MI6: Европа е изгонила половината руски шпиони на територията си

Британските агенти подкрепят ЦРУ, че Путин не е болен
22 юли 2022 08:43, Нели Христова
71
MI6: Европа е изгонила половината руски шпиони на територията си
Снимка: Pixabay

Половината от всички руски шпиони, действащи под дипломатическо прикритие в Европа, са били експулсирани от началото на войната в Украйна. Това заяви шефът на MI6 на конференция по сигурността в САЩ.

Ричард Мур, който ръководи британското външно разузнаване, каза, че експулсирането на около 400 руски дипломати от страни в континентална Европа, включително Франция и Германия, драстично е намалило шпионските способности на Кремъл.

Говорейки на конференцията за сигурност в Аспен, той каза, че западните разузнавателни агенции са положили "доста съгласувани" усилия да разбият руските шпионски мрежи след инвазията.

"Така че в цяла Европа приблизително половината, нещо като 400 служители на руското разузнаване, работещи под дипломатическо прикритие – са експулсирани", каза Мур. "Това вероятно е намалило наполовина способността им да шпионират за Русия в Европа."

Това е първият път, когато MI6 излеза публично с оценката си за въздействието на координираните експулсирания в отговор на инвазията през февруари. Въпреки че цифрата от 400, в широк кръг от нации, беше изчислена преди това, съотношението не беше.

Руските шпиони, както и офицерите от разузнаването на почти всяка голяма държава, обикновено се преструват, че работят за прикритие в посолството на своята страна. Само шепа дългогодишни шпиони – така наречените нелегални – се преструват на обикновени граждани, работещи извън дипломатическата рамка.

Германия изгони 40 руски дипломати през април, а Франция - 41. Великобритания е една от малкото държави, които не са експулсирали никакви дипломати, обвинени в шпионаж, въпреки че това до голяма степен се дължи на факта, че Обединеното кралство каза на 23-ма да напуснат през 2018 г. след отравянията в Солсбъри и не се смята, че има нови шпион

Мур каза, че двама нелегални шпиони са били разкрити, включително руснак, представящ се за човекс д ирландско-бразилско потекло, който се е опитал и не е успял да си осигури стаж в Международния наказателен съд в Хага през април. След това бразилски съд осъди Сергей Черкасов на 15 години затвор за използване на фалшиви документи за самоличност.

Мур каза, че вярва, че войната в Украйна е "печеливша кампания" за Киев и че Русия ще "все по-трудно ще снабди човешка сила и материали през следващите няколко седмици", тъй като войната се насочва към критична фаза, преди времето да се промени.

Шефът на агенцията изглежда намекна, че Украйна, с подкрепата на нарастващи количества западни оръжия, ще се опита да организира контраатака през следващите седмици. "Мисля, че за самите украинци е важно да демонстрират способността си да отвърнат на удара", каза той.

Мур каза, че е съгласен с колегата си в ЦРУ Бил Бърнс, че няма "никакви доказателства, че Путин страда от сериозно влошено здраве". В ранните фази на войната имаше спекулации, че руският президент е болен от рак или друго сериозно заболяване и е приемал стероиди.

Мур също се съгласи с шефа на ЦРУ, че Китай не доставя на Русия оръжия, защото Пекин е нервен от удара на западните икономически санкции, но каза, че смята, че "ако можеха да осигурят оръжия и да им се размине, биха го направил".

Той каза, че Китай "набира скорост", за да разбере какви поуки може да извлече от войната в Украйна и реакцията на Запада досега. "Твърде рано е да се каже какви поуки ще извлекат от злополуките на Путин", каза Мур и повтори предишно предупреждение, че Пекин не трябва да подценява решимостта на Запада да защити Тайван от всеки опит за насилствено обединение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
2
 
! Отговори
САЩ = смърт преди 1 година
Американците са много нагли кучета... вкараха украйна във война, и кредити, ако не се осъзнаем ни чака същото и нас
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е такива новини от разни ЦРУ-та, КГБ-та и МИ5-6-7-8-9-10 са ми най-смешни. Викат "изгонихме половината", ами кажи кои са в другата половина и тях да изгоним. "Ами не знаем кои са, къде са и колко са". Тоест не знаеш какъв процент сме изгонили. А тези дето изгонихме знаем ли че са шпиони? "Ами не, ама подозираме, че може и да са били шпиони, а може и да просто да са имали шпионки на вратите. Не е ясно, разследваме" Тоест НИЩО НЕ ЗНАЕМ!
59
7
 
1
 
! Отговори
Крим не е руски преди 1 година
от България трябва да изгоним всички с руски паспорти.. България да не е разграден двор за азиатски варвари. Утре не искам на българска територия да има руска народна република.
58
0
 
5
 
! Отговори
Popa ot razgrad преди 1 година
Що за заглавие е това...от това следва, че MI6 много точно знае кой е шпионин и кой не е, което е абсурд, и второ, защо гони само половината а не всички...да не би да има полза от оставащата половина?
57
0
 
3
 
! Отговори
рН преди 1 година
Европейските разузнавателни и контраразузнавателни служби, и понятие си нямат за количеството руски рагенти работещи в Европа! -))) Например, Укро бежанския поток е поредата идеална възможност за инфилтриране на руски "разведчики" по цяла Европа! -))))))))
56
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да изгоним и британските шпиони от територията.
55
5
 
7
 
! Отговори
3M преди 1 година
хайде сега и втората половина
54
5
 
3
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
Значи остават още 1-2 милиона...
53
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Закривай посолстовото на Мордорскта окупаторска държава.
52
2
 
12
 
! Отговори
Егати преди 1 година
А американски, туркси - кога?
51
16
 
3
 
! Отговори
ЕВРОПА ПОБЕДА преди 1 година
Всички ще ходим на публичното обесване на ***, Лавров и останалите, ще е като рок фестивал, милиони хора ще се съберат и ще празнуват. А след това отиваме в Блатная да си берем квото си искаме
50
10
 
7
 
! Отговори
Дядо Соци преди 1 година
До Анонимен 45 Правилно . Джерджински :Русия е империя на злато.Излезе прав човека.
49
7
 
10
 
! Отговори
Питам преди 1 година
А останалата половина кога ?
48
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руски "шпиони" почиваха на морето. Сега няма да ги има. Кой ще спечели от това?
47
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските шпиони не са проблем. Проблемът са шпионите на САЩ и Великобритания.
46
2
 
16
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
значи руските шпионират а англиските американските турските люпят семкитова са убии-ци по генезис където се появят идват атентати и убииства
45
4
 
13
 
! Отговори
Нео преди 1 година
Не гонете останалата половина! Парламентът ни ще се опразни!
44
9
 
16
 
! Отговори
аз преди 1 година
време е да изгоним всички американски и английски шпиони
43
3
 
9
 
! Отговори
бб преди 1 година
След като са изгонени половината руски шпиони,това предполага че се знае кои са другата половина руски шпиони.Тогава се пита в задачата-защо не са изгонени и другата половина?
42
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По принцип руснаците трябва да си стоят в кочинката и да блядствуват. Изтървеш ли ги из цивилизованите държави, започват да правят поразии, защото са неспособни да извършат нищо полезно и съществено.