Войната от първо лице: Юков е изгубил броя на телата, които е открил

Според него са повече от 300
17 юли 2022 11:50, Петя Славова
96
Войната от първо лице: Юков е изгубил броя на телата, които е открил
Снимка: БГНЕС

Алексей Юков е изгубил броя на телата, които е открил в Донбас през последните пет месеца. Казва, че смята, че са повече от 300, но не може да е сигурен, споделя в репортаж на Би-Би-Си.

Алексей и хората му карат хладилен бял ван, маркиран с червен кръст, за да изпълняват работата си. Те често пътуват и се излагат на опасности, за да приберат телата и останките на загинали украински и руски войници и цивилни.

"Работим без почивни дни. Постоянно. Шофираме, проучваме, транспортираме, търсим, през цялото време", казва той.

Още по темата

Това също е мрачна работа - изкопаването на разлагащите се тела на руски войници, заровени в плитки окопи, или събирането на останките им от изгорели бронирани машини.

Според данни на ООН повече от 5000 украински цивилни са били убити след нахлуването на Русия през февруари.

Няма официални данни за броя на загиналите украински войници. Но един съветник на президента Зеленски каза пред Би-Би-Си миналия месец, че между 100-200 украински войници биват убивани всеки ден. Средно това е в долния край на тази скала.

Алексей казва, че тази цифра му звучи реалистично. Но той вярва, че руснаците губят три пъти повече.

Един украински войник, с когото разговаряхме, който се е сражавал в Северодонецк, описа руската тактика като подобна на тази от Първата световна война – вълни от тяхната пехота, които попадат под дъжд от куршуми.

Кой според Алексей ще спечели войната? "Не става въпрос за това кой ще спечели“, казва той. „Става дума за това кой е прав. Те (Русия) дойдоха тук и това беше непростимо".

Всеки украински войник, с когото разговаряхме, каза, че все още вярва, че може да победи. Дори в части, които са претърпели бойни загуби на повече от половината от личния състав.

Но това се отразява както на живите, така и на мъртвите. Алексей не е виждал едногодишната си дъщеря от месеци.

"Тази война съсипа живота, който имахме и този, който градихме", казва той, цитиран от БГНЕС.

Той добавя, че в края на деня всичко това те застига: „Онова усещане, когато си празен отвътре. Незапълнимата празнота“.

Защо Русия иска да завземе Донбас, Източна Украйна

Смъртта идва бързо в Донбас. Руските снаряди се приземяват само за секунди и се използват в индустриални количества. Средно Русия изстрелва 20 000 артилерийски снаряда на ден. Украйна е в състояние да отговори само с 6000.

Няма отдих от звука на тежък обстрел във военнo-медицински пункт, който посещаваме. Главният лекар, който иска да бъде известен само като д-р Анатолий за собствената си безопасност, описва ситуацията на фронтовата линия като "крехка".

Той ни показва снимки на тежко повредена военна линейка, надупчена от куршуми и разкъсана на парчета от шрапнели. Д-р Анатолий казва, че червеният кръст, нарисуван върху превозните им средства, не означава нищо за руснаците. Пред сградата под камуфлажни мрежи чакат още две линейки, готови да отидат да приберат ранените.

Тина е работила в детска болница, преди да се запише като доброволец в армията. Тя бърше сълзите си, докато говори за семейството, което сега й липсва.

"Болката изчезва, защото имаш задача: да закараш човек жив в болница", казва тя. Питам дали я е страх. "Разбира се, че е страшно. Когато снаряд падне наблизо, всичко се свива в теб".

Има убити, има много ранени. Тина казва, че не й е позволено да дава числа, но добавя "има жертви почти всеки ден, и то не само по една. Понякога няколко, понякога много".

Полина е само на 21. Войната вече е хвърлила голяма сянка върху нейния кратък живот.

Баща й и чичо й сега са пленници в окупираната от Русия Украйна. Тя казва, че прави всичко възможно това да не я сломи. Тя прави упражнения и слуша музика винаги, когато може, само за да запази някакво чувство за нормалност.

Но Полина признава, че е трудно да не се чувстваш мрачен и депресиран: "Освен куршумите, летящи над главата ти, ранените хора, а тези ранени често са мои приятели и близки, ако го вземеш присърце, ще бъде трудно".

Войниците, които лекува, й дават надежда.

"Момчетата, които са ранени и изтощени, понякога дори не искат да отидат в болница. Те казват, че няма да оставят приятелите си, защото заедно държат отбраната".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още по темата: войнаукрайнаРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
2
 
2
 
! Отговори
ДО КОМЕНТИРАЩ РОБ преди 1 година
РОБИТЕ СЕ КЛАНЯТ НА ТИРАНИТЕ, СВОБОДНИЯТ ЧОВЕК УВАЖАВА СВОБОДНИТЕ ХОРА КОИТО СЕ БИЯТ ЗА НЕЗАВИСИМОСТ !!! РОБИ, ЖИВЕЙТЕ СИ СТРАХЛИВО ПО РОБСКИ, НИКОЙ НЕ ВИ ПРЕЧИ !!! НО НЕ ЗАВИЖДАЙТЕ НА СВОБОДНИТЕ УКРАИНЦИ, КОИТО ЩЕ ИЗРИТАТ РУСКИТЕ ОРДИ ОТ УКРАЙНА !!!
62
0
 
2
 
! Отговори
Веско преди 1 година
До Странно . . . . Откога пък земята е на президента!? Това е било по време на абсолютните монархии. Сега е частна и населението на Донбас има право да се защитава от един престъпен режим. Или демокрацията не е това което е.
61
2
 
11
 
! Отговори
Война можеше да няма преди 1 година
До Странно: Не е странно ако си припомним как се стигна до война. Украйна можеше да избегне войната и да задържи Донбас и Луганск ако спазваше Минските съглашения - изтегляне на тежките оръжия от т.н. линия на разделение, даване на специален статут на Донбас и Луганск, отказ от членство в НАТО. Можеше,но не го направи. Осем години обстрел, намерения за създаване на атомно оръжие, лаборатории за биологично оръжие. Войната вече не можеше да не започне. Сега Заленски иска оръжия вместо мир.
60
1
 
9
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
Интересно е да се отбележи, че в Сирия и Ирак никой не броеше жертвите. По-точно, брояха ги само в Алепо, който беше превзет от правителствената армия с помощта на Русия. А в Ракка, която беше сравнена със земята от американски бомбардировки, труповете някак си бяха изчезнали.
59
26
 
5
 
! Отговори
Странно преди 1 година
Значи Зеленски , който защитава Родината си , семействата си, земята си ... , бил "наркоман"! А психопатът от Кремъл, който им казва че ще избият и жените и децата им , ако не се предадат ,бил "нормален"??? Някои *** съвсем превъртяха!
58
2
 
23
 
! Отговори
Фашизъм преди 1 година
До 1960 година пък в Австралия са приемали аборигените за животни. Според австралийската интелигенция тогава, единствената разлика между коренните жители на континента и кенгуруто е била торбичката на животното. Машала! Човещина, бате Какво да кажем пък за общо известния факт, че Швейцария дава право на жените да гласуват на избори едва през 1971 година. Пример за евро-подражание, нали? Зеленски пък наричаше руснаците в Донбас организми!?
57
1
 
19
 
! Отговори
Фашизъм преди 1 година
През 1957 година пък в Западна Каролина пребиват първата чернокожа жена, която просто искала да отиде на училище. Десет години по-късно през 1967 година на Бостънският маратон пък брутално е изблъскана и изхвърлена от състезанието младата Катрин. Защо ли? Ами защото, американците са считали, че жените не могат да тичат. Хм. Странно, а? Кво ли мисли Форест Гъмп по темата?
56
1
 
22
 
! Отговори
Фашизъм преди 1 година
Знаете ли, че в сърцето на днешна Европа, Белгия, чак до 1958 година, е имало зоопаркове за хора. Да, взимаш си детето и жената в неделя и ги водиш да нахраните заедно черните маймунки от Зимбабве, живеещи зад телените огради в центъра на града. Държа тук дебело да подчертая, че тази свинщина се е случвала 13 години след Аушвиц!
55
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 59 (...прочети какво е фашизъм, льльо!) Има определение за фашизъм ли, че то всеки ден ни го пробутват, като дават по телевизията един наркоман да реве за оръжия и да иска от цял свят да се присъединят към него. То всеки ден го канят на видеоконферентна връзка за да му стават на крака и да му ръкопляскат. То всеки един наркоман в една държава му се врича във вярност и отива да се бие за едната доза. Та това определение пише ли го в твоята Уикипедия? Прочети тогава и за Антихриста!
54
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен58 "недей ми философства..." Лошият мир е по добър от всяка война, но ЕС и ФАЩ си разкриха лицата, като подкрепиха фашистката хунта в Украйна и вече трибуналът, както беше след краят на 2-та световна война ще пренареди новият световен ред. След като Хитлер не успя да създаде третият райх, неговите последователи създадоха 4-тият в лицето на ФАЩ и ЕС и както казах или трибуналът или безкрайна война до пълно унищожение.
53
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние не сме фанатици като вас които подкрепяте>>>недей ми философства като древногръцки философ, ами кажи - мира или войната - кое е доброто и кое злото? А той съдията идва последен.
52
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 58 "вие сте убедени, че по призумция Русия ще спечели тази война..." Ние не сме фанатици като вас които подкрепяте фашисти и дефакто сте такива, нито сме убедени както вие сте убедени, за да подкрепяте наркомани които се бият за едната доза на фронта, ние знаем, че православието ще победи и сатаната ще загуби. А трибунала се прави от победителите, прочети още веднъж написаното и ако пак напишеш тази глупост по-добре ходи на пазар или шопинг.
51
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
, но щом пращаш на трибунал само Русия, тогава нали знаеш че победителите не ги съдят. >>>>вие сте убедени, че по призумция Русия ще спечели тази война. Ами ако, я загуби? Защо само Русия трябва да печели?
50
7
 
3
 
! Отговори
Елеонора преди 1 година
До Анонимен 50 "Изумително - краваророб да успее да пресметне колко е 2000 минус 20." На мен ми е по-изумително как човек, който не може да извади две числа си губи времето да пише глупости. От мен да знаеш - математиката е по-важна от любовта към русия. Като пораснеш сам ще го разбереш.
49
5
 
20
 
! Отговори
петя славова преди 1 година
пак тази същата противна американска *** ни пробутва американска и украинска помия!Спри се петя,дразниш! С лъжи и пропаганда не се постига нищо.Русия печели,Укрийна,европа и сащ губят!Разбираш ли?Не ти харесва ли,?какво значение има твоето мнение
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Помислете, вие на чия страна сте на доброто и на страната на злото. Кои ценности подкрепяте на Господа или сатаната?
47
24
 
4
 
! Отговори
Жалко за убитите! преди 1 година
Краят на войната в Украйна непременно ще дойде, макар и след отчаяната ядрена атака на Жужето, но този край ще донесе мир не само на украинците, но и на цялото човечество , това е ,защото Пентагонът ще срази завинаги примитивните феодални тирани...
46
10
 
6
 
! Отговори
Викайте санитарите преди 1 година
Тук е страшно бе! Митрафонова се е развихрила, сама си пише, сама си отговаря, лайква, дизлаква. Как успява да проследи сюжетната линия? Викайте санитарите и да си я прибират, по възможност с усмирителна риза и успокоителни.
45
23
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ми слагайте минуси блядчиками, ами се замислете. Тези глави са ви дадени не за украса, а да мислите с тях.
44
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 50 "Трябва да се създаде международен трибунал..." Това добре, ама те и САЩ искат война и онзи наркоман, клоуна и ЕС искат война, но щом пращаш на трибунал само Русия, тогава нали знаеш че победителите не ги съдят. Който победи тук той ще води трибунала и ще диктува условията на поражените.