Латвия: ЕС да обяви Русия като спонсор на тероризма

Ринкевичс сравни Москва с Ислямска държава по бруталност
1 авг 2022 19:15, Йоана Цонева
77
Латвия: ЕС да обяви Русия като спонсор на тероризма
Снимка: БГНЕС

"Европейският съюз трябва да обяви Русия за държавен спонсор на тероризма", заяви латвийският министър на външните работи Едгарс Ринкевичс, след като нападението, при което в петък загинаха десетки украински военнопленници, поднови призивите за по-нататъшна изолация на Москва на международната сцена.

"Виждаме цялата бруталност на руските сили, които всъщност много приличат на ИДИЛ, която винаги сме наричали терористична организация", каза Ринкевичс пред "Политико" в телефонно интервю в неделя. "Нека наречем нещата с истинските им имена", каза той.

Украинските военни обвиниха Русия, че умишлено е обстрелвала затвор, в който се намират украински военнопленници в източната част на Донецка област, докато руското министерство на отбраната обвини Украйна, че е нанесла удара по затвора. В неделя Русия заяви, че официално е поканила ООН и Международния комитет на Червения кръст да проведат разследване.

Ринкевич заяви, че Европа трябва да удвои усилията си за изолиране на Русия.

"Единственият начин да продължим напред е да засилим сегашната стратегия, която е подкрепа за Украйна, да изпратим повече военна помощ", каза той.

Още по темата
Министърът също така призова за конфискация на руските държавни активи и за това страните от ЕС да ограничат издаването на визи за руснаци, с изключение на случаите по хуманитарни причини.

"Обществото трябва да се усети", каза Ринкевичс, като се аргументира, че мнозинството руснаци подкрепят политиката на Кремъл.

"Ако осъждаме страни като Иран", допълни той, "Русия не е по-различна".

Правителството на Украйна поиска от западните си партньори да обявят Русия за "терористична държава".

"Нашата държава получи много сигнали от различни страни, осъждащи руския терористичен акт в Оленовка", заяви украинският президент Володимир Зеленски във видеопослание, публикувано късно в събота.  

Зеленски, който призовава цивилните да напуснат Донбас, заяви, че "светът вижда истината" и "световната общност трябва да предприеме правни стъпки срещу терористичната държава".

"Официалното правно признаване на Русия като терористична държава, по-специално признаване от Държавния департамент на САЩ", каза той, "е необходимо не като политически жест, а като ефективна защита на свободния свят".

Коментарите на Ринкевичс идват, след като в събота руският газов монополист "Газпром" заяви, че спира доставките за Латвия поради предполагаемо нарушение на условията на договора.

"Днес "Газпром" спря доставките на газ за Латвия в рамките на поръчката от юли поради нарушаване на ... условията", заяви компанията в публикация в "Телеграм", без да предостави повече подробности.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А Нинова каква е?
25
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искаха да убият Волина и други водачи ...обаче днес го гледах с изявление
24
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не съм чувал Русия да дава пари на краварите..
23
4
 
30
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
Чудя се на тоя на снимката. Колко п'рост трябва да бъдеш, за да не ти е ясно, че, след като пленниците са обстреляни с ракети Хаймърс, че тези СЗО работят чрез връзка с американски сателит. Кой ги е обстрелял? Ами укронацистите разбира се. И това е латвийски министър на външните работи. Накъде отива светът?
22
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна нападна лагера с HIMARS, който е на територия под руски контрол, а латвийския пинчер заподскача срещу Русия. Ба ти жалкия сценарий.
21
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 19 "за какво й е на Русия напада собствения си обект с украински военопленници?" По същата причина, поради която си взривиха собствените блокове в Чечня. :))))
20
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Злобните изстъпления на Ринкевичс идват, след като в събота руският газов гигант "Газпром" заяви, че спира доставките за Латвия поради хитрожопост и неплащане.
19
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"след като нападението, при което в петък загинаха десетки украински военнопленници,"..........Е значи трябва да обяви Украйна за терористична държава. Все пак тя извърши нападението срещу военопленническия лагер, за какво й е на Русия напада собствения си обект с украински военопленници?
18
3
 
10
 
! Отговори
Самоцензор: преди 1 година
** ** *** ******* про ста лат вийска!
17
2
 
24
 
! Отговори
Как си приличат преди 1 година
Хората. Отре.п.ките навсякъде са се настанили във властта.
16
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ам' тогава, трябва и САЩ...?
15
1
 
33
 
! Отговори
--- преди 1 година
най големия терорист е армията на сащ..
14
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Латвия: ЕС да обяви Русия като спонсор на тероризма. Ринкевичс сравни Москва с Ислямска държава по бруталност"----------Дали латвийския пудел ще призове ЕС да обяви САЩ за държава спонсор на тероризма заради създаването на ИД?
13
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слугинажът не спря с пропагандата. Днесбг са терористи.
12
1
 
30
 
! Отговори
Терорист е Зеленски преди 1 година
Международният терорист е в Киев и се казва Зеленски. Няма да бъде елиминиран. но ще се изнесе в Полша когато руската армия стигне до Киев. По негово нареждане укронацистите обстреляха лагера на украински военнопленници с ракети Хаймърс. И това не може да се скрие. Русия иска разследване от ООН. Да стреляш по свои военнопленници, това е не само военно престъпление, това е морална деградация.
11
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интерпол да издаде червени бюлетини за всички управляващи в Москва. Като ги хванат някъде по Света и веднага в дрънголника.
10
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие Трибалтийските умирати дишате ли още, ве?
9
4
 
18
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
Язе сакам ЕС дъ съ разпадне ! От мразим меки китки !
8
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо за Югославия да каже?
7
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"заяви латвийският министър на външните работи Едгарс Ринкевичс, след като нападението, при което в петък загинаха десетки украински военнопленници, поднови призивите за по-нататъшна изолация на Москва на международната"______Само че нападението беше извършено от Украйна с Химарс.