Златанова: Без парламент няма пари по Плана за възстановяване

Андрей Новаков очаква да загубим около 50% от средствата по него
29 юли 2022 10:15, Анисия Иванова
39

Бившият ръководител на представителството на Европейската комисия в България и вицепремиер по европейски въпроси Зинаида Златанова посочи, че е напълно възможно да бъдат загубени средства по Плана.

"Следващият транш е някъде около 700 млн. евро. Въпросът е, че този План представлява много хубава програма за реформи. Не са драматична сума и българската икономика може да се справи и без тях. Но държавата има огромна нужда от реформи, а те са много добре разписани в Плана за възстановяване. Тревожи ме повече, че липсата на парламент ще възпрепятства извършването на тези реформи", заяви тя в "България сутрин".

По думите ѝ получаването на средствата е предвидено на 9 етапа, като в момента сме на етап второ плащане. Но траншът ще дойде единствено, ако държавата вземе определени мерки, а това няма как да стане без работещ парламент.

"Страната ни ще се окаже неподготвена при следващи кризи и проблеми с нереформирани системи", алармира Златанова и добави, че има 63 мерки, които трябва да бъдат изпълнени до края на годината.

"Там са 22 закона. Сред тях са законите за отговорността на главния прокурор, за КПКОНПИ и промени в областта на енергетиката. Ще посрещнем неподготвени най-голямата енергийна криза в Европа", предупреди тя.

Евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков коментира, че можеше да си спечелим повече време, ако бяхме подали Плана за възстановяване по-рано и ако беше координиран с общините.

"Нито една стотинка от Плана не е използвана и нито една оперативна програма не е подадена. С всеки изминал ден се увеличава шансът да загубим средства. Това са средства, които биха помогнали икономиката ни да се възстанови по-бързо. През зимата ни очаква нещо, което не сме виждали през последните десетилетия", изтъкна той пред Bulgaria ON AIR.

По думите му общините моментално трябва да подават проекти, за да се загубят по-малко пари по Плана. Втората крачка е незабавна комуникация с ЕК, за да се одобрят оперативните програми. Новаков очаква да загубим около 50% от средствата по Плана, тъй като нашата администрация не може да договори 12 млрд. за 6 месеца.

"Някои екстравагантни идеи, като за строеж на завод край Стара Загора, ми се струват излишни. Крайният бенефициент на тези пари ще бъдат българските общини. От Националното сдружение на общините знам, че те нямат готовност да подават проекти", обясни Новаков.

"Не знам Новаков какво прави в Брюксел, след като бърка Плана за възстановяване с оперативните програми. Той бърка и етапите. Генерално ГЕРБ бъркат Европа с касичка за пари. Погрешно е възприемането на Европа като пари", настоя Златанова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
do 27 преди 1 година
сънувал си ти 50 млрд ,олигофре* заспал...
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По плана за възтановяване ни дават 12 млрд. Правителството и парламента гласуваха и похарчиха 50 млрд за 7 месеца, от които са известни само 1.7 млрд за какво са дадени. Другите 48.3 МИЛИАРДА НЕ СЕ ЗНАЕ ЗА КАКВО СА ИЗХАРЧЕНИ! Но важното, е че си седим тук и си говорим глупости за планове за възтановяване. Като ги вземат и те ще изчезнат.
24
3
 
2
 
! Отговори
Краси преди 1 година
Ми защо свалихте правителството ГЕРБАВИ?
23
0
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Какво ме интересува, че нямало да има какво да откраднат допълнително. Щом 700 млн за крадене не са проблем, аз защо трябва да се притеснявам, че нямало да има парламент? Те тия пари вече са откраднати от хората доста преди да се върнат пак тук.
22
0
 
1
 
! Отговори
toti преди 1 година
Те пък така я вързаха Англичаните,че още са без премиер и са на автопилот ,кой знае до кога......
21
0
 
2
 
! Отговори
..!! преди 1 година
Какво направи Англия?!, излезе от Европа, защото загряха че Еврокорабът потъва!
20
0
 
5
 
! Отговори
Асан преди 1 година
С парламент пак нема пари 1 евро не съм взел :)))
19
2
 
1
 
! Отговори
Костакис преди 1 година
Чета тук и гледам доста не щат парите от Европа. Споко ако не ги вземем ние Гърците ще ги вземат без да се замислят, тях не ги плашат ни дадени евра нито заеми - нали са основатели... :-) Ми като няма пара за бизнеса за тези които бачкат пък хептен няма да има .... а глад ... ще има...Добрите държавници вземат а някой друг връща..... ;-)
18
0
 
4
 
! Отговори
Сатир преди 1 година
Сред тях са законите за отговорността на главния прокурор, за КПКОНПИ и промени в областта на енергетиката. - Меко казано -"странни приоритети"??? Борбата с Гешев - смях в залата. КПКОНПИ - Дамаджаната на власт, има опит от БКП. Какви промени в областта на Енергетиката - *** идеи подготвящи фалит и разграбване..
17
2
 
2
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
КОЛКОТО ПО ДАЛЕЧЕ ОТ КОМУНДЕЛИСТАН ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ!!! ВРЕМЕ Е БЪЛГАРИЯ ДА ПРЕКРАТИ ВСИЧКИТЕ СИ ВЗАИМООТНОШЕНИЯ С КОМУНДЕЛИСТАН !
16
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така наречения "План за въстановяване" всъщност е част от зелената зделка. Заради тези мижави пари с които ще се обогати малка група хора. всички останали граждани и бизнеси ще платят страховита цена щетите за икономиката и стандарта на живот наобикновенния човек ще са огромни. Наи доброто което може да се случи е да не ги взимаме за да нямаме задължение да изпълняваме простотиите в него.
15
3
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До ПланиращЩото "реформите" включват излизането на битовите потребители на ток на т.нар. "борса"," - е па 95% гласувахте да се евроинтегрирате. Защо ревете сега, про'с'таци европеидни?
14
2
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До АнонимеН/16"СЕГА ЩЕ ЧАКАМЕ ПАРИ ОТ ЕС," - аз пари от никой не ЧАКАМ. Пари чакат само мързеливите и некадърните. Пък ти си вземи лекарствата да се успокоиш.
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако успеем да удържим поне до края на годината да няма парламент - СТРАХОТНО, ако не - пак ще почват извращенията със "зелени сертификати" и насилствени безсмислени тестове и инжекции.
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво възстановиха? Всичко доразрушиха и опоскаха до край. Такива не е имала България в хилядолетната си история! Като няма парламент, няма европари и спират да крадат. Поне за кратко ще ни оставят да глътнем въздух.
11
5
 
2
 
! Отговори
Позор България преди 1 година
Психично болният Главен Прокурор Иван Гешев е изпаднал до състоянието на Рамзан Кадиров да изтезава и убива гейове чрез служители на МВР и негова банда !
10
0
 
16
 
! Отговори
Планиращ преди 1 година
Това всъщност е добра новина за редовия гражданин в България. Щото "реформите" включват излизането на битовите потребители на ток на т.нар. "борса", където цените напоследък надхвърлят левче за киловат. Мнозинството от работещите хора у нас не могат да плащат такива цени. Така че по-добре без този план! И без това ще се "усвоят" повечето пари и няма да има нищо налично.
9
0
 
13
 
! Отговори
Он ер натегачи преди 1 година
Какво прави това украинско знаме отзад ? В България сме ! За няколко пробити долара от Козяк и га. щите си сваляте.
8
9
 
0
 
! Отговори
избор преди 1 година
Пред интелигентният бг народ стои труден избор---ГЕРБ и ***, Доган и Янев....мутрофанова и радев----руско влияние, скъп газ, унизително поведение пред путин и награждаване с постове и ордени на крадците и престъпниците в България................ или ЕС и борба с корупцията и руското влияние, приближаване към Европа и отдалечаване от руската ***.....Като си знам народът-----Народе, народе--възкликна Левски----зная и резултата.
7
5
 
4
 
! Отговори
Shark преди 1 година
Планът за възстановяване можеше и ТРЯБВАШЕ да бъде подаден още от ГЕРБ. Те нарочно не го подадоха, за да може да обвиняват следващите. Сега, когато трябваше да бъдат гласувани закони за този правилник те задействаха патериците си да бутнат правителството. Пълна подривна дейност и саботиране! Мислете когато идете на избори, хубаво мислете. Бойко иска да се върне на бял кон, за да окраде и тези пари!