Украйна призова Путин да бъде изправен час по-скоро пред съда

Според служител осъждането може да се случи "в рамките на три месеца"
23 юли 2022 19:40, Йоана Цонева
334
Украйна призова Путин да бъде изправен час по-скоро пред съда
Снимка: БГНЕС

Украйна заяви, че иска да създаде еднократен международен трибунал, който да съди висшите представители на руския режим за акт на агресия, което може да доведе до издаване на заповед за арест на Владимир Путин.

Андрий Смирнов, заместник-ръководител на президентската администрация на Украйна, заяви в четвъртък, че Украйна смята, че отделното съдене на Русия за акта на агресия с международно участие ще ускори стремежа ѝ да потърси отговорност от руския президент и близкото му обкръжение, предаде в. "Гардиън".

Актът на агресия - приет от членовете на ООН като международно престъпление - не може да бъде съден от Международния наказателен съд поради липса на юрисдикция, но се счита за най-тежкото международно престъпление поради последващите му последици. В четвъртък трима души бяха убити, а 23-ма ранени при две руски нападения в източния украински град Харков, според Харковската областна прокуратура.

Смирнов заяви, че актът на агресия, за който Украйна ще започне допълнително производство, е лесен за доказване, докато за делата, които МНС може да разглежда по отношение на Украйна - военни престъпления, геноцид и престъпления срещу човечеството - ще са необходими години.

"Фактът, че Русия нахлу в Украйна със своята армия, е факт, приет от нашите международни партньори", каза Смирнов. "Надяваме се да получим обвинителния акт в рамките на три месеца."

Смирнов заяви, че присъда, постановена от международен трибунал, все пак ще допринесе донякъде за справедливостта за Украйна, дори и без обвиняемите да са задържани.

"Вече да имаме обвинителен акт и заповед за арест на Путин, на руския министър на отбраната Сергей Шойгу ... ще бъде голяма крачка напред в постигането на справедливост", каза Антон Кориневич, посланик за Украйна, който води разговори с международни партньори по въпроса. "Те ще бъдат изискани и обозначени като потенциални престъпници от международен и легитимен трибунал".

"След това, когато пътуват до държава, която признава трибунала, за тях може да възникнат проблеми", каза Кориневич.

"Разбира се, ние бихме били повече от щастливи да видим Шойгу в ареста, и не само него, но и всички останали момчета, които са взели решението тогава, не само през 2022 г., но и през 2014 г.", каза Кориневич, който добави, че според тях присъдите в специалния трибунал ще следват нормите на МНС.

Кориневич, който посочи Хага като потенциален домакин на трибунала, заяви, че иска да участват възможно най-много международни партньори, за да се легитимира всяко решение и да се разшири възможността за търсене на отговорност. "Идеята е той да бъде отворен и възможно най-международен", каза той.

Още по темата

Кориневич заяви, че няколко от международните партньори на Украйна са се съгласили да създадат трибунала. Той обаче заяви, че е твърде рано и твърде деликатно да се назовават държавите, които са се съгласили.

"Да, ще участват украинци, ще е необходимо да има украински прокурор, но се надяваме, че съдиите ще бъдат международни", каза Кориневич.

Аня Нейстат, правен директор на инициативата Docket към Фондация "Клуни за правосъдие", в разговор с "Гардиън" през май подчерта, че е важно Украйна да следва щателно процедурите, за да се избегне усещането за правосъдие на победителя.

Тази седмица президентът на Украйна Володимир Зеленски уволни главния прокурор на Украйна Ирина Венедиктова. Във вечерното си обръщение към нацията Зеленски заяви, че Венедиктова и ръководителят на украинската разузнавателна служба Иван Баканов са имали сътрудници в своите служби.

Източник от президентската администрация твърди, че действията на Венедиктова са навредили на репутацията на Украйна и са възпрепятствали усилията за освобождаване на украински военнопленници, след като през май руски войник беше осъден на доживотен затвор след шестдневен процес за военни престъпления.

"Нашите колеги в Германия ми писаха и ме попитаха: "Възможно ли е съдът да изслуша всички доказателства, да разпита всички свидетели и да излезе с решение за пет дни?" - каза източникът, който твърди, че процесът е възпрепятствал сериозно и усилията за размяна на украински военнопленници с Русия.

Впоследствие представители на Кремъл са заплашили да съдят всички "2500 украински военнопленници, излезли от "Азовстал", в нашия собствен трибунал, преди да върнат въпроса за размяна на пленници след три години", твърди източникът.

В интервю за Си Ен Ен Венедиктова заяви, че няма да критикува решението на Зеленски, но смята, че е била уволнена заради реалната политика и защото "може би е време да има прокурор с други възгледи".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


334
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кои ще го осъдят тези дето правят ге й парада в Берлин ли. Каква щее присъдата със голите за дници ли ще го бият. Или ще го застрелят с меките пищови. Я най добре да му направят една ветърна мелница те за това са родени.
166
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин може да бъде съден и задочно. Даже е за предпочитане, защото всеки, който застане на негова страна, ще е обявен за помагач на военнопрестъпник. Т.е. под закона ще попаднат много повече хора. Светът им ще отеснее. За путинофилите е по-добре Путин да се яви на място за да не пострадат и те. Ми да!
165
5
 
13
 
! Отговори
На преди 1 година
Наистина не вярвам ядрена сила, САЩ, Обединеното кралство или Франция да започнат подобна простотия. Наистина се наиграха и е време да шибнат един зад врата на зеления самозабравил се диктатор. Тоя откачалник тласка света към ТСВ. Живее с болните фантазии, че благодарение на него РФ ще се разпадне. На Путин накрая няма да му издържат нервите. А болшинството граждани на РФ явно подкрепят властта, иначе да са дигнали революция. Украинците да го разкарат зеления, иначе кошмарът няма да свърши.
164
7
 
7
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Русия призна независимостта на ДНР и ЛНР. Следователно навлезе в техните територии. Следователно няма агресия към Украйна.
163
5
 
4
 
! Отговори
А русофилЕте кагда преди 1 година
.
162
12
 
4
 
! Отговори
раковото гномче преди 1 година
Милошевич те чака.
161
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Неее, кой ще храни Копейкин, Малинов, Бареков и Йончева? Сакън!
160
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
''САЩ засилват военнат си подкрепа за Украйна , Зеленски благодари ''
159
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тактиката е една и съща създават някъде конфликт и после ако някой им отговори следва съд и тук по същия начин. Малките държави лесно ги принуждават но с Русия няма как да се случи. Един и същ сценарии го играят американците.
158
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ми е интересно как ще го направят и какво ги е спирало досега.
157
6
 
13
 
! Отговори
до Алекс преди 1 година
За престъпленията съм съгласен, но искам УСА, Англия, Франция и Германия наравно с Путин!
156
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Америка не спря да лъже всички свои "приятели". Не знам как още се намират балъци тепърва да се връзват.
155
15
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Руските военнопрестъпници начело с изперкалото джудже задължително трябва да получат присъди.
154
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трибунала и кладата явно ще са в Берлин , вече са се подготвили 150 000 съдебни заседатели - Малко са голички , но това не бива да ни разсейва от важната задача и го отдаваме на горещините !
153
8
 
14
 
! Отговори
Месстя преди 1 година
Те и мравките пред блока сигурно са ме осъдили вече и издали заповед за ареста ми след като ги газя всяка сутрин ама аз от къде да знам пусто....
152
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Г-жо Цонева, за каква Украйна бълнувате? Вие много добре разбирате, че става въпрос за актьора влезъл в обувките на президент и вече изпаднал в делириум от участта, която го очаква, паникьосъл се от изхода на войната,когато Украйна няма да има, зове за Международен съд! Щом уволни гл.прокурорка и шефа на службата за безопасност на държавата, този човек вече е в паника,която ще премине в лудост. Дето се казва, с подмяна на една дума: Финита ла трагедия!
151
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето те вече в Берлин празнуват победата на Украина и това че ще осъдят Путин ! Даже един от съдебните заседатели държи плакат : " I (сърчице) cock .." - КРАСОТА какво да го правиш , как да не ти се разтупа сърцето ?!
150
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин не е ходил в Ирак а в Иран, но ти дори не правиш разлика, но трролиш
149
9
 
2
 
! Отговори
без майтап преди 1 година
Чел съм обвинения срещу Буш-СТАРШИ че превзел Кувейт и нарочно спрял за да може Сама Хюсеин да избие 500 000 възстанали срещу него. иракчани
148
5
 
11
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Тия малорусите съвсем са изкукуригали.догодина като няма Украйна,кой ще го е грижа