Зеленски, уволненият приятел - предател и как продължава Русия войната?

Приятелят от детство Иван Баканов е заподозрян като предател
19 юли 2022 16:10, Йоана Цонева
75
Зеленски, уволненият приятел - предател и как продължава Русия войната?
Снимка: БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски уволни ръководителя на службата за вътрешна сигурност и държавния прокурор, като се позова на стотици случаи на предполагаема държавна измяна и сътрудничество с Русия, докато Москва изглежда се готви да засили военните си операции, предаде "Ройтерс".

Зеленски заяви, че повече от 60 служители от службата за сигурност SBU и прокуратурата са работили срещу Украйна в окупираните от Русия територии, а срещу служителите на правоохранителните органи са заведени 651 дела за държавна измяна и сътрудничество.

Уволненията в неделя на Иван Баканов, ръководител на Службата за сигурност, и на главния прокурор Ирина Венедиктова, която ръководеше усилията за преследване на руските военни престъпления, както и огромният брой дела за държавна измяна разкриват огромното предизвикателство на руската инфилтрация, докато Киев се бори с Москва в това, което според него е борба за оцеляване.

"Такъв набор от престъпления срещу основите на националната сигурност на държавата ... поставят много сериозни въпроси пред съответните ръководители", каза Зеленски. "Всеки от тези въпроси ще получи подходящ отговор.

В нощното си обръщение към нацията Зеленски отбеляза неотдавнашния арест по подозрение в държавна измяна на бившия ръководител на СБУ, наблюдаващ региона на Крим - полуостровът, анексиран от Русия през 2014 г., който Киев и Западът все още разглеждат като украинска земя.

Зеленски заяви, че е уволнил висшия служител по сигурността в началото на инвазията - решение, което според него вече е доказано като оправдано.

"Събрани са достатъчно доказателства, за да бъде докладвано това лице по подозрение в държавна измяна. Всички негови престъпни дейности са документирани", каза той.

3 000 крилати ракети

След като не успяха да превземат столицата Киев в началото на инвазията, руските сили, използвайки кампания от опустошителни бомбардировки, вече контролират големи части от южната и източната част на Украйна, където проруските сепаратисти вече контролират територия.

Зеленски заяви, че до момента Русия е използвала повече от 3000 крилати ракети и е "невъзможно да се пресметне" броят на артилерийските и други удари до момента.

Десетки роднини и местни жители в неделя присъстваха на погребението на 4-годишната Лиза Дмитриева, един от 24-те души, загинали при руски ракетен удар в град Виница миналата седмица.

Западните доставки на оръжия с голям обсег започват да помагат на Украйна на бойното поле, като Киев се позовава на поредица от успешни удари, нанесени по 30 руски логистични центъра и центрове за боеприпаси, с помощта на няколко ракетни системи за залпов огън, доставени наскоро от Запада.

Според украинското министерство на отбраната ударите предизвикват хаос в руските снабдителни линии и са намалили значително настъпателния потенциал на Русия.

Още по темата
Южното оперативно командване на Украйна съобщи, че в неделя в Херсонска област е унищожило две руски ракетни системи "Панцир", три стратегически комуникационни системи, една радарна станция, два склада за боеприпаси и 11 бронирани и военни превозни средства.

Руските военни използват и радиоелектронна война, за да потискат сателитните комуникационни канали, се казва в изявление на украинския генерален щаб рано в понеделник.

Русия засилва операциите си в Украйна

Според Украйна, която през уикенда съобщи за обстрел по фронтовата линия, който според нея е подготовка за ново нападение, Русия е наредила на военните части да засилят операциите си, за да предотвратят украински удари по райони, държани от Русия.

Генералният щаб на Украйна съобщи, че нейните сили са отблъснали руските атаки в няколко града в Донецка област.

"В момента се водят сражения в района на Грихоровка, близо до административната граница между Луганска и Донецка област", заяви той.

През нощта в южния град Николаев бяха регистрирани най-малко 10 експлозии, но нямаше информация за жертви, а в Авдийвка и Нови Донбас бяха убити двама души и ранени 10, съобщи Генералният щаб на Украйна, като се позова на местни представители.

Британското министерство на отбраната заяви в неделя, че Русия засилва отбраната в окупираните от нея райони в Южна Украйна след натиск от страна на украинските сили и обещания на украинските лидери да изгонят Русия.

Руският президент Владимир Путин започна инвазията си на 24 февруари, като я нарече "специална военна операция" за демилитаризиране на съседката си и отърваването ѝ от опасни националисти.

Киев и Западът твърдят, че това е империалистическо заграбване на земя и опит за повторно завладяване на страната, която се освободи от властта на Москва с разпадането на Съветския съюз през 1991 г.

В най-големия конфликт в Европа след Втората световна война са загинали повече от 5000 души, над 6 милиона са принудени да напуснат Украйна, а 8 милиона са вътрешно разселени, твърди ООН.

Украйна и Западът твърдят, че руските сили са насочени срещу цивилни граждани и са замесени във военни престъпления - обвинения, които Москва отхвърля.

Приятели от детство

Според публично известните биографични факти за украинския президент, Зеленски и Баканов се знаят от петгодишни, когато живеят заедно на ул. „Вадим Гуров“ в Кривой рог – в един и същ блок, в един и същ вход. В първи клас и двамата постъпват в едно и също училище, заедно ритат топка – футболът е любимото им занимание, завършват едно и също средно училище, постъпват в един и същи университет – Киевския национален икономически университет „Вадим Гетман“, предаде "OFFNews".

Зеленски избира юридическия факултет, Баканов – професията на ревизор. Въпреки че си знаят и „млечните зъби“, и личните тайни, Иван Баканов се обръща към сърдечния си приятел задължително по руски модел (на име и презиме) с „Володимир Олександрович“.

Двамата приятели са свързани здраво от общия бизнес в „Квартал 95“. Преди да се окаже в продуцентското студио, Иван Генадиевич работи в частна компания, занимаваща се с алтернативна енергетика, експлоатираща собствени ВЕЦ.

През януари 2013 г. става изпълнителен директор на „Квартал 95“ ООД, а през декември същата година оглавява едноименното студио, създаващо развлекателно съдържание – от игрални филми през сериали и телевизионни шоу програми до концерти на живо.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
2
 
5
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 1 година
ПЪЛНА И КАТЕГОРИЧНА ПОДКРЕПА ЗА ГОСПОДИН ПУТИН И БРАТСКА РУСИЯ ! ОПЕРАЦИЯТА ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖИ ДО ЕЛИМИНИРАНЕТО И НА ПОСЛЕДНИЯ УКРАИНСКИ НАЦИСТ !!! ОТ ИМЕТО НА АБСОЛЮТНО ЦЯЛАТА БЪЛГАРСКА НАЦИЯ - ПЪЛНА, БЕЗРЕЗЕРВНА И КАТЕГОРИЧНА ПОДКРЕПА ЗА МИРОТВОРЧЕСКАТА ОПЕРАЦИЯ НА ГОСПОДИН ПУТИН !!!!!! ДА БЪДЕ ЗДРАВ И БЛАГОСЛОВЕН !
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дир гадно е това че не се хващат лайковете. Какво целите.
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дир гадно е това че не се хващат лайковете. Какво целите.
58
7
 
4
 
! Отговори
До Анонимен преди 1 година
Другарю Анонимен,ти си умствено ограничен путинофилски п*****ст! И не се опитвай да го криеш.
57
4
 
4
 
! Отговори
Относно pH преди 1 година
pH e *** и некомпетентен. Наскоро открито си призна в този форум че е с обратна сексуална ориентация и даже заяви че се гордее с този факт. А би трябвало да се срамува. И да се лекува.
56
7
 
3
 
! Отговори
До 61 преди 1 година
Другарю Анонимен,ти си една анонимна путинофилска ***,с промит от лъжлива руска пропаганда мозък. Осъзнай го,признай си го и ще се почувстваш по-добре.
55
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На скапана ракета - космъсът й е крив, та така и със зеления; всички вече са му виновни, а докга и америнаската му охрана ще е лоялна, ще видим скоро
54
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде моге да се скрие тоя? Чудя се след месец два, кой ще го приюти. И как ще се скрие от своите, които предаде?!
53
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Само от истински приятел, става качествен предател"Вчера.
52
3
 
25
 
! Отговори
Воа, вайй.. преди 1 година
В укро пресата пишт, че са били приятели от детство... Явно Зеленчука много яко се е издънил с корупционата сделка на западно оръжие в разбилият се самолет в Гърция, което е било предназначено за укрите, а се оказа продадено в Близкия Изток!
51
3
 
25
 
! Отговори
ууу преди 1 година
Говори се и за опит за преврат, разкрит от САЩ. За стоп на войната. А САЩ не са съгласни.
50
3
 
16
 
! Отговори
зАз преди 1 година
РСЗО "Ураган" и "Смерч" имат същите, че и по-добри характеристики от "HIMARS" , единственият му плюс е ракета с радиус на действие до 300 км, но америкнците не я дават на оКраина, щото в последствията за краварите могат да се окажат много тежки - от "случайно" падане на спътници с помоща на "Перисвет", до продажба на оръжие на много недружествени военизрани формирования и организации по целия свят, а и кой знае още какво.
49
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мдаааа, най добрият му приятел бил предател! А не е защото преди няколко дена взривиха хуманитарния център в Донецк, че чак западните медии бяха в шок? Само не разбрах защо в нашите нямаше и дума за това?!
48
4
 
31
 
! Отговори
рН преди 1 година
Казват, че Британците и Американците са бесни, самолетът който се разби в Гърция е превозвал - Стингери, Джовелини, Енлоу и други западни "подаръци" за Бл. Изток, най-вероятно предназначени за "Хамаз" и платени от една от Близкоизточните монархии, според непотвърдени "слухове", в Мосад са раздавали награди..., а Зелето в 4.0.4 не знае как да обясни "сделката" пред западнте си куратори и уволнява наред, за да се оправдае! -)))
47
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
скоро и зелката ще уволнят!
46
33
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Национални предатели във всички държави с висока корупция, включително и България. Руските шпиони са навсякъде, а Путин харесва корупцията.
45
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дръж приятелите си близо, враговете си още по близо :))) Друг е въпроса кой ти е приятел, в трудни времена това се отличава най-много :)))
44
9
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според зеления потник обстрела със западните фишеци е предизвикал хаос сред руснаците и са намалили значително настъпателнят им потенциал, обаче пак според зеления потник Русия засилва операциите си в Украйна. Дрогата не прощава.
43
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 24 , това са глупости. Натовските мекерета и подлизури нищо нищичко няма да получат. Русия и украйна ще се разберат по между си много скоро.
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименДа, нисък е.