Русия подготвя настъпление към Харков

Москва вероятно ще коригира оперативния си план за офанзивата си в Донбас
Обновена: 1 авг 2022 13:15 | 1 авг 2022 12:53, Йоана Цонева
55
Русия подготвя настъпление към Харков
Снимка: БГНЕС

Руските сили са възобновили локални наземни атаки северозападно и югозападно от Изюм и подготвят почвата за настъпление на запад в Харковска област или към Харков, съобщават в доклад експерти от Американския институт за военни изследвания (ISW).

"От няколко месеца руските сили държат позиции в района на Балаклея и Велика Камишеваха и биха могли да използват тези два района като плацдарм за настъпателна операция", смятат те.

Според тях е малко вероятно руските сили да успеят да завладеят Харковска област или да превземат Харков, втория най-населен град в Украйна, предвид темповете на напредък в Донбас и продължаващите проблеми с формирането на силите и логистиката.

Руските сили могат да извършат нападения, за да предотвратят контранастъпление на украинските сили, твърдят експерти от ISW.

През последните четири дни Русия продължи да извършва тактически атаки в посока Бахмут, североизточно от Донецк. Както съобщиха украинските власти миналата седмица, Москва вероятно премества значителна част от силите си от северния сектор на Донбас в Южна Украйна, съобщи Би Би Си.

Още по темата
Русия вероятно ще коригира оперативния си план за офанзивата си в Донбас, след като не успя да постигне решителен оперативен пробив според плана, който следваше от април насам. Вероятно е определила своя Запорожки фронт като уязвима зона, която се нуждае от укрепване.

Междувременно властите в Николаев изнесоха нови подробности за нощния обстрел на града. В резултат на ударите със снаряди в частен сектор са ранени трима души.

Освен това на територията на ново медицинско заведение е избухнал пожар, съобщава кметът на града Олександър Сенкевич. Сградата на клиниката по травматология е частично разрушена. Взривната вълна е разбила прозорците на съседните медицински сгради. Жертви няма.

"Ще се възстановим! Ще възстановим всичко! Но първо трябва да унищожим всеки руски терорист, който се осмели да дойде на наша земя", написа кметът в своя канал в Телеграм.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
4
 
! Отговори
1912 преди 1 година
До юбералесУмнико,ти разбираш ли,че няма обявена война??
45
16
 
5
 
! Отговори
Solar Power преди 1 година
До юлиян: русия без САЩ през ВСВ щеше да бъде размазана ! САЩ дават над 180 милиарда долара днешни пари на русия във въоръжение, храна и т.н. Само танковете са 7000 а самолетите над 11000. Така,че спокойно :) Мирувай. Сега ще се случи същото. Въпрос на време. През ВСВ им трябваха почти 5-6 години и русия беше почти завладяна. В крайна сметка всички нацита с кръстове или букви Z трябва да бъдат унищожени !
44
0
 
7
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
До 29;Сега чак забелязах коментара ти.Явно и ти си от веселяците.Да не мислиш,че войната е само ''пата-кюта''.Трудно е да ти обясня в рамките на 357символа защо не съм съгласен с теб.Но за да изгубиш войната вината не е само в ресурсите.Ако е само в ресурсите,Германия и Русия са по това време съюзници,значи Сталин не би отказал на своя съюзник горива и всякакви други ресурси.Напротив щял е да ги снабдява с всичко,нали са съюзници.Черно на бяло никъде не е написано досега,защо Хитлер напада СССР.
43
1
 
0
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
Извинявам се на 41.Не съм прав.Неудачно сравних видите ли.Някакви си два ''Хаймарса'' с един тромпет,две барабанчета и сега внимавайте;Големия тъпан на полковата духова музика.Тежки,наистина тежки поражения върху неукрепналата моряшка психика.Пък аз тука за някакви си два ''Хаймарса''толкова шум вдигнах.
42
3
 
6
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
До Анонимен41 ;Е-е-х,и на тоя му смешно.Бе тая Украйна да не е почнала вече настъплението.При толкова весел народ във форума сигурно има нещоДа не би да е заради тия двата ''Хаймарса''дето днес ги унищожиха.То сигурно като са почнали украинците ''контранастъплението'' те вече не са им трябвали,само ще ги спъват при ''устремното настъпление'' към Лвов и полската граница,пречили са само на устрема на Зеленармията.Затова и са ги ''бракували''.
41
4
 
13
 
! Отговори
Vivax преди 1 година
Пълни глупости пишетете. Къде ги прочетохте тия приритети - ГЩ на РФ ли ги каза на брифинг или имате тайни документи ? Или преписвате от западните капацитети , т.е. лъжи ?Нищо не знате и си съчинявате измислици, колкото да напишете нещо. А руснаците си напредват в Донбас, бавно, но методично, за ужас на укропите.
40
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До СМЕХ...Наистина голем смех.Чак да се захълца човек.Къде го ''пробиват активно'' тоя коридор.Редом с канализацията или под нея.Щото го не видим никъде.Само под канализацията требе да е,дълбоко скрит и законспириран,строго секретен.А бе мирише си тая ваш'та работа ша знаете.
39
4
 
6
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
До Анонимен37;Слабо познаваш Руския народ.Там ''олигарсите''не са като Ротшилд,Морган,Рокфелер и т.н..Това е Р У С И Я.Преди това СССР.Забрави ли 1917 г..Един път вече,единствени на планетата пометоха и имперската власт и тогавашните олигарси.Така че,да се надяваш олигарсите да свалят Путин,все едно да чакаш Украйна да направи успешно контранастъпление.Това е РУСИЯ.Там отношенията народ-олигарси са съвсем други.Не мисли,че Руснакът е раболепен и търпелив като нас.Измита ги буквално за час.
38
4
 
13
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
До дядо йоцо гледа31;Ами сега нали САЩ ги няма да им помагат.Те с НАТО помагат на Украйна.Що не я ''разпердушините''тая Русия тогава,ами само се чудите как да обяснявате, като навремето хитлеровата пропаганда, загубата я на тоя укрепен пункт,я на оня...и така Украйна през цялото време ''стратегически''губи територии.И така и''стратегически''ще изчезне.
37
14
 
6
 
! Отговори
anonymous преди 1 година
Киев за 3 дни не успяха да превземат, Харков ще опитат да превземат за пореден път, в Донбас също напредването е съпроводено с много проблеми, около Херсон май всичко върви към отстъпление. Ето това е "могучая и непобедимая".
36
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
юлиан - Руската федерация не е русияРусия = Московията като ядроРусия ке падне ... както падна СССР т.е.Русия ще се разпадне на държави федерации.ще и помогнат, И ще го направят самите руснаци ... (олигарсите им)
35
6
 
1
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
До АнонименНаистина тече в полза на Украйна,Източна Украйна-Новоросия на Потьомкин и Екатерина Велика.
34
2
 
4
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
До юбералес;Не стана,прав си. Хитлера не стана.Между Русия и САЩ вече не смеят и да кихнат.Само се озъртат плахо като гургулици и се ослушват напрегнато.Да не разгневят някой от двамата големи.
33
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия стигна максимума си... от тук на сетне времето тече в полза на Украйна.Има още 2 месеца топли. Логистика и време това което винаги е помагало на Русия сега е срещу нея.
32
6
 
13
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
До Анонимен;Нема да падне,сине,нема.И да иска не може да падне.Съдено и е да побеждава.Може по-скоро ти да си ''пишнеш'' някога геройски името у форума,отколкото РУСИЯ да ''падне''.Нито РУСИЯ,нито САЩ могат да паднат.По скоро от орбита можем да изпаднем,отколкото РУСИЯ и САЩ да ''паднат''.Всички други приказки и кроежи са просто блянове на първолаци.А Украйна ''ке падне'' със сигурност.Поне ''Украйната'' на Зеленски и нацистите.
31
1
 
8
 
! Отговори
натовски наивник преди 1 година
40 ракети изстреляли 2 *** убити и няколко ранени -нали никой не вярва н а тез простотии-те ако с апо граждански обекти ще им астотици убити
30
17
 
4
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 1 година
До юлиян-----немците разпердушиниха СССР и само икономическата мощ и помощ на САЩ обърна всичко.
29
1
 
4
 
! Отговори
юбералес преди 1 година
До юлиян------целта на Хитлер беше разпад на Британската империя, разпад на СССР, унищожаването на европейските евреи и обединение на Европа. Кое не стана?
28
0
 
8
 
! Отговори
до 27 преди 1 година
Ясно е нищо не вдяваш от втората световна война.Германия е победена не заради армия за заради ресурси.Дефакто войната се води за петрол.Щом не успават за завземат Баку 1942г германия сменя тактиката и до края на войната води защитна война.
27
13
 
4
 
! Отговори
мазепа преди 1 година
Виждам как след десет години ще ходя в Москва и ще вдигам краката на рускините за два шоколада или бикини от Кореком