Латвия: ЕС да обяви Русия като спонсор на тероризма

Ринкевичс сравни Москва с Ислямска държава по бруталност
1 авг 2022 19:15, Йоана Цонева
77
Латвия: ЕС да обяви Русия като спонсор на тероризма
Снимка: БГНЕС

"Европейският съюз трябва да обяви Русия за държавен спонсор на тероризма", заяви латвийският министър на външните работи Едгарс Ринкевичс, след като нападението, при което в петък загинаха десетки украински военнопленници, поднови призивите за по-нататъшна изолация на Москва на международната сцена.

"Виждаме цялата бруталност на руските сили, които всъщност много приличат на ИДИЛ, която винаги сме наричали терористична организация", каза Ринкевичс пред "Политико" в телефонно интервю в неделя. "Нека наречем нещата с истинските им имена", каза той.

Украинските военни обвиниха Русия, че умишлено е обстрелвала затвор, в който се намират украински военнопленници в източната част на Донецка област, докато руското министерство на отбраната обвини Украйна, че е нанесла удара по затвора. В неделя Русия заяви, че официално е поканила ООН и Международния комитет на Червения кръст да проведат разследване.

Ринкевич заяви, че Европа трябва да удвои усилията си за изолиране на Русия.

"Единственият начин да продължим напред е да засилим сегашната стратегия, която е подкрепа за Украйна, да изпратим повече военна помощ", каза той.

Още по темата
Министърът също така призова за конфискация на руските държавни активи и за това страните от ЕС да ограничат издаването на визи за руснаци, с изключение на случаите по хуманитарни причини.

"Обществото трябва да се усети", каза Ринкевичс, като се аргументира, че мнозинството руснаци подкрепят политиката на Кремъл.

"Ако осъждаме страни като Иран", допълни той, "Русия не е по-различна".

Правителството на Украйна поиска от западните си партньори да обявят Русия за "терористична държава".

"Нашата държава получи много сигнали от различни страни, осъждащи руския терористичен акт в Оленовка", заяви украинският президент Володимир Зеленски във видеопослание, публикувано късно в събота.  

Зеленски, който призовава цивилните да напуснат Донбас, заяви, че "светът вижда истината" и "световната общност трябва да предприеме правни стъпки срещу терористичната държава".

"Официалното правно признаване на Русия като терористична държава, по-специално признаване от Държавния департамент на САЩ", каза той, "е необходимо не като политически жест, а като ефективна защита на свободния свят".

Коментарите на Ринкевичс идват, след като в събота руският газов монополист "Газпром" заяви, че спира доставките за Латвия поради предполагаемо нарушение на условията на договора.

"Днес "Газпром" спря доставките на газ за Латвия в рамките на поръчката от юли поради нарушаване на ... условията", заяви компанията в публикация в "Телеграм", без да предостави повече подробности.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само на маса ще се реши тоя проблем, пращане на още уръжие само ще го задълбочи до безкрай. Абе каде изчезнаха умните политици ?
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС да не е apмeнckия поп, еггасси?
4
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иран не е терористична държава. А Русия е по-малко терористична от САЩ! Хирошима и Нагасаки, Виетнам, Талибаните (о, какво се случва там сега...защо всички мълчат), Ирак, Либия, Сирия и т.н. не се равняват на една Украйна. Косово може да е независима държава, призната от целия запад, а Донбас не може! Това е двоен аршин!
3
0
 
14
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
МЪЛЧИ БРЕ !
2
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Естествено, че и това ще стане, а след това всички пасольства - с шут през вратата.
1
1
 
9
 
! Отговори
Вова император преди 1 година
И какво, няма да преговаряте с терористи ли? Мы неразговорчивы, калашников и многоточие...