те са толкова разочаровани,че малдите напуснаха страната си.Новото в Македония е ,че до преди ветото бяха разочаровани от Македонските политици,а сега са разочаровани и от Българските политици.Те си обичат държавата,както си обича всеки Българин България.Това е и основната причина да има голямо разочарование.В Македония не могат да повярват,че има политици които са по-зле от тяхните.Сега го виждат с очите си.
2
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не осъзнавате ли какво вършите като непрестанно каните хора,които мразят Македония.Започнете да каните положитлени хора.Това е начина да започнем да мислим позитивно за съседите,а като краен резултат ще започнем да мислим позитивно лично за себе си и държавата ни.Вие нямате ли семейства?Как се рязбирате с тях?Непрестанно ли искате от съседите да правят неща,които са трудни за тях?Какво ще стане ако непрестанно дразните съседа си и го критикувате,а не правите нищо за него?
1
6
 
17
 
! Отговори
от целата работа.. преди 1 година
..само разбрах ,че Слави Трифонов е geбuл. Ако споразумението със С.Македония беше толкова лошо про-руските партии там нямаше да вдигат толкова пушилка. Реално рассиа е силата която иска България и Македония да са разделени.